© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

22 Март 11, 16:18
Алберобело - приказка или реалност

Алберобело е прекрасен град познат още на хората като столицата на трулите -  сухи каменни жилища. Разположен е в района на Пулия, Южна Италия. Градът е включен в списъците на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Градчето има 1500 трули, които ще ви накарат да се замислите дали не се намирате в някакво приказно царство. Това е един от малкото градове в Европа, които е запазил напълно собствената култура векове наред. Някои трули се използват и са преустроени в магазини, ресторанти и квартири. Много от тях обаче се обитават от месното население, което между другото е приятелски настроено към всеки посетил градчето турист.

  Най-лесният начин за достигане до Алберобело е с влак, които ще вземете от Бари. Пътят с влак е 1 час и 30 минути, цената му е 4 евро. Влакове има почти на всеки час и дори да изпуснете някой няма да е фатално. С автомобил пътя е 1 час. Можете да влезете на официалната уеб страница на града, за да видите картата на града.
 
До 14-ти век територията на Алберобело е била напълно непозната. Принцът на Татанто, Робърт Д’Анжу открива местността и дава нареждане на това място да бъдат построени трулите, първоначално са построени 1000 и след това започва броя им да се увеличава.

Къщите са изградени изцяло от варовикови блокове, събирани от област намираща се в близост до града. Те са изградени директно върху скали, които служат за основа. Стените образуват правоъгълна конструкция, стайте са двойни, имат пробити малки прозорчета. Камини и фурни са издълбани директно в стените. Покривите са изградени от сиви варовикови плочи, наречени, чианче или чианкареле. Изумителна е системата за оттичането на дъждовната вода, която се стича по покрива и през специални канали се спуска надолу през основата, като не успява да се задържи дори и за минута. От страни на къщурките има тесни каменни стъпала, които водят до покрива.



Интериора на къщите включва дървени елементи като каси и сводести ниши. Подът на повечето от къщите, които има втори етаж също е изграден от дърво. Покривите са небоядисани, а образувалите се там мъхове и лишей имат митологична и религиозна стойност.

Най-посещаваната част от Алберобело е Рионе Монти, квартал разположен на склон, които има невероятен изглед към града. Състои се от няколко тесни улички, които се извиват нагоре по склона. Изгледа на хълмчето е живописно, както от далече, така и от близко. Докато се изкачвате по някоя от уличките, можете да си закупите сувенир или да седнете да изпиете едно питие в някои от баровете по хълма, или да обядвате паста с чаша вино в съблазнителните къщи за гости. Храната там е несравнима заради автентичността на приготвяне на специалитетите. Въпреки, че областта е много посещавана цените на повечето услуги са сравнително ниски, заради огромната конкуренция, което е само от ваша полза. Със сигурност ще бъдете съблазнявани от собствениците с екстри като панорамна тераса, безплатно вино, безплатна вечеря и други.


 
Цялото градче е изпълнено с много малки барове и магазини. Ако решите можете да хапнете в някой ресторант или пицария разположени в някоя трула на открита тераса. По главната улица има типични италиански барове и малки хранителни магазини. Всеки четвъртък на тази улица можете да си купите подове и зеленчуци на много достъпни цени. В центъра на града има два големи ресторанти, които предлагат на своите туристи отлична храна на „нормални” цени. Цените в ресторантите са значително по-високи отколкото в трулите, но като се замисли човек по-добре да даде повече средства и да се нахрани както трябва отколкото да дава непрекъснато пари за дребни неща и да е непрекъснато гладен. ;) Ресторантите предлагат по нещо за всеки вкус (включително и мешана скара и шопска салата). В Ла Кантина можете да наблюдавате майстор – готвача как готви специалитетите си.
  
Главния площад на града Пиаца дел Пополо е приятно открито пространство с маси и пейки, на които можете да седете да си вземете глътка въздух. Площада се намира в близост до църквата „Санта Лусия” и почти всички туристи сядат в някоя от беседките на площада да наслаждават на страхотната гледка. Близо до площада е градския музей „Територио”. Музеят ще ви изуми, защото той е направен от 10 трули обединени в една. В музея ще видите историята на създаването на трулите и как хората са живеели в тях в миналото. Алберобело има и други по-малки музей, които обаче се използват от туристите да си закупуват сувенири. Някой от по-интересните от тях са: Музея на виното и музея на зехтина. Ако се затруднявате в ориентирането си в града от туристическия информационен център в Каса Д’Аморе ще ви дадат напътствия за свободни хотели и забележителности.

 Ако имате кола или в краен случай с градския транспорт можете да обиколите околностите на града. Мартина Франка е също малко бароково градче, което се намира в непосредствена близост до Алберобело. Локоротондо е малък исторически център, разположен на хълм, има страхотна гледка към трулите. По пътя към Бари е Кастелана Гроте област изпълнена с много пещери, който си струва да разгледате.


5.9595