© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

22 Март 11, 16:55
Канада

Канада е страна, която съчетава френски, английски и местна култура в едно цяло. Американската култура дава също своят отпечатък върху някой градове в Канада например като Торонто – град, които приютява и много имигранти. Далеч градовете с многобройни култури, северозападните райони показват и мразовитата страна на Канада. Може би най-известната забележителност в Канада е Ниагарския водопад, които кара много хора да свързват името на държавата с него.

Природни забележителности като Кралските канадски планини и кленовите гори са също посещавани места от туристите в Канада.

География на Канада

Канада е втората по големина страна в света и има много разнообразен климат. Интересен факт е, че Канада иска да добави към територията си част от региона от Арктика от 60 ° западна дължина и 141 ° северна дължина.

Канада е една от държавите с  най-малко хора на кв. км. - само 3,5 души. Като се има в предвид, че по-голямата част от канадските жители живеят в близост до границата със САЩ,  в т.н "Уиндзор-Квебек Сити" - коридор, който включва най-големите градове в Торонто и Монреал, голяма част от северна Канада е почти безлюдна.

В източната част на Канада, река Сейнт Лорънс се разширява в залива Свети Лаврентий, и образува най-голямото устие на река в света. Островите Нюфаундленд, Лабрадор и Принц Едуард се намират също в този залив. На юг от Персийския залив, канадската брегова линия се простират от планината Апалачи която стига до остров Северна Нова Англия и  полуостров Гаспи.

Ню Брунсуик и Нова Скотия са разделени от залива Фънди. Онтарио и Хъдсън Бей се намират в централната Канада. На запад от Онтарио, на голяма територия се разпространяват канадските прерии който достигат до Скалистите планини, които ги отделят от Британска Колумбия.

В Северна Канада главната растителност е от иглолистни гори, а далечните северни части са само огромната пустош. В северната континенталната част се намира огромен архипелаг, съдържащ някои от най-големите острови в света.

Градове в Канада

Калгари

Калгари се намира в непосредствена близост до Скалистите планини. През юли градът се препълва с туристи, които търсят спасение от жегите. През 1988г. градът е домакин на Зимните олимпийски игри, близките планини го правят идеално място за подобни мероприятия. Самия град е един от най-бързо развиващите се градове в страната.

Едмънтън

Едмънтън е вторият по големина град и столица на провинция Алберта. Прекрасен град през лятото, а през зимата той става един от най-студените градове в света, когато температурите падат под -40 ° C.  В града има един от най-големите молове в света.

Халифакс

Халифакс е икономически и културен център, който приютява в себе си имигранти от много националности. Много от емигрантите са от европейски държави и има построен музей за тях, който ви препоръчваме да посетите.

Монреал

Монреал е най-големият град в Квебек. Има много имигранти предимно от Франция и Англия. Монреал е партийната столицата на Канада, и е сред най-модерните градове в Канада. Можете също да видите невероятни исторически и културни забележителности, както и да хапнете от известният сандвич с пушено месо. 

Отава

Отава е столицата на Канада. Тя е типичен пример за невероятната канадска политика. Градът е доста по-малък в сравнение с другите големи градове, но неговия чар е невероятен.

Квебек Сити

Квебек Сити е столицата на провинция Квебек. Основан е през 1608, Квебек Сити е единственият град, който има военно укрепление в Северна Америка и е горд защитник на културата и франкофонския език в Канада. Квебек Сити отпразнува своята 400 годишнина през 2008 година.

Свети Джон

Свети Джон е столицата на Нюфаундленд. Това е един от най-старите градове в Северна Америка, които притежава красива викторианска архитектура. В центъра на града има някои големи чуждестранни ресторанти и магазини.

Торонто

Торонто е най-големият град в Канада, Като цяло представлява един голям град, но с много природни чудеса. Питър Устън, казва, че Торонто е като "Ню Йорк в Канада".

