© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

22 Март 11, 16:36
Лисабон


Лисабон е столицата на Португалия. През последните години градът претърпява истински ренесанс: съвременна архитектура; процъфтяваща икономика; висок стил на живот. Разположен на брега на Атлантическия океан, Лисабон е една от малкото западноевропейски столици разположени на океана. Лисабон очарова всеки турист с белите си варовикови сгради; тесните улички; модерната си архитектура и същевременно културата. Всичко това кара хиляди, дори милиони хора от цял свят да посещават града.

Подобно на Аман, Истанбул, Москва, Пловдив, Рим, Сан Франциско, Сиатъл, Шефилд, Берген и Яунде, Лисабон е построен на седем хълма. Градът има денонощен информационен център. Служителите му ще ви помогнат да си намерите хотел или стая. Много малко части от Лисабон нямат места, от където да можете да си вземете брошури на няколко езика.

В туристически центрове или в някои търговски обекти можете да си закупите „Карта Лисабон”, която ще ви позволи да пътувате безплатно в обществения транспорт, също така има намаления в много музеи, галерии и туристически атракции. Те могат да бъдат закупени за различен период от време- 24 часа (възрастен / дете: € 14.85 / € 7.50), 48 час (€ 25.50 / € 12.75) и 72 часа (€ 31 / € 15.50). Ако нямате намерение да посещавате много музеи картата няма да ви е от полза. Също така работа ще ви свърши и международна студентска карта, която ползва същите намаления като лисабонската.

Забележителности в Лисабон

-    Кристо Рей – вземете ферибот до статуята Кристо Рей. Подобно на статуята в Рио де Жанейро тази статуя се извисява на 100 метра височината на брега на река Тежо, близо до центъра на Лисабон. Само за 5 евро можете да се изкачите до върха и да се наладите на спиращата дъха гледка.

Специализиран транспорт

-    Трамвай 28 – вместо да плащате за скъпия градски транспорт, по-добре е да използвате „трамвай 28”. Трамвайна линия 28 е една от трите традиционни за Лисабон линии. Линията е създадена през 1980 година, а тролеят, който върви е създаден през 1947 година. Маршрутът на трамвая минава през стария град на Лисабон, през Граса и Алфама, Баиха, нагоре през Чиадо да Баирро Алто и след това надолу по Кампо Оурико. Линията обхваща почти всички известни забележителности-паметници, църкви и градини. Пътят преминава през хълмисти райони, откриващи страхотни гледки към града. Въпреки че трамваят главно се използва от туристи, също така има и обикновени граждани, които го използват. Билетът струва 1,45 евро и може да се закупи от всяка вендинг машина (трябва да знаете, че тези машини не приемат банкноти). Целият маршрут продължава 30 минути. Имайте едно наум за джебчиите.

-    „Асансиьорът” Санта Джуста – намира се в центъра на града и е проектиран от френския архитект Густав Ейфел. Неговата задача е да помогне на хората да разгледат центъра по-лесно.

Архитектура в Лисабон

-    Замъкът на Сао Джордж (Замъка Св. Георги) – намира се на един от седемте хълма в Лисабон и има страхотна гледка към града. Можете да стигнете до него с автобус, но по-добрият вариант е да ходите пеша, за да видите стария квартал Алфама. Входът на замъка е 7 евро, освен ако нямате карти за намаление.

-    Понте де Абрил – наричан е сестрата на Голдън Бридж в Сан Франциско. Проектиран е от същия архитект през 1966 г. и свързва Лисабон с полуостров Сетубал на река Тежу. Старото име на моста е Саласар, но след Революцията на карамфилите 25-ти април 1974 г.  е преименуван, за да се отбележи края на диктата.
-    Понте Васко да Гама – това е най-дългият мост в Европа и деветият по дължина в света. Дължината му е 17,2 км. плюс 1 километър основи и 4,8 км. виадукти.

-    ДАС Агуас Ливарес Акуедуто – исторически акведукт. Това е типичен пример за португалската архитектурата през 18 век. Общата дължина на всичките канали е 18 км. (на територията на Лисабон). Водата идва от язовира Аморейрас, с него дължината става 58 км. Този язовир е най-големият в Португалия, завършен е през 1834 г. Капацитетът му е от 5,500 м ³, проектиран е от Карлос Макартър. Можете да опознаете неговата история в специално изградения „Воден музей”.

Квартали в Лисабон

- Чиадо – разхождайки се по уличките на този квартал ще се насладите на много исторически и търговски обекти. Можете да отдъхнете като пиете кафе в заведенията в близост до статуята на Фернандо Песоа. Сградите са построени в типични португалски модернистичен стил. Кварталът е разположен на едно от тепетата в града. Известен е също така и със своя бурен нощен живот. Тук се намира и най-популярната дискотека в Лисабон.

Център на Лисабон

-    Център (Baixa) – възстановен след опустошителното земетресение  през 1755 г. Центърът има много белези на Просвещението.
-    Алфама – този квартал е пример за мавританската архитектура – много сгради разположени една до друга и неправилни улици.
-    Прака до Комерсио – този величествен площад гледа към реката, която минава през града и се явява начало на центъра. Преди земетресението от 1755 г. е наричан „Основния дворец”, което говори за неговата функция в миналото.

