© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 09:24
Австралия

Австралия е една от най-предпочитаните дестинации в света. Целогодишно е посещавана е както от ученици, така и от богати хора като екзотична страна. Австралия има световноизвестни забележителности като операта в Сидни, Харбър Бридж, Улуру, Големия бариерен риф, Великия океански път и много диви животни, които са застрашени видове. Всичко това допринасят Австралия да се превърне в страна, до която всеки иска да се докосне.

Австралия наистина е уникална сама по себе си. Притежава огромни плажни ивици, които се равняват на 36 000 км (22 000 мили). На нейната територия се намират 15 забележителности включени в световното културно наследство на ЮНЕСКО, както и над 3000 природни резервати. Австралия е микс от чудесата на природата, фантастична храна и вино, култура, история, космополитни градове и приятелски отношения. Всеки, които я е посетил иска да се връща отново и отново там.

Разположение на Австралия

Австралия е шестата по големина страна в света, която се простира на над 7 680 000 квадратни километра. Страната е заобиколена от Индийския и Тихия океан. Тъй като Австралия е остров тя не граничи с държави, но близо до нея се намират  Папуа -Нова Гвинея;  Индонезия (на север) и Нова Зеландия (на изток).

Австралия се състои от шест щата и две области: Южен Уелс, Виктория, Куинсланд, Южна Австралия, Западна Австралия, Тасмания, Северна област, Австралийска столична област и част от Антарктида.

Природата на Австралия е разнообразна. В центъра на континента има пустиня и поради този факт по-голямата част от населението обитава източните и югоизточните брегове.

На австралийската североизточната брегова линия се намира най-голямата коралова структура в света. Големият бариерен риф, се състой от около 3000 отделни рифове и 900 острова, които се простират на 2600 км и покрива площ от около 344 400км ². Той се намира в Коралово море, край бреговете на Куинсленд в североизточна Австралия.

Регионално разделение на Австралия

-    Виктория е най-малкият австралийски щат, но за сметка на това е много силно урбанизиран. Там животът тече с пълна сила. Празниците се празнуват пищно и незабравимо. Спортът също е много развит. Около 70% от „викторианците” живеят в Мелбърн - вторият по големина град.

-    Южен Уелс - най-населения щат на Австралия и целогодишно е посещаван от много туристи от цял свят. Забележителности са
o    Операта и Харбър Бридж в Сидни,
o    Сините планини на запад,
o    Винарски изби,
o    Крайбрежни зони и техните  безбройни плажове,
o    Снежните планини и планината Коскикуско, както и над 600 национални паркове и резервати.

-    Куинсланд е известен още като "Слънчевия щат", заради много приятния климат с около 300 слънчеви дни в годината. На неговата територия се намират невероятни природни чудеса като Големия бариерен риф. Куинсланд е едно от малкото места в света, в което можем да наблюдаваме как гористите местности се простират до океана. Повечето посетители на щатът се любуват на красивата природа, но има и хора, които искат да видят т.н оутбеци (пустош), които се простират в цялата северна част до нос Йорк.

-    Тасмания става все по-популярно място с всеки изминал ден. Ако я посетите можете да се „полюбувате” на разходки в пустинята.

-    Южна Австралия -  логично е щатът да е разположен на юг от централната част. В нея се намират някои от най-големите винарски региони в света и със сигурност най-големите в Австралия. Както с виното този район е известен и с пустинните си градове: Аделаида и Кубър Педи. Има и огромно разнообразие на диви животни, както сухоземни, така и морски. Южна Австралия, е малко по-малко посещавана, отколкото източните части, но ако сте решили да отидете в северната част на страна е добре да преминете през този щат, за да го видите пълната му красота.

-    Западна Австралия е най-големия щат в Австралия и „скромно” е наричана „истинската Австралия”. Неговите съвършени плажове, пясъчни пустини и огромни пусти пространства със сигурност ще заинтригуват всеки един посетител на страната. През тази част от Австралия минават всичките важни пътища, който свързват всички части от страната. За съжаление в пустинните райони има и доста трасета, по които не е много приятно да се пътува, но уви... Местните казват, че в тази част множете да прекарате месеци, без да си помислите да си тръгнете.

Области на Австралия

-    Северната област заема голяма част от централната и северната част на страната. Областта има 2 подразделения, които се формират според климатичните области: в горната част има тропически климат, а долната сух (пустинен). Тя притежава огромни природни богатства и гъсти дъждовни гори. Местната история датира от преди 40 000 години.

-    Австралийската столична област (ACT) е най-малката област в Австралия, само 2366 кв. км. Много туристи избягват тази част, заради по-известните забележителности, но и тя не е за пропускане. Половината от територията е изпълнена с национални паркове и резервати, има доста планини и хълмове, покрити с ледени шапки. Това е достатъчно за туристите прекараното време там да е изпълнено вълнуващи моменти. И, разбира се столицата Канбера, която има много интересни музеи и  къща за посещение.

Градове в Австралия

Сидни

Сидни може да не е официалната столица на Австралия, но тя е център на австралийския бизнес и туризъм. Операта в Сидни се е превърнала в емблема на Австралия. Можете да видите също и коали, и кенгура в най-големия зоологически парк в Сидни – Таронга. Посещението ви в Сидни няма да бъде ползотворно ако не видите с очите си плажът Бонди. Сидни има и много културни забележителности създадени от обществото, хубавото вино и храни.

