© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

22 Март 11, 16:58
Япония

С две думи можем да опишем Япония като – малка и очарователна. В дългата си история тя е била една от най-могъщите цивилизации в Североизточна Азия. Има много опити за детрониране на японското господство, но все безуспешни. Дори и монголското нашествие е овладяно от храбрите самурай. Най-жестокото военно поражение в историята на страната е пускането на двете атомни бомби по време на втората световна война. В днешни дни Япония се опитва да съчетае сложните взаимодействия между „озападняването” и традициите. В Япония има много запазени традиционни архитектурни експонати.

С времето Япония се превръща в културния център на Азия. Днес в Япония почти няма необитаема земя. Много части на Япония са пренаселени и за съжаление по-голямата част от страхотната природа на страната е унищожена, но малкото области, който са необитаеми са изпълнени с величествени природни красоти.


Региони на Япония

Япония има 47 префектури (todōfuken). Тези префектури обикновено се групират в следните осем региона, изброени от север на юг.

-    Хокайдо - вторият по големина и най-северният японски остров. Известен с високите върхове, клисури и езера. Най-големият град е Сапоро.
-     Тохоку – се намира в северната част на Хоншу. Най-голям град е Сендай.
-     Канто - в източната част на Хоншу, е най-развитата част на Япония. Там се намира столицата град Токио и град Йокохама.

-     Чубу – намира се  в центъра на Хоншу, на запад от Токио и е разделен от японските Алпи и включва емблематичната планината Фуджи.
-     Кинки – обхваща югозападната част на Хоншу. Там се намира културно-историческите ценности на Япония. В рози район са разположени също много големите градове като Осака, Киото и Кобе.
-     Чугоку - най-западния регион в Хоншу, включва градовете Хирошима и Окаяма
-     Шикоку е най-малкия от четирите острова на Япония.
-     Кюшу е третия по големина остров. Районът обхваща и островите Рукуй, и остров, Окинава.

Градове на Япония

-    Фукуока, в остров Кюшу, явява се вратата към Южна Япония и е един от големите пристанища на страната.
-     Хирошима е символ на грешките в Японското управление. Милиони посетители са привлечени от града всяка година, главната причина за това е да видят къде е хвърлена първата атомна бомба в света.
-    Химежи е на един час път западно от Осака в него се намира световно известния замък Химежи.

-     Каназава - Централен Хоншу, е град с богато културно наследство и съответно много забележителности.
-     Кобе е символ на говеждо месо Кобе и оживения нощен живот.  През 1995г. в града има огромно земетресение, което унищожава над 100 000 сгради.
-     Киото, старата имперска столица,  символ на кимоното, има множество храмове и запазените паметници.

-     Нагано е домакин на Зимните олимпийски игри 1998.
-     Нагасаки, е втория град претърпял атомна бомбардировка през Втората световна война. След това той се развива като един от най-космополитните градове.
-     Нагоя е 4-тия по големина район в Япония (наречена Chukyo Metropolitan Area). Той е доста слабо посещаван от туристи.

-    Осака е третият по големина град в Япония.
-     Сапоро е столица на Хокайдо.
-     Сендай е най-големият град в Северен Хоншу.
-     Токио е столица на Япония. Модерен и вълнуващ град, който впечатлява всеки свой посетител.
-     Йокохама е вторият по големина град в Япония и най-голямото пристанище на страната.


Забележителности на Япония

Сумо

Сумото е цяло изкуство в Япония. На кратко правилата са следните: двама мъже се изправят един срещу друг. Преди да започнат двамата съперници се поздравяват като поставят ръце на земята. Целта е единия играч да избута другия от кръга на тепиха. Целогодишно се провеждат много турнири по сумо в Япония.

Онсен ( топла пролетта баня)

Онсен, или гореща пролетта баня, може да бъде предложен като екстра в повечето от хотелите в централната част на страната, където от горещите извори са прекарани тръби към хотелите. Преди да се влезе в банята, туристите преминават през предварително изкъпване и след това се влиза в самата баня която е пълна с много гореща вода. Ще се потопите в релаксиращо и освобождаващо преживяване. Самите извори са разделени за мъже и жени. Традициите в тези бани са много стриктни. Например интересен факт е, че не се допускат да влизат хора с татуировки.

