© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

22 Март 11, 16:37
Португалия


Португалия е основана преди 900 години. Дори територията й да е сравнително малка, тя  има ключова роля в световната история.  През 15-ти и 16-ти век Португалия развива своето корабоплаване и помага за откриването на Новия свят. Нейните славни мореплаватели създават морския път до Индия и колонизираните райони в Африка (Ангола, Мозамбик, Кабо Верде и други), Южна Америка (Бразилия), Азия (Макао), и Океания (Източен Тимор) и превръщат малката страна в империя. До ден днешен в тези държави се говори на португалски език.

През 1910 г. управлението на Португалия преминава от монархия в република. Това обаче не е лесна стъпка, защото има много недоволства (40 години военна диктатура). През 1974 г. Португалия става свободна демокрация, а през 1986 г. се присъединява към Европейския съюз и се започва да се развива с много бързи темпове.

Забележителности в Португалия

Синтра

Синтра е малко село, намиращо се близо до столицата Лисабон и е добра дестинация за разходка. Малкото селце събира в себе си романтична архитектура от 19 век. В миналото то е любимото място на кралските особи, които са построили много дворци и домове. Тя е част от списъците на ЮНЕСКО заради значимата архитектура, която притежава.

Манастирът Алкобака

Красивият манастир се намира в местността Лейриа. Манастира е най-голямата църква в цяла Поругалия. Построен е през 1252 г. в чест на победата на португалските войски срещу маврите. Манастирът съдържа страхотна готическа архитектура; няколко гробници на крале, кралици и дори на любовницата на един от кралете. Трябва да знаете, че когато посетите манастира можете да се насладите и на прекрасната природа около него.

Параклиса на костите

Параклиса е може би един от най-странните в Европа и е интересен за много хора. Намира се в църквата св. Франциск. Стените и колоните му са изработени от човешки кости. Смята се, че има повече от 5000 хиляди човешки скелета на хора умрели от чума, войници умрели във войните, които не са погребани и са станали част от него. Параклиса е строен от монаси, които искали да провокират хората да помислят за задгробния живот.

Кастело де Сао Хорхе

Разположен на северозапад от центъра на Лисабон, Кастело де Сао Хорхе има една от най-хубавите гледки към града. Замъкът ви дава възможността да видите старинната архитектура, също така има класически ресторанти. Домашните любимци на замъка са пауните.

Замъкът е построен на най-високия хълм в града. В продължение на стотици години, много световно известни генерали признават блестящия ум на португалските крале. Римските укрепления от 137 г. пр. Хр.  са открити. Има данни, които доказват, че замъкът е съществувал цели 400 години преди римското нашествие. През 5 век след разпадането на Римската империя вестготите превземат града и укрепват още повече крепостта. Кулите, които са построени от тях, съществуват и до ден днешен. 

Конвенто до Кармо

Готическа архитектурата на този манастир е  уникална. Той е построен в чест на Бога. Крал Перейра се молил на Бог да му помогне португалската армия да спечели битката при Алжубарота. След като това станало краля заповядвал да се построй храм в чест на бога, който помага на португалската армия.  През 1393 г. трима много известни португалски архитекти (братята Алфонсо, Родриго и Гонсало Еанес) започват да ръководят строежа на манастира. Той е добавен в списъците на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Местоположението му е в град Баталха на 140 км. от Лисабон.

Се де Лисбоа

Се де Лисбоа е една от най-старите катедрали в Лисабон. Той е смесица между крепост и църква. Архитектурният стил, в който е изработен е римски, късен готически и неокласически. През втората половина на 20 век започва реставриране на църквата и днес изглежда по автентичен начин.

Други забележителности в Португалия

-    Градските стени – качете се на укрепителните стени на градове като Обидос
-    Рицарите тамплиери – посетете столицата на тамплиерите – Томар.
-    Мавританска архитектура – град Лагос
-    Плажове – невероятни плажове по брега на Атлантическия океан
-    Военноморски музей – Лисабон  - един от най-добрите военноморски музей в света. Описва португалското морско господство.

Климат в Португалия

Въпреки че Португалия е малка страна, тя има различни температурни области. Има разлика между северните и южните части, както и крайбрежните и континенталните. Като цяло обаче лятото е от юни до август. Времето през летния сезон варира между 25 градуса по северното крайбрежие до 30 по южното. През някои летни дни температурите достигат до 45 градуса. През нощта са между 15 – 20 градуса. Зимата е доста мека като температурите са  15 – 20 градуса през деня и 5 – 10 през нощта. Разбира се има дни, в които температурите падат до 10 градуса под нулата. Снеговалежи могат да се наблюдават от декември до април.

Валута в Португалия

Официалната валута в Португалия е еврото. Едно евро се разделя на 100 евроцента. Евро банкноти са от 5 €, 10, 20 €, 50 €, 100, € 200, € 500. Всички евро банкноти са с еднакъв дизайн за всяка номинална стойност от двете страни в цялата еврозона.

0.093