© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

22 Март 11, 16:56
Кайро


Кайро (القاهرة Ал Qāhirah) е столицата на Египет има над 16 милиона души население, което превръща в един от най-големите градове в Африка и в Близкия Изток. Също така е на 19-ти по големина град в света и в челните позиции по гъстота на населението градове. Разположен на река Нил, Кайро е символ на историята, съхранена в невероятния средновековен ислямски град.

В Египетският музей в центъра на града можете да видите безброй древноегипетски артефакти. Безсмислено е ако отидете в Кайро, без да посетите пирамидите в Гиза, както и близкия комплекс Саккара, където ще видите видят първата египетска пирамида, построена от архитекта Имхотеп за третия фараон от династия Джосер. Кайро събира в себе си и съвременното общество.

В зоната Мидан Тахрир, разположена в центъра на Кайро, построен през 19 век по време на управлението на хедив Исмаил, е наричан "Париж на Нил". Има няколко по-модерни предградия: Ма’ади и Хелиополис, а в Замалек, където можете да пазарувате в едни от най-големите бутици в света. Най-подходящото време за посещение на Кайро е през есента и пролетта, когато времето не е толкова горещо. Разходка с лодка по река Нил ще ви освободи от напрегнатия съвременен живот.

Забележителности на Кайро

Музеят на египетските антики

Музеят на египетски антики съдържа в себе си много артефакти. Изложбата може да се раздели на две части. На приземния етаж е показана историята на древен Египет, а на втория етаж, включва на съкровищата от гробницата на Тутанкамон. Най-известният от тях е посмъртна маска на младия Фараон. На горния етаж има изложени мумии и други ковчези.

Пирамидите в Гиза са три огромни структури (плюс мистериозен сфинкс), които остават символи на  миналото и на Египет и едно от най-известните места в света.
-    Хан ел Халил Соук е търговска зона в стария град на Кайро.
-     В областта Коптски, включва много интересни и старинни църкви и "крепостта на Вавилон".
-    Операта Кайро
-     Операта Кхедивал

-    Пирамидите в Гиза и Сфинкса - единствените останалите паметници от седемте чудеса на античния свят. Те са най-известните туристически атракция в страната.
-    Египетския музей, Мидан Тахрир колекция от древни египетски артефакти.
-     Цитаделата в ислямския Кайро Голямата замък построен от Салах ал-Дин. Водопроводните тръби (Majra Ал Oyouon) са се запазили и до ден днешен. Те са се използвали за пренасяне на вода от река Нил в цитаделата.

-     джамията Ал-Азхар е един от стълбовете на ислямската мисъл. Там се намира и най-стария университет в света.
-     Ибн Тулун най-старата, и най-красивата джамия в Кайро.
-     Коптския музей, в  Кайро.
-     "Висяща църква" (църквата на Дева Мария), в Забалеен, не далеч от Цитаделата

-    Кулата в  Кайро (185 m./610 фута) на остров Гезира има страхотен изглед към Кайро.
-     паркът Ал-Азхар  градина, която „гледа” към Цитаделата
-     Хан Ел Кхалили пазар за парфюми, подправки, злато, египетски страна плавателни съдове.
-    Дворецът Абдиин - намира се на около един километър от Мидан Ел-Тахрир той е дом на последния цар на Египет - Фарук.
-     Фараонското селото - на двадесет минути път с автомобил от центъра на града.

3.4352