© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

22 Март 11, 16:31
Турция

С единия крак в Азия, с другия в Европа, Турция е описвана като очарователна културна мистерия, чиято история датира от хиляди години и е изпълнена с премеждия.  Турция е в центъра на много велики цивилизации, тъй като минава през византийски и римски ръце, а днес името й е останало от османско владичество. Истанбул е туристическият център на страната. Връх Арарат е наследник на древните библейски градове Ефес и Антакия (Антиохия). Кападокия и култивираните градове по брега на Средиземно море са допълнителни “патрони” от турския арсенал, с които се “обстрелват” туристите. Отличната кухня и приятелски настроени хора привличат много хора от целия свят.

Разположение на Турция

Турция граничи с България, Гърция, Сирия, Ирак, Иран, Азербайджан, Армения и Грузия. Тя е естествен мост между континентите Азия, Европа и Африка. Намира се в област, която събира Азия и Европа чрез Босфора и Дарданелите. Европейската част на Турция се нарича Тракия, а Азиатската част се нарича Анадола. Турският полуостров е заобиколен от четири морета като всеки се различава по характеристики и размера на солеността: Средиземно море на юг, Бяло море на запад, на Мраморно море и Черно море на север . Най-високият връх в страната е библейската планина Арарат с 5165 м. над морското равнище.

Забележителности на Турция

Кападокия

Кападокия е един от най-забележителните места в Турция. Той събира в себе си културни пейзажи- Националния парк Гореме и Рок Сайтовете, които са в списъците на ЮНЕСКО за световно наследство. В долината на Гьореме и околностите са изваяни от ерозията и Скалните светилища. Районът е изпълнен със старинни жилища и подземни градове, които всъщност са останки от традиционните човешки местообитания, датиращи от 4-ти век.

Можете да се качите на балон при изгрев и залез слънце и да се насладите на незабравимата гледка. Хотелите са с високо качество и много разумни цени. Има много добри къщи за гости и луксозни хотели, които да се погрижат за всички вкусове.

Древни руйни


Турция е пълна с древни руини, които ще ви върнат назад във времето. В град Бергама, който се намира на запад, е древната местност Пергамон. Бергама се гордее с Акропол, храм на Серапис, на Асклепион, на Алияной и Червената базилика. Джамиите и музеите могат да ви занимават с дни. Троя не е много далеч от тук, всеки знае, че този град е може би предначертал историята на света, нормално е градът да членува в списъците на ЮНЕСКО поради известните причини. Кой не знае троянският кон? Ефес е още един древен град. Един час път със самолет ще ви заведе до Ани - необитаем средновековен град в източната турска провинция Карс, близо до границата с Армения. Той някога е бил столица на средновековното арменско царство, обхващащ голяма част от днешна Армения и Източна Турция.

Вероятно най-добрият начин да се видят отблизо древни руини в Турция е да обиколитевсички тези древни градове. Да, наистина това са 500 километра, преминаващи през крайбрежните селища от Анталия до Олудениз, но разходката си заслужава.

Брегова линия

Голяма част от западното и южно крайбрежие на Турция е пълно с луксозни хотели, които целят да привлекат Европейския турист. Ако обичате спокойствието, можете да избегнете големите курорти като Мармарис, Кушадасъ или Алания и да посетите някои от по-малките курорти, които са почти безлюдни. Плаване покрай турското крайбрежие е много популярно сред туристите. В Лусеан е най-дългата крайбрежна пътека в света.

Сафранболу

Сафранболу се намира в Централна Анатолия. Това е известният търговски път, свързващ изтока със запад, построен през 13-ти век (железниците са били построени едва в началото на 20 век). По пътя ще видите Старата джамия, Старата баня и Сюлейман Паша медресе- били построени през 1322 г.

Планината Арарат

Планината Арарат е най-високата планина на Турция. Намира в най-източната част на страната, недалеч от границата с Армения. Тя е спящ вулкан, покрит с шапка от сняг през цялата година, така че ако искате да се изкачите до там, ще ви трябват алпинистки принадлежности.

Планината отдавна е тема на спорове. През 1923 година с Договора от Карс планината е включена в турската територия. Арарат е почитан от арменците от древни времена като техен духовен дом. Днес тя е национален символ на Армения и столицата Ереван. Манастирът Кхор Вирап се намира точно до границата с Армения.

Други забележителности на Турция

-    Манастира Сумела – разположен е в близост до Трабзон в североизточната част на страната.
-    Немрут Даг - Национален парк, който си струва да се пости.
-    Памуккале
-    Лукан Уей - междуселищна пътека от Анталия до Олудениз, която имат много гробници и руини.

Климат на Турция

Лятото обикновено е сухо и топло, а понякога и много горещо, особено в курортните зони на Егейско море, на западния бряг на Средиземно море и в южните части. През лятото температурите могат да достигнат 40 ° C. Истанбул може да ви изненада с валежи през лятото, както и с висока влажност на въздуха заради Анадолското плато.  Температури от около 35 ° C през деня, а през нощта падат с около 12 ° С , което прави лятото доста приятно. Зимата е мека, в западното и южното крайбрежие студена и снежна, а в централната и източната част на страната температурите падат под -20 ° C. Можете да карате ски в курортите в близост до Алания и Анталия. В Истанбул и по Черноморското крайбрежие можете да се насладите на снежна зима.

Валута на Турция

Официалната валута в Турция е турска лира. Една лира се разделя на 100 куруш. Символът е TL.

-    Банкноти: 5 TL, 10 TL, 20 TL, 50 TL 100 TL 200 TL
-    монети: 1, 5, 10, 25, 50 куруш

Новите турски лири са подобни на Евро, така че бъдете много внимателни, когато използвате  обмен на валута в Турция.

Език на Турция

По-голямата част от жителите на Турция говорят турски. Той е имал голямо влияние от арабския  и латинския език след създаването на републиката.

Кюрдски също е широко разпространен език в Турция. Кюрдскоговорещите живеят най-вече в източните и югоизточните части на страната, както и в Истанбул, където има голям брой кюрдски имигранти. Курманижи е най-широко разпространеният диалект. В Турция кюрдите използват латинската азбука. Има много други езици, говорени от малцинства като арабски, арменски и гръцки.


0.0867