© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

22 Март 11, 16:28
Мексико

Мексико има култура, която е резултат от преплитането между местната, американската култура и испанската култура. Тези култури се обединяват, за да създадат днес една модерна нация, но традиционните и вековни практики са запазени и до ден днешен. Туристите могат винаги да се откъснат от горещите градски части на Мексико и да се отдадат и на опознаването на уникалната природа. Независимо дали става дума за древните руини на Теотихуан или испански колониални градове като Пуебла, или прекрасният морски курорт в Акапулко, Мексико има разнообразие от изкушения за туристите.


Ако искате да видите културата на маите трябва да посетите Юкатан. Като едно от новите чудеса на света се определя Чичен Ица.

Разположение на Мексико

Географията на Мексико е изключително разнообразна. Северната част на страната е пустинен район, но има и някои ниски планински вериги, които изобилстват от минерални ресурси. Въпреки че централната част на страната е много суха, има високи планини и вулкани, някои от които са покрити със сняг през цялата година. В южната част е разположена гъста джунгла с разнообразна дива природа, древни руини и красиви водопади. Полуостров Юкатан има девствена джунгла и  златисто бели плажове.

Забележителности на Мексико

Мексико има, може би, най-красивите плажове в света. По-голямата част от крайбрежието на Мексико е покрито с бял пустинен пясък. Някои от плажовете са известни с нощния си живот. Други плажове са по-тихи и романтични. По цялата брегова линия има страхотна алея, по която ще ви позволи да се насладите да страхотните плажове.

-    Акапулко се намира на брега на Тихия океан.
-    Кабо Сан Лукас в Баха Калифорния Сур.
-    Канкун се намира на полуостров Юкатан в Кинтана Роо.

-    Хуатулко – разположен е на Южния Пасифик.
-    Масатлан разположен е също на  Тихия океан.
-    Плая дел Кармен - карибският бряг в Кинтана Роо.

-    Козумел - плажът не е особено хубав, но има невероятни риби и коралови рифове.
-    Пуерто Валарта - е разположен на брега на Тихия океан.
-    Роки Пойнт – северната част на Кортез.
-    Тулум се намира на полуостров Юкатан, на около 130 км южно от Канкун. Можете да видите невероятни руини. Плажовете са бели, а морето е синьо.

Чичен Ица

Чичен Ица е едно от новите седем чудеса на света и има защо. Разположен е между полуостров Юкатан Мерида и Валядолид. Основната атракция е най-голямата пирамида на Кукулкан или Ел Кастило. За съжаление, вече не е възможно да се изкачи пирамидата, но е достатъчно само да се види и да си представим как маите са я конструирали. Те са имали доста познания по математика и астрологията.

В основата на пирамидата е квадрат с тераси и стълбища от всяка страна до върха. Два пъти в годината, през пролетта и есента, има равноденствие. Тогава се създава илюзията, че по стълбищата се движи змия. Сянката се движи заедно със слънцето.

Под храма археолозите  намират друг храм. Вътре в храма е статуята на Чак Мол, който стои на трон във формата на ягуар, боядисан в червено с петна от инкрустиран нефрит. Друга мистерия за съвременния свят е „играта на топка”, която е изписана по стените на храмовете.

Калакмул

Калакмул е един от най-големите градове на маите. Разположен е в близост до границата с Гватемала. Градът е намерен през 1931 година. Създаден е от династия Каан, която е имала население над 50 000. Градът е добавен в списъците на ЮНЕСКО за световно културно наследство. 

Други археологически обекти в Мексико

Централните и южните части на Мексико са бивш дом на ацтеките, маите и олмекските цивилизации.

-    Монте Албан е един от най-старите градове в Оаксака.
-    Паленке е разрушен от основните противници на маите - Тикал. Тя се намира извън град Паленке. В близост до Паленке можете да намерите и впечатляващи останки от Яксчилан и Бонампак.
-    Тажин – Намира се в сърцето на мексиканския залив, северно от Веракрус.

-    Теотиуакан - пирамидите на слънцето и луната са близо до Мексико Сити.
-    Ек Балам - близо до Валядолид и наистина си струва да бъде посетен. Местните хора използват тази местност за пикник.
-    Уксмал – има уникална архитектура.
-    Коба – намира се на един час от Тулум. Докато маймуните крещят и скачат по дърветата, можете да карате велосипед или да се изкачите на големия храм, от който се открива прекрасна гледка към джунглата.

Испанска колонизация в Мексико

Мексико има някои невероятни забележителности от тази епоха. Има чудесни църкви от 16 и 17 век. Има градски площади, които са типично испански. Не забравяйте, че някои от тези колониални паметници не са реставрирани и могат да бъдат опасни.

-    Кампече
-    Куернавака
-    Гуанахуато
-    Пуебла
-    Куерентаро
-    Закатекас
-    Сан Кристобал де лас Касас

Барранка дек Кобре

Барранка дек Кобре, известен също като „медения каньон”, е поредица от 6 различни каньони в Сиера Тарахумура, намира се в югозападната част на щата Чихуахуа. Всички каньони се обединяват в един и на някои места могат да се съревновават с Големия каньон в САЩ, въпреки че не може да достигне неговата дълбочина. В Чихуахуа Пасифико има жп линия, която се движи нагоре и надолу по каньона. Местните хора – тарахумара- са известни с това, че постоянно са в движение и преминават над 160 километра пеша. Тези хора водят този начин на живот векове на ред. Екскурзиите на туристите не преминават в ходене, а е с помощта на влак. Посещението е два дни, а вторият ден се спира на 15 места, за да може да се види всичко интересно от „медения каньон”.

