© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

22 Март 11, 16:29
Истанбул

Истанбул е столицата на Турция. Той е най-гъсто населеният град. Едновременно е културен и финансов център. Намира се от двете страни на Босфора, на тесен пролив между Черно море и Мраморно море. В Истанбул  са разположени мостовете, съединяващи Азия и Европа, както физически, така и в културно отношение. Населението на Истанбул е около 12 - 19 милиона души, което го прави най-големият град в Европа и един от най-големите градове в света. Истанбул е една от трите европейски столици на културата, обявени за такива през 2010 г.

Забележителности на Истанбул

Азиатската част

Повечето посетители на Истанбул прекарват малко време в азиатската страна. Това е жалко, защото Босфора има какво да предложи. В азиатската част градът е също толкова хубав, колкото и в европейската.

Света София

Света София е била в миналото както джамия, така и църква. Тя е най-ценната Източна православна църква над 900 години до разграбване на Константинопол през 1453 г., след което тя е превърната в джамия. Тя е останала джамия в продължение на почти 500 години като през 1935 г. тя е превърната в музей от първия президент на Турция Ататюрк. Сградата е претърпял много щети през вековете: земетресения, пожари, но винаги е била възстановявана след това.

Босфора

Ако се качите на някой от фериботите, ще се насладите на различна архитектура на Анадолската и  Европейска страна като се набляга на начина, по който са съчетани тези две култури. Мостът над Босфора е голяма забележителност.

Има много фериботи, които пресичат проливал. Има фериботи, които преминават от Еминюню, пресичат пролива за един час и 30 минути, за да достигне до Каваги. Пътят на обратно е около 3 часа заради големите спирки. Много от туристите слизат на Сариер (на 70 минути от Еминюню), където има възможност да обядвате в един от ресторантите и след това продължите с автобус / микробус. На специалния сайт на Истанбулските фериботи можете да проверите цени, разписания и маршрути на всеки един ферибот.

След като сте пътували с ферибот можете да се разходите в района, където има много малки магазинчета за облекло и електронни пазари, както и ресторанти. Можете да опитате традиционни турски ястия като баклава. Турците обичат сладолед и, ако искате, можете да си закупите от някой щанд. Кадикои е търговски център, намиращ се в Азиатската част на страната. Основният фериботен терминал се намира точно в Кадикои.

Моста Галата

Моста Галата, намиращ се в европейската част на Истанбул, наричан още Златния рог и  се явява вход към Босфора. Мостът е 5-тия по големина. Обновеният470  метров мост е открит през 1994 година. До 1930 г. е имало такса за преминаване на моста. Най-дългият участък на моста е 80 метра и е широк 42 метра. Има пътеки, пътища и дори трамвайни линии по моста, което го прави уникален, защото много малко електрически мостове имат трамвайни линии.

Килйос

Килйос е морски курорт, разположен на северния бряг на Истанбул. Килйос е добре известен със своите красиви и известни плажове, хубави хотели, ресторанти и летни забавления. В курорта можете да се насладите на прекрасен уикенд с хубава вечеря в морски ресторанти или в компанията на безкрайното море и невероятна природа. Килйос е заобиколен от Черно море на север и горски райони в южната част. Той е идеален за почивка през всеки сезон. През лятото има хиляди туристи. Той един от най-важните комплекси за почивка в Истанбул.

Полонезкой - Адампол

Всеки е чувал за красотата и историята на Истанбул. Но не много хора знаят за полско село, разположено вътре в града, известно със своята собствена природа, култура и история.
Селцето е основано от Адам Цзартойнски през 1842 година. Селото е много популярно сред туристите, особено през уикенда. Има много хотели, квартири, ресторанти, градини с барбекю в Полонезкой. Интересни атракции са "Домът на Зофия Рузи", "Честохова църква", "Полско гробище", " Полонезкой културния дом", "Открит изложбен център на дърворезба"," Музей на пчеларство” и сувенирни магазини.

Други забележителности на Истанбул

-    Капалъ чарши - или закрит базар са едни от най-големите и най-старите базари в света с повече от 6000 магазина. Магазините продават килими, бижута, подправки, глинени съдове, сувенири и много други неща.
-    Синята джамия - националната джамия на Турция е популярна туристическа атракция. Тя построена през 1616 г. по време на царуването на султан Ахмед 1.

-    Йеребатан сарнъджъ е най-големият водоем в Истанбул. Той е построен през 6 век, по време на византийската епоха. Намира до "Света София".
-    Топкапъ Палас е дворецът на султана на Османската империя между 1465 и 1853. Днес тя е една от основните забележителности на Истанбул.

-    Хамам - турска баня - отличен начин да се отпуснете след като сте се насладили на чудото на Истанбул е турската баня. Можете да използвате масажни процедури. След това можете да се подсушите увити в кърпа на шезлонг докато пиете турски чай.
-    Турско бръснене - за 5 YTL можете да се избръснете по традиционния в Турция начин – с пяна и четка.


Транспорт в Истанбул

С кола

Не се препоръчва!

С автобус

Използването на автобус е много практично и евтино. Ако използвате автобус в центъра на града ще ви струва по-малко от 3 YTL. В някой квартали автобусните линии са много. Всички автобуси спират на всички важни забележителности. Различните линии са боядисани в различен цвят. За съжалените понякога са много претъпкани и са на принципа – винаги има място за още един.

С джип

Жълтият джип, които е по-малък от микробус, също е доста удобен, но скъп. Тарифите са по-ниски от таксита, но повече от автобусите - като цяло ще струва около 5 YTL за преминаване на реката например.

С такси

Както в много градове, такситата са доста скъпи, освен ако не сте няколко човека група. Те са обаче най-удобния транспорт, които ще ви доведе до желаното място, което искате да посетите. Естествено има доста измамни схеми, които са се превърнали във вицове. Ако не сте внимателни можете да попаднете в тези истории. 

С трамвай

Трамваите имат различни маршрути из целия град. В момента съществува връзка между Бешикташ в европейската част, и Султанахмет в сърцето на Златния рог. Има и маршрут, който се придвижи по дължината на Истикал Кадеси в Таксим.

С ферибот

С ферибот към Еминюню (Султанахмет) или Каракой (Taksim) ще ви струва само 1 YTL 30 Kurush. Има чудесен изглед към града, кулата Галата и Султанахмет. Трябва да знаете, че последния ферибот от Европа към Азия тръгва в 20:30. Проверете на уебсайт за повече информация за маршрути, разписания и цени.

Пеша

Чудесен начин да видите града. Общественият транспорт не винаги може да ви остави там, където си искате.


0.0954