© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

22 Март 11, 16:27
Мексико сити

Мексико Сити е столицата на Мексико. Населението на града наброява 20 милиона души, живеещи в границите на града и е един от най-големите градски агломерации в света. За съжаление, поради факта, че е заобиколен от планини, той е един от най-замърсените в света. Намира се в централната планинска част на страната, на височина над 2200 метра тази област е много сеизмично активна- за последен път земетресение има през 2006 година. Хората  живеят тук от началото на 14 век, когато ацтеките се заселили до съблазнителното езеро, което вече не съществува.

Мексико сити е едно невероятно място за посещение. Градът е център на Мексико и всяка една екскурзия в страната би била непълна, ако не прекарате поне няколко дни в града. Той изобилства от невероятни музеи, паркове, музика, изобразително изкуство, барове, ресторанти, стари сгради и други.

Забележителности в Мексико сити

Хисторико

Център Хисторико известен още като Зокало е колониален град, построен на върха на унищожената столица на ацтеките. В този район на столицата се намират най-добрите сгради и магазини.

-    Сокало е един от най-големите обществени площади. Всяка вечер в 18:00 има церемония за издигането на националния флаг, което е  много впечатляващо!

-    Столична Катедралата на Мексико Сити е основната катедрала в Мексико Сити и е една от най-важните катедрали в Мексико. Не забравяйте да погледнете през прозореца на катедралата, за да видите древния ацтетски град, в който има останали човешки черепи.
-    Националния дворец е сградата на правителството с впечатляващи стенописи.

-     Мусео дел Темпло
-    площад Аламеда – място, което има голямо историческо значение - това е пътят на пазара на ацтеките.
-    Плаза Гарибалди - Това е място за среща на мариачис, известни със серенадата сомбреро музиканти. За символична сума пари могат да ви правят серенада и на вас самите.

Националния антропологичен музей

Националният антропологически музей е от световна класа, разположени около невероятния централен двор. Музеят е открит през 1910 г.,  премества се два пъти преди да се установи в настоящата сграда Авенида Пасео де ла Реформа през 1964 година. Музеят има невероятна колекция както от древни култури, така и от съвременни експозиции, които са разделени на раздел "Археология" и секцията "Етнография". В музея можете да видите и скулптура на Тлалок, бог на ацтеките, която е поставена върху чешмата, намираща се до Авенида Пасео де ла Реформа. Паркът около музея е най-невероятният„ парк в страната. Самият парк е страхотно място за разходки, когато времето е хубаво.

-    Паметник на Лос Нинос Херос - Всеки град в Мексико има улица с име на тези шест известни мъченици. Тази статуя се състой от шест фигури. По време на американо-мексиканската война американските войници обсаждат Военномедицинската академия и се дава заповед на всички студенти да бягат, но шест момчета решават да останат и да се опълчат на американските власти- убити са безскрупулно от войниците.

-    Музей на модерното изкуство – хубав малък музей, който има страхотни скулптори, както и картини на световно известни художници – Диего Ривера и Фрида Кало. Много от галериите имат гостуващи изложби.
-    Музей на Руфино Тамайо – първоначално е бил създаден в дома на Руфино Тамайо за да защити неговите произведения. Днес организира изложби от цял свят.

-    Националния исторически музей се намира в замъка Чапултепес.
-    Технологичния музей
-    Папалоте Дел Нино.
-    Природонаучен музей
-    музей Фрида Кало е един наистина чудесен музей. Има много картини, които могат да се видят тук.

-    Музей на Леон Троцки е последната къща, в която Леон Троцки е живял. Музеят разполага с няколко от неговите лични вещи и пепел на Троцки в мавзолея. Стаята, където умира, е оставена точно както е била в деня на смъртта му. Троцки е бил убит, а в предишен етап от неговия живот той оцелява след като са изстреляни над 200 куршума по него.

-    Теотиуакан е невероятен изоставен град с огромни пирамиди, който се намира само на около един час път от Мексико Сити. Градът е „родното място” Мексико Сити, някога е бил най-големият град на ацтеките. Комплексът има  две огромни пирамиди, чиито Дел Сол е по-високата (по-ниска единствено от Хеопс в Египет), а Пирамида де ла Луна е по-красивата.

-    Ксчимилко е известен канал на Мексико Сити. Има много шарени лодки,с които можете да се повозите по каналите. Всяка лодка е боядисана в ярки цветове и украсена с (пластмасови) цветя и обикновено те са именувани на женски имена. Много са популярни сред мексикански семейства идващи тук, за да си направите пикник.

-    Базилика де Гуадалупе е църква, построена на мястото, където се появява Богородица от Гуадалупе. Там са всъщност две църкви. От дясната страна е старата църква, а от лявата е по-новата църква. Под базиликата има движещи се пътеки, за да видите най-известния религиозен артефакт в църквата. И за да се избегне хората стоят пред него за дълго време, те са добавили движещи се пътеки, така че минават артефакта автоматично.

Карти

Правителството предлага безплатни карти за всички туристи. От всеки туристически павилион можете да се снабдите с карта. Картите описват всички по-големи обекти, хотели и младежки общежития на тях. Има и пълна карта на метрото.

 

Предвижване в Мексико сити

С кола

Трафикът е интензивен, улиците са тесни и водачите са „луди”. Човек трябва да се замисли преди да се качи на автомобил в Мексико Сити. Също така много райони в града са само с еднопосочни улици, които могат да объркат дори най-опитните шофьори.

Таксита

Най-добре е да използвате лицензирана фирма. Гледайте пътните знаци, за да се ориентирате накъде ви кара таксито и ако иска да премине по по-дълъг маршрут, му направете забележка. През нощта е по-добре да извикате такси, отколкото да се движите пеша.

С обществен транспорт

Мексико Сити има една от най-добрите метро системи в света. Цените както в метрото, така и в градския транспорт, са приемливи. В пиковите часове се прикачват допълнителни вагони.

Пеша

Мексико Сити изглежда безкраен. Повече области имат пешеходни зони. Достатъчно ви е да съчетаете градския транспорт и ходене пеша, за да обиколите голяма част от столицата на Мексико. 

3.5735