Попокатепетъл

Попокатепетъл е активен вулкан, разположен в сърцето на Мексико, на около 70 км югоизточно от столицата Мексико Сити. През 16 век племето Текуаникпас изкачват вулкана, принудени от испанците. Буквално името на планината означава "пушещата планина", той е вторият по височина връх в страната и от него има страхотен изглед към Мексико сити. Попокатепетъл е една от трите планини в Мексико, която има целогодишно ледена шапка.

Попокатепетъл е имал над 20 изригвания в съвременната история (през последните години - 1994, 1996, 2004, 2005 и 2009 г.) През 1996 г. десетки хиляди души бяха евакуирани от правителството заради предстоящото изригване.

Други забележителности в Мексико

-    Биосферен резерват Калакмул - Най-големият резерват в страната (южната част на полуостров Юкатан).
-    Козумел - много популярен сред гмуркачите. Можете да видите огромното разнообразие от риби и корали.
-    Ла Буфадора

-    Сиан Каан - национален парк в Кинтана Роо.
-     Ксочикало
-    Исла Холбокс – ако нямате голф карта доста трудно ще преминете към плажа. Ако успеете, ще се възхитите на неповторимата природа на самотния остров – делфини, птици, растения.

Климат в Мексико

Климатът на Мексико се определя от Тропика на Рака. На север от него климата е умерен, тук времето през лятото е горещо, а зимата е мека. Южно от 24-ия паралел температурите са сравнително постоянни целогодишно и варира в зависимост от разположението. В области  до 1 000 м средната температура е  между 24 ° C и 28 ° С. Много от градовете в Мексико са разположени в мексиканската и съседните долини с надморска височина над 2000 метра. Климатът на тази височина е по-умерен средно 16 ° C до 18 ° C през цялата година.

Валута в Мексико

Официалната валута на Мексико е песото (MXN). Едно песо се разделя на 100 сентаво.
-    Банкноти - $ 20, $ 50, $ 100, $ 200, $ 500 и $ 1000.
-    Монети- 5 ¢ на 10 ¢ на 20 ¢ на 50 ¢, $ 1, $ 2, $ 5, $ 10, $ 20, $ 50 и $ 100.

Тъй като много американци пътуват до Мексико, доларите се използват навсякъде.

Език в Мексико

Испанския език  е най-използваният език в Мексико, въпреки че не е официален. Той се говори от 97% от населението. Има 62 местни индиански езици, които се считат за национални.

Кухня в Мексико

Много от туристите идват в Мексико заради кухнята. Мексиканска храна е наистина невероятна и има по нещо за всеки вкус. Някои области са известни със своята кухня Оаксака, Халиско, и Пуебла. По-голяма част от храна включва различни видове месо и сосове увити в питки. Някои ястия се приготвят само от месо в различни сосове.

Едно нещо, което не е за изпускане, са авокадото. Мексико е домът на авокадото и го използват в почти всяко ястие. Мексиканците приготвят сос наречен гуакамоле, който се използва също в много ястия.  Мексиканците обикновено ядат основно ястие 14:00-16:00. Това ястие се нарича „Комида”. Поради това често е лесно да намерите ресторанти, които ще ви обслужат между 16:00 и залез слънце. Мексиканците вечерят късно след залез слънце.

Пекарните в Мексико се наричат „панадериас”. Мексиканския хляб се прави главно от царевица. Влиянието на други култури също може да се забележи в страната.

Сирената в Мексико се различават много от традиционната представа за сирене. Ето някои от най-популярните видове сирена:

-    Оаксака - много мек вкус.
-    Мачего – сирене със средна твърдост
-    Панела – прясно сирене, кремообразно
-    Асадеро – топено сирене, подходящо за мазане на филии
-    Рекуесон – меко сирене, подходящо за мазане
-   
Както казахме по-горе, мексиканците имат доста рецепти за царевична питка, затова е важно да знаете какво съдържат.

-    Тако - мексиканска царевична питка, панирана и пълна с някакъв вид месо.
-    Тако Дорадо - твърда кора, пълна с различен вид месо
-    Куесадилла (тортила) - мексиканска царевична питка леко запържена и напълнена със сирене. Важно е да се отбележи, че в някои части на Мексико (например Мексико Сити), тортила се приготвя без сирене. В други райони тортилата се поднася с допълнителни задушени гарнитури, включително картофи (Папас), кактус, боб, раджас, гъби и т.н.

-    Гринга – мексиканска царевична питка с плънка от сирене и месо.
-    Гордита – мексиканска царевична питка, имаща формата на „джоб”
-    Хуараче - мексиканска царевична питка с гарнитура (зеле, лук, магданоз, салса, и сметана на върха).
-    Тлауда - мексиканска царевична питка, добре изпържена, покрита с боб, зеле и натрошеното сирене, а понякога и други. Цената им варира от 15-30 песос в зависимост от областта и различните съставки.

Питиета в Мексико

Бира

Мексико има няколко традиционни бири, които са доста добри. Корона, Рио Негро и Пафико са най-популярните марки. В местните бири се добавя гасена вар за по-малка киселинност.

Текила

За много хора, Мексико е синоним на текила. Има безброй марки текила като се започне от изключително силно алкохолни и се стигне до по-меки от водата.

Мезкал

Мезкал е много популярна напитка, употребявана главно в южната част на Мексико.

7.301