© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

22 Март 11, 16:32
Хелзинки

Хелзинки е столицата на Финландия. Основана е през 1550 г. наричана е още „дъщерята на Балтийско море”. Обявена е за столица на Финландия през 1812 г. когато руснаците помагат за нейното възстановяване Днес, Хелзинки е международен метрополитен град и въпреки всичките модерни строежи, можете да се насладите на невероятната култура съхранена в него. Най-подходящия сезон за посещение е лятото, когато хората захвърлят дебелите зимни дрехи и препълват заведенията и кафенетата и се наслаждават на хубавото време. 

В момента в Хелзинки живеят 575 000 души, но с околните градове и предградията популацията достига до 1,3 милиона души.


Забележителности в Хелзинки

Заобиколен от море и огромен архипелаг Хелзинки съчетава в себе си природата и модерното строителство В столицата има много църкви и музеи. Някой от туристическите агенции организират различни маршрути, които обикалят крайбрежието на Хелзинки.

Крепостта Суоменлинна

Ако посетите само тази крепост в Хелзинки ще останете удовлетворени напълно за това, което сте видели. Крепостта е наричана „Гибралтар на севера” и е най-голямата морска крепост на Балтийско море. Построена е от шведите през 1700 година, за да защитават тяхната източната граница. През февруари 1808 година руските военни части превземат крепостта и съответно Хелзинки без бой.  Финландия не получава подкрепа от никой от големите европейски сили и пада напълно под руско господство.

Ако посетите днес крепостта ще я намерите, такава каквато е била при нейното построяване. Ще видите уникални експонати като стари укрепления, катакомби, чугунени оръдия и други. Крепостта не е само музей, а цял комплекс включващ къщи, ресторанти, кафенета, театри и музеи. Можете да се насладите на хубавия ден като си направите пикник на открито като гледате фериботите, които пътуват за Естония и Снакт Петербург. Логично крепостта е вписана в списъците на ЮНЕСКО през 1991 година като уникален паметник на военната архитектура. Входът е безплатен. Фериботът HKL тръгващ от пазарния площад и е най-удобния транспорт за да стигнете до там. Билета за ферибота е само 4 евро. Всеки ден се организират се организират разходки в замъка на английски език.

Острови в Хелзинки

Целия център на Хелзинки представлява един красив архипелаг. За всички острови на Финландия има удобен транспорт. Най-предпочитаните сред тях са круизите. Повечето започват от западната част на пазарния площад и продължават около един час. Нужно е да знаете, че тези пътувания се организират само през лятото.

-    Открития музей Сеурасаари  - приятен малък остров намиращ се на север от центъра на града. Препълнен е с туристически пътеки и стари финландки къщи. Повечето от екскурзоводите са облечени с традиционни финландски носии. Пазете от крадците, които са доста в тази част на града.

-    Пихлажасари – много малко туристи отделят по-специално внимание на това място, но то е много популярно сред гражданите на Хелзинки. Има големи пясъчни плажове, студена бира и много други атракции. Можете да стигнете до там като вземете ферибот от Мерисатама за 5,50 евро.

-    Коркеасаари – голям остров, намиращ се в центъра на Хелзинки, които е известен със своя зоопарк, в които има около 200 различни вида животни. Свързан е по суша с мост, през лятото можете да вземете ферибот. Входната такса е 5,1 евро.

Паркове в Хелзинки

-    парк Еспланади – намира се между пазарния площад Каупатори и булеварда Еспланади. Може да е малък, но този парк придава много за магията на центъра на Хелзинки. През лятото е пълно с хора които се любуват на страхотното време, седнали на тревата. На това място през лятото често се организират концерти от местни музиканти. Ако се разхождате със сандвич в ръка внимавайте някоя птица да не ви отмъкне закуската.

 -   Каивопуисто – красив парк намиращ се на брега на морето в южната част на града. През лятото можете да се насладите на чаша кафе, някое от многото кафета на брега. Жилищата около този район са най-скъпите в Хелзинки.