Ванкувър

 Ванкувър е наречен скъпоценния камък на Канада. Разположен е на западното крайбрежие. Проблясъците на лъскавите небостъргачи и невероятния изглед към Скалистите планини и Тихия океан правят града неописуем. Либералния начин на живот и практикуването спортове като - ски, сноуборд, и планинско колоездене го правят фаворит за спортистите. Ванкувър е домакин на Зимни олимпийски игри 2010.

Забележителности в Канада

Заливът Фънди

В този залив се наблюдават най-високите приливи в света в - измерване върхове от 16 метра (54 фута). При отлив, плажът се изпълва с ракообразни. Заливът Фънди е любима дестинация на много китове и морски орли. Предпочитан начин за да се види е като се кара по пътя около залива. Маршрутът, който започва от Саквиил в Свети Стефан, преминава през Диеп, Монктън, Свети Йоан и Сейнт Андрюс. Картата на маршрута може да бъде изтеглен като PDF от сайта на залива, там можете прочете повече информация за него.

Риболов

Канада предлага едни от най-благоприятните условия за риболов в целия свят. Могат да ловят както малки, така и големи риби и да изпробват спокойно всички техники на риболова. Река Фрейзър е известна с голямото количество сьомга. Има много планински езера и други реки които ще ви позволят да се насладите както на риболова, така и на прекрасните гледки. По крайбрежието на тихия океан има добри условия за ловене на морски деликатеси.

Ледения парк 

Между Лейк Луис и Джаспър в Алберта, се намира ледения парк, които е един от най-красивите трасета в света . Той извива снага по 200 километров път, на средна височина от около 1700 метра, преминаващ през десетки ледниците, през голяма част от Скалистите планини. Национален парк Джаспър и Банф са два парка в региона, които не трябва да пропуснете да видите!

Инуитски дейности

Разгледайте историята за Нунавут, за да научите повече за приказките на предците на канадците. Те са рискували живота си, като са ходили на лов за китове в ледените води само с в малки лодки направени от кожа. Приказните „души в сянка” са тясно свързани с общността на инуитите. Традиционни са танците друм, където жените седят в кръг, а мъжете танцуват в ритъма на песните аyaya, които жените пеят. Други ритуали се изпълняван от две жени, които стоят лице в лице - едната пее, а другата повтарят звука. Тези песни имитират „разговори” на птици и животни и други звуци от природата в бърз ритъм.

В Канада можете да видите, как ескимоски кучета дърпат шейни. Въпреки, че сега се заменят с моторни шейни, кучешките впрягове все още се използват като алтернативен транспорт в Арктика. Различни приключения с кучешки екип се предлагат на много места в Нунавут.

Ниагарският водопад

Един от най-забележителните и най-големите водопади в света, Ниагарския водопад е разположен на границата между Канада (Онтарио) и САЩ (щата Ню Йорк). Въпреки, че е станал много пренаселен от туристи, продължава да бъде уникална гледка. Канадската и американската част са разделени от остров. Един от най-добрите начини да се докоснем до красотата на водопада е да се повозите с лодка в гъстата мъгла. Лодката ви води в непосредствена близост до водопада и можете да видите падането на водата от близо. Ако искате да се разходите наоколо, Пещерата на ветровете (от американска страна) ще ви отведе до водопада на булките.

Скалистите планини

Разтеглят се на повече от 4800 километра от северна Британска Колумбия, в Канада, в Ню Мексико, до САЩ. Скалистите планини са широка кръгла планината. В Канада, Скалистите планини обхващат голяма част от Британска Колумбия и Алберта, и включва много красиви гледки. За скиорите, Fernie в Британска Колумбия; Лейк Луиз; Sunshine в Алберта са направо рай, заради пухкавия сняг и големи сектори за каране на ски. Любителите на природата могат да посетят националните паркове - Бан, Джаспър, Kootenay.

