© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

22 Март 11, 16:21
Варшава

Варшава е столицата на Полша. Има население 1,7 милиона жители, тя е и най-големият град в Полша. Разположена е на река Висла на еднакво разстояние (350 км, 217 мили) от Балтийско море на север и Карпатите на юг.

Повечето от най-големите забележителности са разположени в централния район, който обхваща седем области. Най-важната област се счита Сродимеси. Останалите асти на Варшава са също много интересни и е добре да ги посетите.

Забележителности на Варшава

Музеи и галерии на Варшава

-    Националният музей е основан през 19 век, за да бъде преди всичко музей на изкуствата. Има над 780 000 произведения на изкуството от различни периоди от време и места по света.
-    Националната художествена галерия е една от най-добрите художествени галерии във Варшава. Има няколко невероятни картини и произведения на изкуството, намиращи се в музея, които си заслужава да се видят.

-    Център за съвременно изкуство
-    Музей на модерното изкуство
-    Музей полската армия е един от най-големите музеи в Полша. Той обхваща военна история от 10 век до Втората световна война.

-    Музея на въстанието - музей, посветен на Варшавското въстание от 1944 година. Музеят има много артефакти и предмети, принадлежали на хората, които организират това въстание. Той също така разказва историята за това, което довежда до въстание, какво се е случило по време на въстание и след това. Една от основните мисии на музея е да събира личните истории на хората, участвали във въстанието, които са все още живи.

-    Музея на килимите -  хубава колекция от ориенталски килими.
-    Музей Фредерик Шопен - много хубав музей, който е препоръчително да се посети.
-    Исторически музей на Варшава

-    Полски исторически музей е създаден през 2006 г. за насърчаване ученето на полската история. Отпускат се стипендии, предназначени за чужденци, които изучават полската история.
-    Музей на независимостта
-    Музей на спорта и туризма- колекция от спортни сувенири и медали.

Други забележителности в Варшава

-    Замъка Роял - Крепостта е била напълно разрушена от германците през Втората световна война и не е реставрирана до 1970. Днес замъкът е реставриран в по-голямата част със същите камъни, използвани при създаването му.
-    Театър и Националната опера построен през 1833 г. През 1939 г. сградата е напълно разрушена, с изключение на фасадата. Възстановен е 1945-1965.
-    Двореца на културата и науката е най-високата сграда във Варшава.

Транспорт в Варшава

С кола

Има паркинг зона в центъра на града - от понеделник до петък 8AM-18:00. Таксата е 3,00 злоти за час. На всеки допълнителен час такса е по-голяма, макар че няма часови лимит.

Таксита

Максималната тарифа е 3.00 Злоти / км през седмицата. Таксиметровите шофьори могат да налагат 150% надценка през нощта както и през почивните дни и официалните празници, и 200% надценка за пътуване в предградията. Внимавай за таксита със син правоъгълен надпис, защото могат да начисляват 300%.

Трябва да се съобразявате от коя зона се качвате в такситата, за да си нямате неприятности после. Вечерната начална такса може да достигне до 6 зл и 40 зл за час. През нощта такситата таксуват и  допълнителните пътници и товара. Ако не ви дадат касова бележка сте длъжни да искате, за да нямате проблеми. Ако имате някакви оплаквания към таксиметровите услуги можете да се обадите на специален общински номер. Опитайте се да използвате само лицензирани таксита.

Градски транспорт

Системата на обществения транспорт във Варшава като цяло е добре развит, с около 200 автобусни и 30 трамвайни линии. Маршрутът на трамвайните спирки е лесен за проследяване а билети са евтини. Автобусите са доста бавни, но вършат добра работа.

Има и модерни подземни линия, пътуващи от юг на север, а скоро беше въведен ускорен бърз влак, който става все по- популярен.

Метро

Метрото е открито през 1995 г. и е една от най-новите подземни железопътни системи в Европа. Работи всеки ден от сутрин до полунощ при интервал от 3-10 минутни. В петък и събота, метро работи до 3 часа през нощта. Влаковете и гарите са чисти и спретнати. Системата в момента се състои само от един коловоз, който е предназначен за превозване на пътуващите от гъсто населените райони в северните и южните покрайнини в центъра на града. В резултат на това в метрото не спира на много туристически дестинации, но няколко станции ще ви спрат в близост до някои големи забележителности. Вторият маршрут, които още не е завършен трябва да свързва десния бряг на река Висла (т.е. Прага) с други 7 метеостанции . Очаква се да бъде завършен през 2013 г.

Автобуси

Автобусите работят обикновено от 5.00 сутринта до 23.00 вечерта, но винаги трябва да проверите графика. Интервала през които преминават е по-малко от 5 минути ( в пиковите часове) и близо 2 часа (в някои крайградски маршрути). Обикновено, ще се наложи да изчакате около 20 минути.

Варшава има добре развита система управляващи нощните автобуси, който ще ви отведат до всяка точка на града. Повечето автобуси минават на всеки 30 минути. Автобусните маршрути се номерират с три цифри.

- Z-х са маршрутите на трамваите.

Има няколко неща които туристите трябва да знаят:

-    Линиите 148, 175 и 188  отиват до летище.
-    180 - организиран маршрут между  гробището Повазки и Уиланол.
-    Ако искате да натиснете СТОП – в някои стари автобуси, бутонът се намира над вратата
-    Ако искате да се качите на някои автобус е добре да махнете с ръка, за да може шофьорът да ви види.
-    Понякога вратата не се отваря автоматично. За да го отворите, намерете синия бутон и го натиснете. След това имате 15 секунди до затварянето на вратата обратно.

Градски автобус

През нощта работят 38 линии: N01 на N95. Първата цифра показва района на Варшава в които автобуса пътува. Всички автобуси работят през интервал от 30 минути. При пътуване с нощен автобус, е важно да се знае местоположението на спирката. Има карта която ще ви помогне. Сигнал за спиране е добре да се даде предварително, тъй като някои водачи през нощта могат да е не спират на всичко спирки.

Билети

Можете да си закупите билети, с които да използвате цялата транспортна мрежа на Варшава – от почти всеки магазин или павилиони има и  автомати за билети. За автобуси и трамвай можете да си ги закупите от борда на водача. За градските железопътни линии ще намерите в автоматите за билети.

Билетната система в Полша е доста сложна и не е нужно всеки турист да знае всички нейни тънкости. Достатъчно е да се знае, че ще получите отстъпка ако имате международна студентска карта или други подобни карти за отстъпки независимо от коя част на света идвате. Можете да си закупите билет в автобуса, които важи 20 минути и след като изтече това време да слезете.

Травелкард е може би най-простия начин за плащане в обществения транспорт. Ако мислите да пътувате много в столицата на Полша е по-разумно да си изкарате такава карта, защото тя важи за всички видове транспорт, включително нощни автобуси. Можете да си изкарате такава карта с валидност от 24 часа, 3 дни или за една седмица.

Двадесет и четири часовите карти са валидни от момента в които са перфорирани. 

9.42