 -   Тйолонлахти – намира се на северозапад от централната ЖП гара. Представлява залив, заобиколен от хубав парк, в които има много атракции, като например Националната опера. Популярен е сред хората който обичат джогинг.

-    Синебручофинн – намира се до известния музей Синебручофинн. Много популярен е сред младежите, които обичат да си пийват бира през лятото, а през зимата малките деца обичат да се пързалят с шейни.

-    Централен парк – огромен парк, които се намира на север от Олимпийския стадион. Той се простира на повече от 10 километра. В него можете да видите природата, такава, каквато е в истинския си вид.

-    Алпипуисто – намира се в западната част на парк Линамаки. Той се посещава всяка година от много почитатели на музиката, заради ежеседмичните концерти.

Църкви в Хелзинки

-    Лютеранската катедрала  - тя е неофициалния символ на града. Тя поразява всеки човек минаващ през Сенатския площад. През 1852 година по проект на Карл Лудвиг Енгел катедралата е реставрирана. От покрива гледат 12-те апостола.
-    Църквата в Рок -  минималистична църква. За да бъде построена основата е копано в много твърда скала. От горе църквата наподобява НЛО. Покрива е направен от 22 км. медни ленти. Завършена е през 1969 година и веднага се превръща в една от най-големите забележителности на Хелзинки. Много често се провеждат концерти заради забележителната акустика.

-    Успенската катедрала – еднокупулна Руска църква, разположена на пазарния площад. Малкото православно общество е обединено в най-голямата православна църква в Западна Европа. Името идва от Успение (смърт) на Дева Мария. Петте кубета са покрити със 22 каратово злато, а някой от иконите са смятани за чудотворни.
-    Кантарионската църква – най-голямата църква в Хелзинки. Типичен пример за готическата архитектура на Възраждането.

-    Църквата Калио – разположена е на върха на хълма в Силтасааренкату. Църквата е построена от сив граните (1912) . Проектирана е от финландския архитект Ларс Сонк. Църквата има барокови френски и романтични органи, които често стават повод да се организират концерти. 

Музей и галерии

-    Музей Атенеум – счита се за най-значимия национален музей. Съдържа голяма колекция от картини и скулптори, главно на финландки художници. Входът за възрастни е 6 евро, за деца под 18 години безплатно.
-    Коркеавуиренкату – съвременно модерно изкуство. Можете да се насладите на произведения на изкуството от 20-ти век, с акцент върху финландските художници. Входът е 7 евро и 3 евро за ученици.

-    Градски музей – това е цял комплекс от старинни сгради в Хелзинки. Преди няколко години всички сгради са възстановени, точно така както са били през 30-те години на миналия век. Всички експозиции са безплатни.
-    Кисама – музея на съвременното изкуство. В музея можете да видите, много произведения на финландски и чуждестранни художници. Някой хора остават да се наслаждават на прелестта на самата сграда.

-    Националния музей на Финландия – има много артефакти и разнообразни предмети свързани с историята на Финландия. Входната такса е 6,4 евро за възрастни и безплатен вход за деца под 18 години.
-    Културния музей

-    Хеурека – научен център. Това е любимото място сред децата, където могат да гледат науката с много по-интересни очи – интерактивни изложби и кино прожекции. От тук можете да си закупите и сувенири на изгодни цени.
-    Маннерхеим – музея е посветен на Маршал Карл Густав Маннерхеим, живял в тази къща в периода от 1924-51 година. Музеят съдържа личните му вещи и различни други реликви придобити от неговите пътешествия.

-    Военния музей Мауринкату – основан е през 1929 година е посветен на финландските отбранителни сили.
-    Военния музей Манеж – оръжия използвани от финландските сили по време на Втората световна война.
-    Подводницата Весико – една от петте подводници служили на финландския флот по време на войните през 1939-44 година.

3.4824