© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

22 Март 11, 16:22
Полша

Двадесети  век е труден за Полша, тъй като през Втората световна война е завладяна от германците, a след това и от руснаците. Едва през 1989 г., Полша придобива независимост от Съветския съюз и започва трудната задача да се приобщи към високия европейски стандарт. За щастие можем да кажем, че през последните няколко години бяха направени няколко много смели крачки в тази посока и Полша все повече добива видът на една модерна западноевропейска държава.

Една от най-известните забележителности на Полша е свързана с голяма трагедия, това е  Освиенцим (по-известнен с германското си име, Аушвиц). Той е бил най-големият нацистки концентрационен лагер. В него са убити около 1,5 милиона души. 

За щастие, обаче, в Полша няма негативни спомени. Столицата е посещавана ежегодно от хиляди туристи. Друго любимо място е Татри, град разположен в южната част на Полша, всичко го обичат заради отличните възможности за ски и релакс. Полша може също да ви впечатли и с тихите си селца и градове, където старите традиции се поддържат още живи.

Забележителности на Полша

Аушвиц

Аушвиц е един от основните забележителности на страната. И днес не е трудно да си представим как това място е изглеждало в периода 1940-1945. Крепостни стени, бодлива тел, казарми, газови камери и крематориуми фурни красноречиво показват условията, в които се е провеждал нацисткият геноцид. Смята се, че около 1,5 милиона души са били измъчвани и убити в този лагер. Днес Аушвиц стой като паметник и изобразява жестокостта на човечеството. Намира се недалеч от Краков и може да бъде посетен на еднодневна екскурзия.

Биаловезката гора

Биаловезката гора, която преминава и в Беларус, подчертава природата на Полша. Тя е една от малкото останали зони на дива природа навсякъде в Европа. Тази гора е доста обширна и обхваща  вечно зелени площи и широколистни дървета. Освен това в нея има някои редки и застрашени животни като вълци, рисове и видри. Но създанието, което наистина я прави уникална, е зубарът. Паркът членува в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Масуриа

Масуриа е един от най-известните езера в Централна Европа. Има над 3000 по-малки езера. Езерото се намира в североизточната част на Полша и е много популярен туристически обект, както за чужденци, така и за полските туристи. Най-големите езера са популярни и имат много атракции, които могат да ви заинтригуват – плуване, каране на каяк и много други. Много от езерата са свързани с канали и реки, така че е възможно да вземете лодка и да покарате на воля около останалите езера.

Други забележителности в Полша

-    Историческият център на Краков
-    Стария град Замоск
-    Замъка Малборк
-    Средновековен град Торун
-    Националния парк Биебрза
-    Ханзеатик

Климат в Полша

Полша има континентален климат с топло лято и студена зима. По-голямата част на страната преобладава едно и също време, но в някои части има разлики. Бреговата ивица в северната част е малко по-студена през лятото и мека през зимата. Също така, на изток и на юг е по-студено през зимата в сравнение с повечето други части, включително и централните.

Средните летни температури са около 23 ° C от юни до август, около 21 ° C по крайбрежието. През нощта температурите падат до 15 градуса. През зимата от декември до началото на март температурите са около нулата като през деня, и около -5 ° C през нощта, малко по-високи по морето. В планинските райони температурите могат да паднат до -40 ° С през зимата.

Валута в Полша

Официалната валута на Полша е злоти (PLN). Курсът на злотата е разделена на 100 грозси.
Банкнотите са от 10, 20, 50, 100, 200 злоти.
Монети идват в 1, 2, 5, 10, 20, 50, гросзи, 1,2,3 злоти.

Език в Полша

Официалният език на Полша е полски. Чуждестранните посетители трябва да са наясно, че почти всички граждани знаят само полски език. Улични знаци, указания, информация, знаци и т.н., са едноезични, както и графици и съобщения на жп гари и автобусни автогари (летищата и няколко големи жп гари са изключение). Когато става въпрос за информационни знаци в музеи, църкви и т.н., знаци на различни езици има само в най-популярните забележителности.

Повечето от младите хора и подрастващите знаят добре английски. Тъй като английският се преподава от най-ранна възраст (някои започват още на 4 години), с изключение на поляците, които живеят в по-малки градове. По-вероятно е да говорите на немски или руски, които са били обучавани в училищата като основен чужд език, преди 1990-та години. Руския е до голяма степен изоставен, но все още се преподава немски език в много училища в цялата страна.

Провинции

Полша разполага с разнообразие от области с красиви гори и традиционни земеделски стопанства. Пътуващите могат да избират различни видове атракции като наблюдение на птици, колоездене или конна езда.

Културната сфера ви предоставя много църкви, музеи, стари замъци, селски центрове, както и много други. Пътешествие през полски провинции ви дава добра възможност да се насладите и усвоите познания за нейната природа и хора.

Градове на Полша

-    Варшава – е столицата на Полша и един от процъфтяващите нови центрове на ЕС. Старият град е почти напълно разрушен през Втората световна война, но след това е бил възстановен в стил, вдъхновени от класическата живопис на Каналето.

-    Гданск - един от най-старите, красивите европейски градове, възстановен след Втората световна война и добра отправна точка за много курорти по брега на Балтийско море
-    Лодз - известен със своята текстилна индустрия, наричан е "полския Манчестър" има най-дългата улица в Европа пълна с живописни сгради от 19-ти век.

-    Катовице - важен търговски център и център на културата
-    Краков – е културната столица на Полша и столица през Средновековието, чийто център е пълен със стари църкви, паметници, кръчми и най-големия европейски средновековен пазар.

-    Познан - търговската част на града, считан за родно място на полския народ. Представлява смес от архитектура от всички епохи.
-    Шчечин - най-важният град на Померания с огромно пристанище, паметници, стари паркове и музеи
-    Вроцлав - с изключение на Венеция, Амстердам и Хамбург, Вроцлав има най-много мостове

Други забележителности на Полша

-    Национален парк Биаловеиза – разположен е на огромна площ от древните гори, трансгранично преминаващата границата с Беларус, определен в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.
-    Национален парк Течолски
-    Калвария Зебрзудошска – построен в бароков стил
-    Национален парк Карконоски - национален парк с много красиви водопади
-    Малборк - -големият готически замък в Европа
-    Национален парк Словински – има едни от най-големите дюни в Европа
-    Салт Мине - най-старото предприятие в света –представлява солна мина, която е започнала да се използва преди цели 700 години.
-    Национален парк Виелкополски

4.9588