© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

22 Март 11, 16:20
Киев

Киев е столицата и най-големият град на Украйна - официално – градът има над 2,7 милиона жители (неофициално 4,0 млн. жители). Градът се намира в централната част Украйна на река Днепър.

Украинците са горди от ролята си, за създаването на Европейската цивилизация в Източна Европа. Киев е един от най-старите градове в Източна Европа, датиращ от 5 век, въпреки че неофициално съществува много по-рано. До края на 9 век, Киев е столица на ново възникващите славянски цивилизации. Между 10-ти и началото на 13 век, Киев достига своя златен век като столица на първата украинска държава, известни днес като Киевска Русия. Тази държава е създадена на религиозна и културна основа съвместно с Украйна, Беларус и Русия.

В средата на 13-ти век, Киевска Русия е завладяна от монголите. По-късно същия век, Киев става част от Великото литовско княжество. След това става част от Полско-литовската държава през 1569 година. През 1654 година Киев е освободен от казашкия хетман Богдан Хмелницки, които подарява града на Русия. Това действие продължава да е болезнена тема за украинските националисти.

През 1775 година, Киев е анексиран от Руската империя. Градът остава под руско управление, с кратки и несигурни бунтове между 1918 и 1920 година. През тези два века, Киев преживял русификация и руска имиграция. След разпадането на Съветския съюз през 1991 г., Киев става столица на независима Украйна и сега е една от водещите евопейски столици.

Според последното преброяване на населението (2001 г.) Киев е с население от 2,6 милиона, въпреки че като цяло приема, че населението е над 3.0 милиона (2006 оценки). Около 85% са украйнци и около 12% руснаци. Има много малцинства в града: арменски, азербайджански, беларуски, еврейски, грузински, полски, румънски и татарски. В Украйна всички говорят руски език, смесен с няколко украински думи (наречени "сурзух").

От 2001 г. насам населението на Киев се увеличава. Това вероятно е резултат на силното националистическо движение в центъра на Киев по време на "оранжевата революция" (октомври 2004 г. до януари 2005 г.). Според националното преброяване през 2001, около 93% от населението има средно образование, а близо 46% - висше.

Средната температура е 24 ° C (75.2 ° F) през лятото и -19 ° C (-2.2 ° F) през зимата.
Хората по улиците на Киев хората са дружелюбни и ще бъдат готови да ви помогнат.

Забележителности на Киев

-    музей Чорнобиль – страховит музей посветен на Чернобил.
-    Улицата Хрещатик – намира се точно в центъра на града. Тя е затворен за движение в събота и неделя, защото тогава има хиляди хора.

-    Печерська лавра - Манастирът е основан през 11 век от Св. Антоний. Пещерите около манастира са били изкопани от свещеници, които са живели там като отшелници. Днес туристите могат да видят мумифицираните монаси и поклонниците, както и подземната църква. Там е изграден модерен център разделен на две части: горната лавра, собственост на държавата, която има редица музеи, по-ниската лавра е собственост на православната църква и се състои главно от пещери. Можете да влезете в пещерите в долната част, ако се обличате правилно (жените трябва да покриват косите си и да не носят поли). Съществуват два пещерни комплекси в които има мумифицирани останки от монаси, както и религиозни икони и други реликви. И двете пещери са достъпни. Те не се препоръчителни за хора страдащи от клаустрофобия.

-    Музей на народните архитектура и развитие на селските райони – можете да видите 6 реставрирани традиционни украински села. Украинците обичат да идват в слънчеви дни тук и да се отпускат на тревата.
-    Катедралата "Св. София" - Най-старата църква в Киев. Пред портите, има статуя, посветена Богдан Хмелниски, който освобождава Киев през 17-ти век и след това я дава на руската империя.

-    Статуята на Родината - Киев е почти напълно разрушен през Втората световна война. Паметникът на статуята на родината е доста увлекателн. Този паметник е един от многото примери за класически съветски паметници описващи невероятната военна архитектура. Музеят на Втората световна война е разположени в основата на статуята и трябва да го видите ако се интересувате от въздействието на германското нашествие в Съветския съюз. Пълен е с артефакти (оръжия, бойни карти, стотици оригинални снимки). Има и малък музей посветен на афганистанската война.

-    Баби Яр - дерето, което мястото на масовите убийства на евреи, цигани и други цивилни граждани от нацистите и техните марионетки по време на Втората световна война. Приблизително 60 000 цивилни граждани са били екзекутирани в това място по време на войната (над 34 000 евреи в първите два дни само). Сега тук има паметник на "съветските граждани", убит от германците.

-    Золоті ворота - Това е от 1982 г. реконструкцията на Златната порта на Киев.
-    Майдан Незалежності - площад "Независимост". Майдан е известна по целия свят като място, където привържениците на Юшченко и на Оранжевата революция правят лагер в продължение на седмици през октомври 2004 година. Това е централно място за среща в Киев.
-    Телевизионната кула е най-високата решетъчна кула в света.

-    Андріївський узвіз - старомодна калдъръмена улица на която е разположена църквата Св. Андрей. На улицата има много сувенирни търговци, ресторанти, галерии и музеи.
-    Музей однієї вулиці – музеят е посветен на известни личности на Украйна. Отворен е всеки ден от 12 часа на обяд до 18:00 (затворена понеделник).
-     Мариїнський Пала - ц моста на влюбените.

-    Въздухоплавателния музей - намира се във вътрешността на старото летище. Има много впечатляващи военни експонати като самолетите Ан-2, Ту-104, Ил-62, Ил-76 и Ил-86.
-    Немски военни гробища - разположени по пътя към Одеса, на около 20 км от Киев, в непосредствена близост до киевските гробища. 10 000 немски войници са погребани тук, след битките около Киев през 1941 г. и 1944.

3.5546