-    Белем – тази част от Лисабон също не трябва да се пропуска. Най-добре ще разгледате града като вземете трамвай, който се движи успоредно на бреговата линия. Кварталът е отправна точка на много екскурзии. Можете да посетите кулата в Белем само за 5 евро.

-    Манастирът Жеронимос – църквата е построена през 1400 година от Португалската империя. Отворена е от 10 до 17 часа през зима и от 10 до 18 през лятото. Входът за църквата е свободен, а за останалата част на манастира е 7 евро.

-    Падарао дос Дескомбриментос – паметник. Входна такса 4 евро

-    ЦКБ (културен център) – изложени са доста творби на Пикасо, Дали, Дюшан, Магрит, Анди, Уорхол и други

-    Музея на транспорта – голяма колекция на превозни средства датиращи още от монархията.

-    Статуята Алфонсо де Албукере – намира се в царския дворец на Белем. В предната част на бившия царски дворец на Белем е разположена огромната статуя, направена в чест на Алфонсо де Албукере – вторият владетел на португалска Индия в началото на 16 век.

Ако посетите Лисабон задължително трябва да се разходите в някоя от многобройните градини, разположени до реката.

Музей и галерии в Лисабон

-    Национален музей Арте Антига, Руа Дас Женелас Вердес – работно време: вторник – от 14 до 18 часа; от сряда до неделя – от 14 до 18 часа; понеделник е почивен ден. Художествена колекция включваща много произведения на португалски творци от 14 до 19 век. Сред най-известните експонати са: Дюрер – „Св. Йероним”; Йеронимус Бош на Св. Антоний; Поклонението на Сейнт Винсънт и картини от Япония от 16-ти век.

-    Музеят Калоусте Гулбенкаин – лична колекция на Калоусте Гулбенкаин – египетски артефакти, картини на световноизвестни художници като Рембранд, Мане, Моне, Реноар и Кассат. Градините са малък оазис, намиращ се в центъра на Лисабон. Входът е 5 евро за посетителите под 25 години и имащите младежка карта 2,5 евро. В неделя входът е безплатен.

-    Фундасио Арпад Сзенес – музеят е разположен във възстановена фабрика за коприна от 18 век. В него се съдържат произведения на изкуството описващи архитектурата през 20-ти век. Входната такса е 2,5 евро за деца под 14 години 1,25 евро.
-    Музея на електричеството
-    Музеят на водата

-    Музеят на Лисабонското метро – безплатна художествена галерия, съдържаща творбите на няколко съвременни художници. „Червената линия” е най-доброто произведение на изкуството в музея.
-    Националният музей Азулейо – един от най-важните португалски национални музеи. В него се съдържат типични експонати на португалската култура. Архитектурата му също е уникална. През 1509 г. кралица Леонор го основава като манастир.
-    Музеят Колесао Берардо – музеят на модерното изкуство. Повече от 1000 творби на 50 художници от 20 и 21-век.

-    Музеят Марина – това е един от най-важните музеи за Европа, който включва много колониални находки. Той съдържа около 17 000 експоната (модели на кораби и други подобни), намиращи се в западното крило на манастира Жеронимос. Един от главните експонати е малка дървена фигура изобразяваща Архангел Михаил, която е била притежание на Васко да Гама- той смятал, че именно тя му е показала пътят до Индия.
-    Музеят на Знанието – интерактивен музей на науката и технологията, който има за цел да направи достъпни научните постижения за обикновените граждани.

Паркове и градини в Лисабон

-    Зоологическа градина „Жардим” – има голямо разнообразие от екзотични животни като морски лъвове и делфини. За съжаление е доста скъпа – 15 евро
-    Парк ДАС Насоес – създаден е през 1998 година в източната част на града в него се включват: Океанариум, който е един от най-големите в света и Павилхао до Конхесименто.
-    Лисабонска ботаническа градина – тя е една от най-старите в Европа. Тя е първата в Португалия. След земетресението през 1755 г. царското семейство строй новия дворец именно в нея. Територията и се простира на 10 акта земя.

-    Ботаническа градина – „Жардим” – тя е буквално истинско съкровище. Създадена е преди няколко стотин години от краля на Португалия. Кралят е искал да събере всеки вид растение по света и въпреки че това е невъзможно, в градината се съдържат растения датиращи от три-четири века. Има много странни явления на природата – дървета с огромни корени, дървета с нетрадиционни цветове и други. Много видове не се вписват в традиционния климат, но живеят в хармония с останалите. Има специални места за пикник, където можете да си починете. Въпреки че е доста странно, тази ботаническа градина се намира в сърцето на Лисабон. Входът е само 1.8 евро, а за студенти има и отстъпки. 

Изглед към града

-    Армазенс до Чиадо – търговски център, в който има първокласни ресторанти и кафенета, гледащи към града.

Магазините работят до по-късно отколкото другите европейски столици, но за сметка на това имат големи обедни почивки.

Търговски улици

-    Баиха – тя е старият търговски район в града. Има много магазини за сувенири и дрехи.
-    Чайдо – нарежда се в топ 10 на класация за места за пазаруване в света. Тук можете да видите марки като -  Hugo Boss, Vista Alegre, Benetton, Sisley, Pepe Jeans, Levi's и Goucci и други
-    Авенида Да Либердаде: Vuitton, Calvin Klein, Timberland, Massimo Dutti, Армани, и Адолфо Домингес са малка част от магазините, които можете да видите там. Има също така много кафенета и ресторанти.


5.3002