© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

22 Март 11, 16:35
Финландия


Въпреки, че са съседни държави Русия превзема финландските земи по време на Студената война. След падането на Съветския съюз, Русия претърпява голям икономически крах, за разлика от Финландия, която създава модерна и конкурентно способна икономика.
 
Финландската култура остава съхранена напълно. Финландците са известни със своето мълчание и по ирония на съдбата един от най-големите композитори в света Жан Сибелус е финландец. През зимата много финландци под нейно влияние изпадат в депресивни разстройства, а лятото ги освобождава от всичкия този стрес. В Северните части на Финландия можете да видите най-голямата непокътната гора в Европа. За някой хора най-привлекателната част от Финландия е столицата Хелзинки.
  
Разположение на Финландия
 
Финландия граничи с Швеция, Норвегия и Русия. По-голямата част от земята е хълмиста, но без да има високи планини. Най-високите точки се намират в северната част близо до границата с Швеция и Норвегия. Цялата територия е обагрена с езера, но повечето се намират в южните части на страната. Освен езера има и много острови, който се намират близо до архипелага Оланд между Финландия и Швеция. Седемдесет и пет процента от страната са покрити с гори.
 
Забележителности на Финландия
 
Сауна

За голяма част от финландците любимото им занимание е да прекарват доста време в сауна. Всички стари по-големи финландски сгради имат големи сауни, разположени главно в мазетата, а някои нови сгради са построени, така че да имат сауна във всеки апартамент. Ако сте посещавали някое от многото езера в страната можете да се отбиете до тях и  да ползвате услугите на сауните, които дълги години са избавяли хората от измръзване.
 
Много сауни са разположени в близост до езерата и наподобяват малки колибки. Някой от сауните са построени и в близост до минералните извори при скалите. От там ефекта на сауната е най-голям. Парата, която излиза се смята, че пречиства хората.
   
Нощния живот на Хелзинки
 
Въпреки, че нощните заведения на Хелзинки са доста скъпи, те са едни от най-добрите в Европа. Туристите предпочитат да пийнат няколко бири в заведение и след това да се отправят към невероятните денс клубове. Пред входовете веднага се разбира кой е финландец и кои не е: финландските мъже и жени са високи, снажни със сини очи и руси коси. След като се изпие порядъчно количество алкохол в дискотеките, можете спокойно да преминете в другата и така докато издържите. Лятото може да ви бъде доста странно, защото слънцето не залязва.
 
Лапландия
 
Можете да си направите екскурзия до Северния полярен кръг, които включва Лапландия. През лятото е светло 24 часа, а през зимата е тъмно 24 часа. В северните части на Финландия, Норвегия, Швеция и Русия живеят елените от рода „сами”, които в момента са на изчезване. В Лаяландия е развит и ски туризма.
 
 Турку
 
Тутку е първата столица и най-стария град във Финландия. Този град има много забележителности, които можете да посетите като например: катедрали, замъци, археологичен музей и други. Турку е пример за традиционно строителство, но по неговите улици има доста кафета и заведения, които си струва да се посетят
  
Други забележителности на Финландия
 
-       Успенската катедрала – голяма катедрала, която се намира на Сенатския площад в Хелзинки
-       Летните фестивали – можете да отидете там да потанцувате или да послушате музика. Провеждат се в много градове в страната и продължават с дни.
-       Преходи и трекинг – можете да си направите екскурзия в невероятните гори на Финландия
-       Разходки с елени – предимно в Лапландия
-       Музея Киасма – музей на модерното изкуство, на финландски и чуждестранни художници
        
Език във Финландия
 
Официалните езици в Финландия са два – финландски и шведски Шведски език говорят само 5,4 % от населението, като броят има намалява. В Лапландия официалния език е Сами, които се използва само от 0,03 % от общото население. Почти всички хора знаят английски.
 
Кухня във Финландия
  
Финландската храна е много лесна за приготвяне, като много от ястията включват картофи и хляб. Свинското, пилешкото и говеждото са най-употребяваните меса. Зеленчуците са едни от най-чистите в света. В ресторантите има изобилие от храни съобразени с голяма част от имигрантите като например: китайска кухня, турски кебап, тайландски специалитети, пицарии, и италианска кухня.

Примерни цени:
  -       Пица и напитка – 5 евро
-       Обяд в ресторант – 8 евро
-       Закуска, обед и вечеря – 12 евро
 
Китайските и тайландски ресторанти са доста по-евтини от финландските.
   
Питиета във Финландия
 
Предпочитаната напитка сред финландците е бирата. Най-добрите марки бира са Карху, Олви, Лапин Култа и други. Бирите, които се предлагат в заведенията са по 330 мл. и са на достъпни цени. Има голямо разнообразие от вносни бири. Някой сауни предлагат бира докато се освежавате в сауните.
 
От безалкохолните напитки финландците предпочитат тези приготвени от ябълка. От която се приготвят много разнообразни сокове и други подобни, както и вино, с което можете да заместите бирата например. Други популярни безалкохолни напитки са боровинковите сокове.
 
Много известна напитка във Финландия е Лонг Дринк – джин със сок от грейпфрут. Можете да пробвате този коктейл в питейните заведения.

9.133