© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

22 Март 11, 16:21
Украйна

Между 9-ти и 11-ти век, Украйна е център на Киевска Русия и една от най-важните цивилизации по това време. Днес тя е втората по големина страна в Европа, но e политически и икономически нестабилна. Управлението на Съветския съюз довежда до смъртта на милиони, докато през 1991 г., страната вече не е част от СССР, а самостоятелна държава.

За туристите Украйна има какво да предложи. Магията на Украйна се крие в нейните градове и села, които събират в себе си различни архитектурни стилове доказващи богато й минало. Столицата Киев, някога е бил център на Киевска Русия. Тя има богата история – от нашествията на монголите до трагичния инцидент в Чернобил. В селата ще видите традиционния начин на живот изпълнен с дружелюбие

История на Украйна

Първите данни за заселване на хора на територията на Украйна датират още от древната праистория. В края на неолита (около 4500 пр.н.е. до 3000 пр.н.е.) култура процъфтява. През 3 век от н.е., земите на Украйна идват готите. През 370 г. пр. н.е те са завадени от хуните. През 7 век на територията на съвременна Украйна е в основата на заселването на българите. В края на 7-ми век, повечето български племена мигрират в няколко направления и хазарите се настаняват на украинските земи.

През 882 г. пр. н.е  Киев е завладян от хазарския владетел Олег. Разположените търговски пътища между Киев и Полша бързо процъфтяват. През 1240 монголите обсаждат Киев, и много хора бягат в други държави. В крайна сметка Украйна става васална на монголската империя. Усилията на европейските държави да освободят страната от монголите са неспирни.

По време на 14-ти век, Полша и Литва водят войни срещу монголските нашественици, в крайна сметка по-голямата част от Украйна е разделена между Полша и Литва. След Съюза на Люблин през 1569 г. и формирането на Полско-литовската държава падна под полско администрация, и става част от Короната на полското кралство.
Украинската държава, води горчиви войни с Полша. След войните с Полша през 1772, 1793 и 1795 г., най-крайните западни части от Украйна падат под контрола на австрийците.

През март 1921 г., части от Западна Украйна са били включени в територията на Полша, а източната част на страната се превръща в Украинската съветска социалистическа република. След нападението над Полша през септември 1939 г., германски и съветски войски разделят територията на Полша. По този начин, Източна Галиция и Волхилия имащи украинско население отново стават част от Украйна.

След дълги години комунистическо управление Украйна се обявява за независима държава на 24 август 1991 година. През 2004 г. Виктор Янукович, тогава министър-председател, бе обявен за победител на президентските избори. Резултатите предизвикват обществен протест в подкрепа на опозиционния кандидат Виктор Юшченко, който оспорва резултатите и избухва Оранжевата революция.

География на Украйна

Международните граници на Украйна са следните - Беларус, Русия, Полша, Словакия, Молдова, Унгария и Румъния. Украйна е най-голямата страна, чиято площ е разположена изцяло на територията на Европа. Общата площ на територията на Украйна е 603 628 кв. км.

Забележителности на Украйна

Крим е регион разположен в южната част на Украйна. Кримския полуостров е свързан с останалата част на Украйна чрез тесен провлак. Това е любимо място за много украински туристи. Отделно от плажовете, има планини и културни обекти, които е добре да посетите. Градовете Симферопол и Севастопол, са истинско съкровище. Ялта също е един красив град с руски дворци и други големи паметници. Ливадииския дворец е известен като място, където Сталин, Чърчил и Рузвелт планирали разделението на Европа в края на Втората световна война  по време на на конференцията в Ялта през 1945 година.

Карпати

Планинска верига се намира в западната част на страната, близо до границата с Румъния. Това е единственият недокоснат от човешка ръка планински район на страната. Популярен е за ски през зимата (въпреки че не е са на същото ниво както в Европа) и туризъм през лятото. Буковите гори на Карпатите са в списъците на ЮНЕСКО за световно наследство от 2007 г. насам, защото те са изключителен пример за напълно опазени гори намиращи се до границата със Словакия. Те имат безценни както букови, така и други масиви.

