© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

22 Март 11, 16:24
Исландия

Исландия е земя изобилстваща от природни красоти. Страната има голяма вулканична активност. Пейзажът на Исландия подчертава вулканичните върхове и пустини от лава, както и ледници, гейзери и горещи извори. В миналото разрушителните вулканични изригвания са накрали много исландци да емигрират, но днес популярността на Исландия сред туристите непрекъснато расте. Туристите ще открият един народ, чиито предци са преселници от Скандинавския полуостров и които разполагат с богата литературна и художествена традиция. Те също са хора, които живеят по-дълго, отколкото останалите хора по света - може би в резултат на ефекта от горещите извори. Не е учудващо, че Исландия има хиляди посетители целогодишно заради неземната си красота.


История на Исландия

Първите хора на Исландия се смята, че са били членове от хиберно-шотландска мисия или отшелници, известен също като папар, които идват през 8-ия век (втората половина на 7-ми век). Археологически открития не подкрепят тази теория, предполага се, че монасите са напуснали с пристигането на викингите, които системно се установява в периода около 870-930 година. Първият известен постоянен заселник е Инголфур Арнарсон, който е построил фермата си в Рейкявик през 874 година. През 930 се взима решение да се създаде племенно събрание наречено алпинги. То се явява като парламент и е политически център на исландските нации. Християнството е прието 999-1000. Управлението алпинги продължава до 1262, когато е разработено от нова система на тогавашните войводи.

От 14-ти век до края на 18 век, Исландия е част от Норвегия и Дания (Калмар съюз), а по-късно е част само от Дания. Лутеранството се превръща в основна религия, а последният католически епископ в Исландия е обезглавен през 1550 заедно с двамата му сина. Черната смърт и едрата шарка убиват около една трета от населението.

През 1814 след Наполеоновите войни, Дания и Норвегия се разделят на две отделни царства чрез Договора от Кил. Исландия, обаче, продължи да бъде под датска зависимост. През 19-ти век, климата на Исландия се влошава много и това води до масова емиграция към Новия свят, особено в Канада. През 1874 г. Дания предоставя на Исландия конституция и замразява желанието на исландците да станат независими. Законът на ЕС с Дания подписан на 1 декември 1918 г. признава Исландия като напълно суверенна държава на датски крал. На 31 декември 1943 г. Закона за съгласие изтича след 25 години. Исландия официално става независима република на 17 юни 1944 г.,  Свеин Брйонсон е първият президент. Исландия става член на НАТО през 1949 година.

Периодът непосредствено след войната е бил последван от значителен икономически растеж, в резултат на индустриализацията на риболовната промишленост. През 70-те години се разбунтуват спорове с Великобритания заради разширяването на риболовните граници на Исландия. Икономиката е силно диверсифицирана и либерализирана, когато Исландия се присъединява към Европейското икономическо пространство през 1994 година. През периода 2003-07 Исландия разработва най-силната риболовната промишленост. Впоследствие беше засегната особено тежко от световната финансова криза през 2008, която удължи през 2009 и 2010 година.

Разположение на Исландия

Исландия се намира в северната част на Атлантическия океан, на юг от Северния полярен кръг. Напълно заобиколена от вода, Исландия е истинско геоложко чудо имащо засилена вулканична дейност. Едно скорошно изригване на вулкан Ейяфятлайокутл наруши цялото европейското въздушно пространство в продължение на няколко дни. За последен път е бил изригнал преди близо 200 години. Изригването е било в продължение на почти две години и веднага е последвано от изригването на най-големия вулкан Катла.

Изригването на Ейяфятлайокутл започва на 20 март 2010 г. Изригването на вулкана блокира стотици туристи в цяла Европа. Вулкан започва да изригва от три кратера в горната част на ледника. Най-големият кратер е с около пет километра диаметър в най-широката си точка. След изригването лавата достига до ледниците, след което се образуват огромни облаци в атмосферата. Изригването образува и големи наводнения в страната.

В Евразийска границата е разположен Националния парк Фингвелир, които е добавен в спусъците на ЮНЕСКО за световното културно наследство и отделно той е най-важното културно място за исландците.

Исландия има над 20 активни вулкана и стотици геотермални зони и горещите извори. Най-известния, които е наричан „баща на всички гейзери” е Стори Гейсир. Синята лагуна е горещ извор намиращ се в близост до международното летище в Кефлавик, недалеч от столицата Рейкявик. До Стори Гейсир се намира малкия му брат Строхкюр избухващ на всеки 15 минути. Отделно от това, голямата част от страната е покрита с пустини арктически скали, леден пясък), ледници (ледника Вахтнайокутъл е най-големият в Европа и трети по големина в света) и други. Някои части на страната имат свои собствени фиорди, особено в северозападната част.

Повече от половината от населението (общо около 300 000 жители) живеят в Рейкявик. Много хора казват, че Исландия има една от най-красивите природи в света.

Забележителности в Исландия

Тхингвеллир

Тхингвеллир е един от четирите национални паркове в Исландия. Намира се на около 50 км. от столицата Рейкявик. Културното и природно значение му дава място в списъците на ЮНЕСКО за световно наследство. От 930 г. името на парка се свързва с почти всички исторически събития в Исландия - те, както и тяхната геоложката история - са основна примамка за много туристи. Има огромна цепнатина, която минава през парка, известна като Аламанагжа. Огромна пукнатина в земната кора непрекъснато се разширява с 3 инча всяка година. На територията на парка има два водопада. Единия от тях – Оксрарфос е много красив, другият извира от Алманагжа и е създаден от исландците изкуствено, с цел да се напояват равнинните райони в близост до парка.