Сенто (обществена баня)

Сенто или обществена баня, е много популярна в Япония. Интересен факт е, че някой хотели или ханове нямата баня в нито една от стаите и препоръчват на своите гости да се изкъпят в близкото сенто. За японците да вземат душ в обществената баня е нещо напълно обичайно. Процедурата е същата като при онсен - хората трябва се съблекат голи и да се изкъпят си преди да влезнат в самата вана.

Пачинко

Пачинко е тип японски хазарт. Представлява голяма машина в която пускате жетони. След като сте пуснали жетона натискате един бутон, който изстрелва топчета, които топчета трябва да попаднат на определени места и съответно да спечелите награда. Има много разнообразни техники печелене на награди например: като задържате бутоните повече или по-малко. Ако имате късмет и спечелите награда трябва да я обмените в специални места извън  Пачинко.

Каране на ски

През последните години ски карането стана много популярна дейност в Япония. Има много хубави планински райони в страната които са просто перфектни за каране на ски. Някой наричат японските планински масиви „Алпите на Азия”, но в сравнение с европейските Алпи курортите и оборудването в Япония е с пъти по-евтино. 

-    Хакуба - село в подножието на Алпите, Япония, на 5 часа път с автобус от Токио .
-    Нисеко - състои от 5 ски курорта, (Annupuri, Higashiyama, Hirafu, Hanazono и Moiwa) на остров Хокайдо. На тези курорти има най-много сняг през годината.
-    Русутцу се намира на около 90 минути от международното летище Сапоро. Тя има едни от най-добрите ски писти в Япония.
-    Други ски курорти – в Интернет има много изписани статии за великолепието на японските ски курорти. www.skijapanguide.com

Планината Фуджи

Планината Фуджи е едно от най-известните природни богатства на Япония, намира се на запад от столицата Токио. Планината Фуджи е изумява със своите симетрични хълмове, който са се превърнали в символ на Югоизточна Азия. Над 200 000 души годишно изкачват планината като повечето от тях през летния сезон 01 юли - 27 август сезон. Тогава хижите и повечето от останалите съоръжения около планината и близките села са отворени. Тя е част от Фуджи-Хаконе-Изу Национален парк и въпреки, че не е изригвал за около 300 години, действително планината е вулкан. Той също така е заобиколен от пет езера, сред които са езерата: Кавагучи, Яманака и Мотосу. Езерото Аши (което е малко по-далеч) хората, които нямат желание да изкачват планината могат да се насладят на страхотната гледка под нея (особено през зимата, когато върхът е покрит със сняг).

Други забележителности на Япония

-    Химежи - най-добре запазената крепост в Япония, която е добре да посетите. Намира се един час на запад от Осака.
-     Гейши – жени притежаващи традиционните изкуства на Япония (пеене, поезия, танц, чайна церемония, и др.) Най-доброто място за виждане на тези приказни красавица е в улички на Киото.
-     Нижо-джо - замък построен през 1603 г. от шогуна Токугава в Киото. Това е единственият замък в света, където са строени скърцащи етажи нарочно като предупреждение срещу евентуални наемни убийци. Около него има разкошни градини.
-     Мейджи - прекрасен парк и в центъра на Токио. Много е популярен сред младежите.

Валута на Япония

Валутата на Япония е Йена. Най-често срещаните са 1000 йени, 5000 йена и 10 000 йени . Банкоматите най-вече раздават ¥ 10,000 книжни. Монети са от 500 йени, 100 йени, 50 йени, 10 йени и една йена. Всички банкноти и монети, са отбелязани с наименованието на сметката или монета, с изключение на йената от пет милиарда, която е бронзова с дупка в средата. Има изобилие на банкомати, но повечето не работят с интернационалните банки, което означава, че не могат да се теглят пари от всякъде.

За международните пътници, най-добрият вариант е да намерят международна банка. "Ситибанк" е най-често срещаните. Също така, в пощите има банкомати, които са в международна мрежа, но трябва да се съобразявате с работното им време. Друго нещо, което трябва да знаете за банкоматите, е че не винаги са с английски инструкции. Кредитните карти не са широко използвани, а дори и повечето хотели и ресторантите искат да се плаща в брой. Затова трябва да сте готови да носите повечко пари в себе си.

3.3764