© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

22 Март 11, 16:56
Египет

Египет съчетава древното и мистериозното, което кара хиляди хора по цял свят да посещават държавата. Всеки знае, че името на Египет се свързва с великите египетски пирамиди. В действителност, това е доказателство за тяхната уникалност, защото дори днес във времена на изключителни модерна архитектура много хора идват да видят Свинкса и пирамидите.

Египетския туризъм е свързан до голяма степен с религията: като изключим останките на древно египетската цивилизация, посетителите могат да се насладят на останки от гръцкото и римско владичество, както и многовековните християнски църкви и ислямски джамии. Червено море и неговите зашеметяващи коралови образувания отдавна са определяни от водолази като един от най-добрите места за гмуркане в света. И дори ако не сте запалени по гмуркането, подводен свят на Египет може да ви заинтригува – в процес на изработване е технология, която ще позволява да видите потопения дворец на Клеопатра.

Разположение на Египет

По-голямата част от населението на Египет обитават крайбрежието на Нил. Няколко други големи населени места, включително и град Сиво, се намират в пустинни оазиси. По-голямата част от Египет се състои от места, в които не живее нито 1 човек (части от Сахара и сухия Синайския полуостров).  Египет граничи с Либия, Судан и Израел. Пустинята Сахара е най-голямата пустиня в света. Тя има приблизително размерите на САЩ.

Пустинята обхваща деветдесет процента от Египет и в нея има само малки населени места, известни като оазиси намиращи се в близост до подземни извори. Пустинната топлина и ветрове правят истинска непробиваема крепост, която е пазила дълги години Египет от нападения. Тази защита позволява на египтяните да се съсредоточат в своите строителни проекти, вместо изграждане на отбранителни структури. Природната бариера образувана от пустинята Сахара и водите на   Нил правият Египет идеално място за живот за много хора. Географията на Египет дава възможност на древните хора от този регион да развият страната си по начин необясним и до ден-днешен.

Забележителности на Египет
 
Пирамидите в Гиза

Пирамидите в Гиза са едни от най-известните забележителности в света, включително Голямата пирамида в Гиза и Сфинкса. Тези мегаструктури са били построени преди хиляди години за съхраняване на останките на умрели царе (фараони).  Изграждането на тези пирамиди е коствало безброй човешки животи и хиляди тонове злато. Тези големи архитектурни творения лесно привличат вниманието на крадци, които непрекъснато нахлуват в светилищата. Днес пирамидите в Гиза са едно от най-популярните забележителности в света. Намират се близо до Кайро.

Пазара в Кайро

Открития пазар се намира в стария град на Кайро. Това е една от основните туристически атракции в Кайро. Тук можете да си намерите дрехи, кърпи, подправки, сувенири и бижута. Има и парфюми на добри цени, както и всевъзможни захарни изделия. Пазара е открита през 1382 г. и до днешни дни търговията е на високо ниво.

Оазиса Сива

Сива "Оазис" е най-големия оазис в Египет. Намира се на 50 км (30 мили) източно от либийската граница и 560 км (348 мили) от Кайро. Този зашеметяващ оазис е постижение на човешката мисъл. Създаден е през 10-то хилядолетие пр. Хр. Днес той е „столица” на берберското населението от 20000 души. Режимът на хранене и здравословният живот са два фактора, които основават факта, че хората от Сива имат най-добрата продължителност на живота на всички египтяни - 95 години. Също така няма престъпност в тази област. Районът е много по-консервативен от Кайро. Алкохола в тази част е мит. Тамошните жени се опитват да прикрият колкото се може повече части от тялото си. Градът е построени по уникален начин и си струва дългото и мъчително пътуване.

Абу Симбел

Това е район, известен с великолепния храм на Абу Симбел. На входът на този велик храм са разположени четири огромни статуи на фараона Рамзес. Подобно на храмове на Филае, Калабша и  Абу Симбел бе изместен от ЮНЕСКО от сегашното си място, за да го предпазят от водите на Нил, които подкопават основите му.  Наистина си заслужава да посетите Абу Симбел.

Други забележителности на Египет

-    Долината на тракийските царе
-    планината Синай и манастирът Санкт Катеринес
-    гмуркане в Червено море
-    Ветроходство по Нил

Валута на Египет

Египетска лира (EGP; символ Е £) = 100 гроша. Отбелязва се със знака за купюри от  £ има банкноти със стойност 200, 100, 50, 20, 10, 5, 1, . Има монети  от  25, 20, 10 и 5 гроша.

Език в Египет

Официалният език на Египет е арабски, но английският също е широко разпространен.

Храна в Египет

Храната в Египет е лесна за приготвяне и вкусна. Най-популярните са фалафелите направени от зелен фасул и подправки и се поднася завити в питки хляб. Шварма е египетски специалитет приготвен от мариновано агнешко месо и специална салата, също се сервира в арабски питки. Бобът обикновено се приготвя с лук, домати и подправки. „Старата баба” се прави от пюре от патладжан на скара и се сервира с питки хляб. Ако ви се отдаде възможност опитайте ястията от известния магазин Кушари, който предлагат евтини, но вкусни ястия - ориз, макарони, леща, лук с пикантен доматен сос и много други. Западните ястия могат да бъдат намерени в ресторантите на хотелите или в определени квартали.

Алкохол в Египет

Алкохол може да намерите в повечето туристически райони на Египет - Кайро, Луксор, Асуан и разбира се по популярните крайбрежни плажове. Невъзможно обаче е да откриете алкохол в западните части пустинята и в центъра на Египет. Употребата на алкохол се гледа с лоши очи като цяло. По време на месец Рамадан ще намерите алкохол на много малко места в страната и дори ако го направите трябва да се прикривате от местното общество. Сакара и Стела са най-популярните бири и има някои доста добри вина от Александрия.

Имайте в  предвид, че махмурлука в горещия и сух климат като Египет може да бъде непоносим! Каркадей е червена цвят безалкохолна напитка, направена от цветя (наподобява чай) и се предлага в почти всички магазини в Египет. Тя ви загрява, когато е студено и охлажда, когато е горещо! Малко е кисела, но може да се сервира и със захар.

3.2924