© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

22 Март 11, 16:26
Аржентина

Аржентина обединява в себе си спиращи дъха водопади, пустинни, зашеметяващи върхове (сред които и най-високият връх в западното полукълбо), ледникови езера в Патагония и степите на Огнената земя. Като цяло Аржентина ще донесе наслада на всеки един пътешественик докоснал се до нея. A столицата Буенос Айрес очарова с невероятната си елегантност.

След размириците през началото на 21-ви век, днес Аржентина се радва на значителен икономически растеж и политическа стабилност, което е важен фактор за посещаемостта на туристите. Повечето от екскурзиите в Аржентина започват от южната част – Ушуайа.

Разположение на Аржентина

Аржентина е една от най-големите държави в света. Този факт определя голямото разнообразие от забележителности. Всеки, който посети страната, ще остане очарован от пейзажите и географските зони. На запад се намира планинската верига Анди, която се простира по цялата дължина на планината. Най-високите части се намират в северните и централни райони на страната (Аконкагуа е най-високата точка, която е разположена на 6959 м. височина). Въпреки, че по-голямата част от върховете са доста стръмни и опасни, има и много приятни, от които можете да се насладите на великолепната красотата на Аржентина. Величествените планини ще ви омаят с кристалните си езера, около които има изобилие от фламинго и над тях прелитат кондори. Андите определят западната граница на страната с Чили.

Забележителности на Аржентина

Огнена земя

Огнена земя е най-южната точка на страната и е отделена само с няколко острова от Антарктика. Може да достигнете до там с междуградски транспорт. Ушуайа e най-южният град в света. Имате две възможности да го посетите – със самолет или с автобус, но с автобус би било много по-вълнуващо за всеки най-вече поради прелестните красоти. Националният парк Огнена земя е място, което ви предоставя възможност да се разходите както през деня, така и през нощта. В тази магическа част на света е построена най-южната жп линия (преназначена за туристи, а не за масов транспорт). Можете да се разходите с лодка покрай областта Бийгъл и да видите тюлени, морски лъвове и различни видове птици. 

Вино

В Аржентина се намират някои от най-известните райони за производство на вино в света. Ето някои от тях: Кафайеит (северозападната част, южно от Салта); Мендоса (централната част на страната); Аконкагуа.

Игуасу

Това е един от най-внушителните водопади в света. Заради субтропичния климат на Аржентина той е пълноводен през цялата година. Водопадът е включен в националния парк на Аржентина и спокойно можете да се разхождате с часове като  се докосвате до величествената му магия отблизо. В парка можете да забележите хищници като пуми и тигри.

Танго

Всеки човек на земята свързва тангото с Аржентина. Танцът се ражда през 19 век в Аржентина. Макар и да не се практикува както в миналото, то е голяма атракция за туристите. Имате две възможности да направите това. Първата е да отидете в милонга клубове, в които се танцува аржентинско танго, втората е да гледате специално шоу-танго, което включва 2 часов спектакъл и вечеря. Тангото ще ви накара да се почувствате наистина живи, особено ако танцувате от сърце.

Фитц Рой

Планината Фитц Рой, известна още като Керро Чалтен (което означава пушещата планина) се намира на границата между Чили и Аржентина. Името на планината идва от името на капитана на кораба „Бийгъл”. Планината е изкачена за първи път от двамата французи- Лионел Тери и Гуидо Магноне. Въпреки, че не е много висока, стръмните й върхове са изпитание и за най-добрия алпинист, защото те са почти отвесни. От много години не е имало успешна експедиция в планината.

Аконкагуа

Аконкагуа е най-високата планина в Андите. В нея се намира най-високият връх извън Азия, следователно тя става и най-високата в Западното и Южното полукълбо. Легендите разказват, че древните инки са успели да изкачат планината. Археолози са се натъкнали на останки от странни животни по билото на планината, но не става ясно дали те са живеели там. За първи път планината е изкачена през 1897 година от швейцареца Матиас Цурбриген. Планината е изключително трудна за изкачване.