Западна Украйна

Този район е изключително богат с мого забележителности, включително град Хотин. На първо място, това е каменната крепост, която е определяна за най-стабилната крепост в Източна Европа. Тя стана известна с факта, че последната битка в Хотин завършва с поражение за турците, което е началото на края на Османската империя. Можете да видите крепостта във филми като "Тапак Булда", "Балада за смелия рицар Айвънхоу", "Тримата мускетари", "Черна стрелка", "Старата крепост", "Стрелите на Робин Худ" и много други. Има и много легенди за крепостта, разказвани от стотиците години. Някои популярни легенди разказват за произхода на страната. Една легенда разказва, че на мястото където е създадена били убити бунтовниците от Хотин. Друга легенда разказва, че е създадена, там, където е плакало едно момиче на име Оксана и турците са я убили именно на това място.

На 20 км от крепостта Хотин се намира Каменец, който е включен в списъка на 7 чудеса на Украйна. Градът на Каменец-Подолску е исторически и културен паметник, членуващ в списъците на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Чернобил

На 26 април 1986 г. ядрения реактор в Чернобилската АЕЦ избухва по време на тест, определящ колко енергия ще е необходима на реактора. Все още не е ясно колко души са загинали точно, но дори и до сега, хората са потърпевши. Сега е възможно да посетите (видите) Чернобил само от далече. Над 100 000 души са живели в тази област, а по-малко от 1000 човека днес са се върнали в родния си край.

Фестивали

Има много празници в Украйна (светски и религиозни). Най-важни са Нова година (1 януари), православната Коледа (7 януари), деня на жената (8 март), Великден (според православния календар - тази дата се променя), 1-ви май и Ден на победата (9 май).

Климат в Украйна

Украйна обикновено има горещо и сухо лято и студена зима със снеговалежи. Средните температури са от 25 ° C до 30 ° С през деня, от юни до септември, но може да са значително по-висок в някои дни. Зимата може да бъде много студено, с температури около  -30 ° C. Времето на полуостров Крим е много меко в сравнение с голяма част от страната, най-вече с температури над нулата дори и през зимата. Най-доброто време за посещение на Украйна е пролетта и началото на лятото (май-юни) когато температурите не са нито много студени, нито много горещи. Валежите са целогодишни, но най-често през лятото.

Валута в Украйна

Официалната валута е украинската гривня (UAH), често произнася се "гривна". Една гривна се разделя на 100 копиоци.
 
- Банкноти: 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500
- Монети: 1, 2, 5, 10, 25, 50 копиоси

Валутните курсове (Октомври 2010 г.): USD1 = UAH8.00; EUR1 = UAH10.50

Език на Украйна

Зависи от това в коя област на страната се намирате: на изток и юг говорят на руски, а на запад - украински; части от Крим говорят на татарски, в югозападната говорят румънски и български, в Карпатите диалектите са румънски, унгарски и полски език. Селата и малки градове обикновено говорят на руски и украински. Украински и руски езици са сходни и почти се препокриват. Английския не е много разпространен. Добре е да знаете, че много украинци не обичат да говорят на руски, заради историята си.

Кухня на Украйна

Храната в Украйна като цяло е много по-евтина в сравнение с цените в повечето западни страни. Три ястия и по чаша вино за двама в първокласен ресторант в града, ще ви излезе около 10-15 евро на човек. Улични търговци продават "Шарма" (турски кебап) и различни  рула, сладки и солени с пълнеж. Традиционната кухня е доста мазна и главно се базира на месните продукти - традиционният деликатес е "Сало" приготвящ се от сланина, обикновено се яде с тънки филийки черен хляб и чесън. Има много видове супа - Борж се приготвя от червено цвекло и месо. Украйнските торти са световно известни и много вкусни. Лятото има огромно разнообразие от пресни и евтини зеленчуци и плодове, които се продават на уличните сергии.

Напитки на Украйна

Алкохолът е част украинската култура. Най-често употребяваната напитка е водката,  местната бира се счита за "безалкохолна напитка" . Вносните бири от Германия и Чехия са широко разпространени. Украйна също така произвежда страхотни вина, най-вече в Кримския полуостров - Масандра е определяна за най-добрата марка. Молдовките и грузинските вина са на достъпни цени.

2.7728