Огромното езеро близо до Тхингвелир е най-голямото езеро в Исландия. Последното избухване на вулканите разположени в парка са намалили обема на езерото. Около езерото има изградени много диги. Има две водноелектрически централи, които също значително увеличават размера на езерото.

Гулфос

Гулфос, което означава Златни водопад, е един от най-големите водопади в Европа и е голяма гордост на Исландия. Намира се на няколко часа път от столицата Рейкявик. Заедно с водопадите на Тхингвеллир и Стори Гейсир се образува "златния триъгълник”. Река Хвита събира водите на водопада. Водата пада от 32 метра на две нива.

Детифос

Разположен е на река Йокулса Фжйолум, близо до езерото Миватн в североизточната част на страната. Водопадът Детифос е най-мощният водопад в Европа, както и един от най-високите. Водопадът има 100 метра широчина и 40 метра височина. За разлика от Гулфос, Детифос ви изправя на изпитание дълго 26 километра преди да го посетите. Надежден автомобил е задължителен, ако искате да видите водопада. Пътят е отворен само за няколко месеца през лятото.


Хусавлк

Хусавлк е, може би, едно от най-добрите места в света, където ще видите голямо разнообразие на китовете и други морски създания. През лятото можете да се любувате на гърбавите китове и много други китове и морски създания.

Северното сияние

През зимата Северното сияние се вижда от цялата територия на Исландия. Много силни магнитни бури могат да се видят в областта на Рейкявик и но за да ги видите, е препоръчително да се опитате да избягате от светлините на града. Когато небето е ясно се открива неописуема гледка. Аурора може да се види в северната част на небето. Трябва да намерите тъмно пространство и нека очите ви се адаптират към тъмнината. Ако имате камера и статив, може да ви отнеме дълго време да гледате природното чудо.

Йокусалон

Йокусалон е най-големият и най-известен глетчер в Исландия. Намира се на юг от ледника Вахтнайокутъл, между Националния парк Скафтефан и Хофн. Той е лесно достъпен с автомобил и дори може да се види от основния път, който е между езерото и Атлантическия океан. Неотдавна Йокусалон се превърна в най-дълбокото езеро в Исландия поради увеличаване топенето на ледник Вахтнайокутъл. Разходки с корабче са на разположение през летните месеци, което ще ви даде една незабравимо приключение през плаващ лед Берг. Лодките са бивши амфибийни превозни средства на британската армия, останали от войната. Не пропускайте и близкия плаж, където можете да намерите черен пясък пълен с ледени късове.

Други забележителности в Исландия

-    Синята лагуна е плувен басейн в близост до Гриндавик, между летището и Рейкявик. Водата на този плувен басейн е матово синьо, което е също невероятен природен феномен.
-    Стори Гейсир От 1294, когато избухва за първи път, се превръща в геотермално място.

-    Национален парк Скафтафен - е един от най-добрите места за туризъм, може дори да се опитате да изкачите връх Хванадалшнукур, най-високата планина в Исландия - над 2100 м. Свартифос е един от най-известните водопади в страната.

-    ледника Вахтнайокутъл - с изключение на ледената шапка на Гренландия това е най-големият ледник в Европа, ако имате възможност можете да карате моторни шейни по него.
-    Аскжа Калдера - вулкан в централната част на Исландия.

-    Езерото Миватн - намира в северната част на страната и е чудесно място да опитате геотермална дейност на Исландия.
-    Снафелскйокулл – полуостров, известен с книгата "Пътуване до центъра на Земята", където ледниците се характеризират като врата за подземни път към центъра на Земята.

-    Латрабжарг – най-западната точка на Европа и е известен като централно място за разплод на много птици.
-     Вестманнеяр - най-новите вулканични райони в света. Остров Суртси съществува само от 1963 г. насам! Островът може да бъде видян чрез кратък полет или пътуване с кораб от континенталната част на Исландия.

Климат в Исландия

Времето в Исландия не е от най-приятните в света, но все пак не е толкова студено, колкото може да очаквате от един остров в Арктично море.

Температурите в Рейкявик рядко пада под -12 ° C през зимата и  рядко се покачва над 15 ° C през лятото. 20 ° C се счита за горещата вълна и е въпрос на дни или часа. Можете да станете свидетел на четирите сезона за един ден.

В югозападната част на страната има повече валежи от дъжд. По-студено през зимата и по-прохладно през лятото, отколкото в северозападната област. Например южния край, е едно от най-влажни места, особено през края на лятото, когато водата се загрява малко, докато в Акурери температурите могат да достигнат 25 градуса още през пролетта.

Валута в Исландия

Официалната валута е крона (Ikr.). Ще намерите монети от пет, десет, петдесет и сто крони и банкноти от 500, 1000, 2000 и 5000 крони. За едно евро ще получите 120 крони, а за долар около 80. Цените в Исландия са доста високи - двойна стая струва приблизително 100 долара, а кола под наем за един ден е 50 долара.

Език в Исландия

Исландския език е доста сложен език, с много спрежения. Сходен език е датският. Граматиката може да бъде много трудно да се научи, тя е трудна дори за местните жители.

3.8613