Патагония

Патагония се нарича Южната част на Аржентина. Тази част на Аржентина е изпълнена с много красиви райони като например ледника Перито Морено, описаната по-горе планина Фитц Рой, както и много ски-курорти като Барилоче. В тази област се намира и най-голямата пустиня в Северна и Южна Америка, която обхваща териториите между Андите на запад и Атлантическия океан на изток. Патагония заема по-голямата част на Южна Аржентина, както и част от Чили. Андите са основната причина областта да е толкова суха – те пречат на валежите да достигнат до нея. Температурата през цялата година е сравнително ниска, както през зимата, така и през лятото. В най-горещите дни температурата достига до 30 градуса, но тези дни са голяма рядкост. Патагония има добра пътна инфраструктура, която свързва междуградските райони. Невероятните природни красоти, за съжаление, са оценявани от малко туристи.

Полуостров Валдес

Полуостровът е истински природен рай, в който можете да видите предимно морски животни. Той се намира по крайбрежието на Атлантическия океан. По-голямата част от него е неплодородна земя заради ниско разположените солени езера, които са 40 метра под морското равнище. През 1999 е обявен за световно културно наследство в списъците на ЮНЕСКО. На полуострова ще видите в естествената си среда морски лъвове, слонове, китове, гунасос и много други животински видове. Пуерто Мадрун е най-близкият град до полуострова. Във фермите разположени в острова можете да видите как се отглеждат овце. Това може би е най-красивият район в Южна Америка и не случайно много хора от целия свят идват, за да гледат китове. На специалния сайт на единствения град на полуострова – Пуерто Пирамидес ще намерите всякаква нужна за вас информация. 

Алтиплано

В тази област се намират най-високите части на Андите- в северозападните части на страната. В тази част на Аржентина има доста солени езера, в които можете да видите фламинго, както и да се качите на влак и да си направите екскурзия до границата с Чили.

Климат на Аржентина

Аржентина има най-разнообразният климат в Южна Америка. Най-високата и най-ниската температура в Южна Америка са измерени в Аржентина. Лятото е от декември до март, а зимата е от юни до септември. В областта Патагония лятото температурите достигат 15 градуса, за разлика от северните части, където температурите могат да достигнат до 40 градуса, дори и повече, а в Буенос Айрес могат да не паднат с дни под 40. Районът около Игуасу има еднакви температури през цялата година. Лятото е топло, а зимата е мека. В района на Андите температурите едва достигат до 20 градуса, но за сметка на това е слънчево през цялата година. В централните части може да се „насладите” на много горещо лято и студена зима.  Силният вятър е причина за това.

Валута на Аржентина

Официалната парична единица в Аржентина е песото. В страната на салсата знакът за долар ($) се използва за песото. За да се избегне объркване с американския долар се слага US. Едно песо се разделя на 100 сентаво. Има монети от 5, 10, 25, 50 сентаво и 1 песо. Банкноти: 2, 5, 10, 20, 50, 100 песо.

Език на Аржентина
 
Испанския е официалният език на Аржентина, наричан е от Аржентинците Кастелано. Има немски и италиански малцинства.

Кухня на Аржентина

Аржентинските ястия са  съчетание от испанска, италианска и френска кухня. Пици, тестени изделия, колбаси и говеждо месо са най-популярни сред аржентинците. Асадо е едно от нещата, които трябва да опитате докато сте в Аржентина. Приготвя се предимно от телешко месо, което е печено на скара със специални подправки- то може да се приготви и от пилешко, заешко, риба и свинско. Аржентина е един от най-големите производители на пшеница.

Напитки в Аржентина

Аржентина е на 4-то място по производство на вино в света. Около 80%  се отглежда в провинция Мендоса и Сан Хуан. Червеното вино е запазена марка на страната - Каберне Совинион и Малбек. Салта дава малко, но много хубава реколта.

Мате е другата традиционна напитка, популярна също и в Уругвай. Пие е се със специална метална тръбичка и не може да бъде закупена като традиционен чай в пакетчета. Прави се от рядката билка наречена Йерба Мате.

6.608