Пътуване през Канада

Има толкова много начини за преминаване през страната от изток на запад и обратно. Един от най-добрите е с кола - Транс Канада Highway 1:  започва в Нюфаундленд и завършва във Ванкувър по протежение на Тихия океан. Това ще ви даде максимална свобода за посещение места по дължината на пътя, без да се заобикаля особено много. Друг, по-бързо, но доста скъп вариант е да вземете влак - влак ViaRail: с влака няма да имате възможност да спирате, където си искате от Halifax до Ванкувър. Последната възможно която имате определено е най-вдъхновените и удовлетворяващата, но това отнема няколко години от живота: прекосява на цялата пътека Транс Канада, която е на път да стане най-дългата пътека за отдих път в света. Началото е в най-източната точка на Северна Америка, дължина и е около 21 500 километра. Ако искате можете да вземете под наем кон за да преминете по този път. 

Животински свят в Канада

Полярни мечки

Всяка година от края на септември до началото на ноември, десетки бели мечки прииждат в близост до нос Чърчил, Манитоба. Пролетта, когато ледът се топи, мечките се отиват отново в най-северните части. Около октомври, района около нос Чърчил е област в която започва да се образува нов лед.  Най-добрият начин да ги видите мечки е като пътувате през тундрата с бъги. Можете да вземете под наем специално пригодени за това бъгита, или пък да отседнете в някоя хижа. Надяйвате да не се видите полярна мечка в самия град. Местните власти  са на крак по 24-часо от септември до ноември, за да не позволяват на мечките да правят поразии. Мечките които са агресивни се затварят в специални затвори за бели мечки и се откарват в определени за тях райони.

Китове

В залива Фънди имате възможност да се видите 12 различни видове китове: кит моруна (Delphinapterus leucas); Син кит (Balaenoptera musculus); Обикновен кит (Balaenoptera physalus); морска свиня (Phocoena Phocoena); гърбав кит (Megaptera novaeangliae); Пилотен кит (Globicephala melena), мин кит (Balaenoptera acutorostrata); Северен продълговат кит (Hyperoodon ampullatus); орка (Orcinus Orca); Прав кит (Eubalaena glacialis);  кит сеи (Balaenoptera borealis) и спер кит (Physeter macrocephalus).
В Нунавут, най-вероятно ще видите снежните бели китове, еднорога, нарлхалс и големия полярен кит. Бреговете на Бафинова  имат безброй заливи и фиорди и са идеални за наблюдение на китове. В Нюфаундленд можете да видите и айсберги, които плават надолу по крайбрежието на Гренландия.

Други забележителности в Канада

-    Северното сияние – вижте как светва в небето в зимна нощ. Може да се забележи дори и в най-южните райони на Канада, но най-добрия образ е в северните райони Северозападните територии или Нунавут (юкон).
-     Зимни спортове -  ски курорти от световно ниво могат да бъдат намерени в Британска Колумбия, Алберта и Квебек, Уислър и Гитзимонос. Ще можете да изпробвате доста зимни спортове навсякъде в Канада: Кучешки шейни, ски бягане и яздене на коне в сняг.
-     Лятото - канадците обичат лятото, може би защото летни дни са доста малко. Можете да видите открити дейности като планинско колоездене, каяк, рафтинг или туризъм. Също така може да посетите много национални паркове.

Валута в Канада

Използваната валута в Канада е канадския долар, символ е знака за долар ($), понякога и C $, за да се разграничи спрямо щатският долар. Не е еквивалентен по стойност на щатския, което може да доведе до объркване на пътника. Стойността на канадския долар спрямо щатския долар променя в съответствие с международната търговия. През 2002 г. канадският долар постави негативен рекорд когато достигна само $ 0,6192. Канадският долар търпи непрекъснати промени през последните няколко години, а от юли 2010 г., стойността му е приблизително колкото щатския долар.
Доларът се разделят на 100 дяла, наречени "центове", а символ на цента е (¢). Стойността на цента често е показан във вид на сума от един долар, например $ 0,36 е същото като 36 ¢.

Език в Канада

Има два официални езика в цяла Канада: английски и френски език. Говоримо френски език най-много е използван в провинция Квебек (ако знаете само английски няма да е проблем). В северните територии официален език е инуиския. В някои етнически региони в рамките на големите градовете на Канада, могат да се чуят и други езици.


5.9424