Мелбърн

Може да е по-малко посещаван от туристите отколкото Сидни, но трябва да знаете, че Мелбърн е втория по големина град в Австралия. Мелбърн събира в себе си: мода, бира, храна и спорт. Можете да посетите най-големия стадион в Австралия и да гледате мач от австралийската футболна лига. Малките улички са дом на много примамливи барчета и ресторанти.

Аделаида

Аделаида е наричан от много австралийци "градът на църквите". Градът е столицата на Южна Австралия, има население малко над 1,1 милиона жители, което се равнява на 70% от всички хора, живеещи в щата. Той е петият по големина град в Австралия. Много хора биха си помислили, че заради прякора на града ще има повече църкви, отколкото барове и заведения, но определено не е така. Аделаида се намира на самия бряг на Южна Австралия, а районът около Аделаида е любим на сърфистите. Благоустройството на града е великолепно - много паркове, градини, широки булеварди и големи обществени площади. Аделаида е известен с многото си фестивали, изкуства и спорт. Градът се намира в центъра на лозаро-винарските области на Макларан Веил, Бароса Вали и Клеър Вали. От тези райони започват пътувания до лозя и околните райони.

Бризбейн

Бризбейн е слънчев и приятен град, в който спокойно може да прекарате няколко дни преди да преминете към опознаването на Куинсланд. Бризбейн е бързо развиваща се модерна метрополия, която има голям ръст през последните години, но той запазва спокойствието в себе си. Местните зрители го наричат Бриси или Брисвегас. Той е третия по големина град в страната. За град с по-малко два милиона жители, той със сигурност има какво да предложи -  галерии от световна класа, музика и заведения.

Канбера

Канбера е столицата на Австралия и се намира в Австралийската столична област на югозапад от Сидни. Градът е избран за столица след огромни спорове между Сидни и Канбера. Тя е построена в началото на 1900 г. по проект на архитект Уолтър Бърли Грифин. В резултат на това, че е столицата на страната, Канбера има много национални паметници и институции, като например Австралийски военен паметник, Националната галерия на Австралия, Националната портретна галерия помещения в момента на "Олд парламент театър, Националната библиотека на Австралия, Националният Архив на Австралия, както и на Националния музей на Австралия.

Дарвин

Дарвин е столицата на Северната област. Той е най-малкия град, който е столица на щат в Австралия в него живеят малко повече от 100 000 души. Около Дарвин се намират много забележителности, който са вписани в списъците на ЮНЕСКО за световно наследство. Сред тях е и Национален парк Какаду. В околностите на Дарвин са намерени останки от праисторически хора от монголойдната и негройдната раси, който превръщат градът в уникално историческо място. Заради бомбардировките през втората световна война някои историческите находки са унищожени. В днешно време Дарвин е съвременен град.

Хобарт

Хобард е столица на щатът Тасмания. Той е невероятен пристанищен град. Основан е през 1803 г. Хобарт се намира в подножието на планината Уелингтън и по бреговете на река Дервент. Областите Макуари, Ларф, Док, Саламанка Мястоса са просто прекрасни с техните внушителни сгради на фона  на планината Уелингтън.

Пърт

Пърт е столица на щатът Западна Австралия. С население над 1,5 души (три-четвърти от щата) се нарежда на първо място по големина в Западна Австралия. Пърт е четвъртия по населеност град в Австралия с положителен прираст 2% . В момента е най-бързо развиващият се град в страната.

Каинрс

Намира се в североизточната част на Австралия, по северното крайбрежие на Куинсланд. Градът няма известни забележителности, но той се явява врата към Големия бариерен риф и тропическите гори. Ако имате желание можете да посетите съседните градове Порт Дъглас и Куранда.

Забележителности на Австралия

Плажове

Цялата територия на Австралия е заобиколена от фантастични плажове. Много от плажовете обаче са със забранен достъп поради ред причини – мъртво вълнение, акули и др. По голямата част от тях обаче са перфектни за почивка, сърф и гмуркане. Плажът Бонди в Сидни е може би един от най-известните и най-посещаваните в страната. На север, Съншайн Коуст и Голд Коуст (включително Сърфъс Парадайс) са много популярни, включват всички видове водни дейности и плажни партита. Куинсланд е с най-добрите плажове и това е едно от малкото места, където гора и плаж се сливат. Западна Австралия има някои чудесни плажове около Брум,Корал, Шарк Бей и Мънкей те могат да ви предложат неописуемото удоволствие да храните делфините; да се гмуркате с шнорхел и да видите китове и акули в естествената им среда.

Сините планини

Синята планина в Южен Уелс в Австралия е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство заради уникалния сортове евкалипт, които се простира на 1 милион хектара. Многобройните национални паркове в района имат огромна посещаемост. Пещерите в района също се радват на голяма посещаемост. 

Кейб трибунатион

Това е най-отдалечената северна точка на Австралия. Тя е част от тропиците на Куисланд. В тази част от Австралия има изобилие от диви животни. Също така има много атракции за туристите като разходка в дивите гори. Трябва обаче да знаете, че през лятото тропическите дъждове са студени и продължителни, и трябва да бъдете много внимателни.

Пустини

Далеч от крайбрежните райони на Австралия, големи части от страната са пустини. Те обхващат 1 371 000 квадратни километра и заемат почти една пета от целия континент. Петте най-големи австралийски пустини са Виктория, Танами, Велики пясъчна пустиня, Симпсън и Гибсън. По-малки пустини са Стурт; Стони; Стезецки и Тирари. Последните три са разположени в граничния район на Южна Австралия, Южен Уелс и Куинсланд, докато други са в централната и западната централна част на страната.

Изследователската магистрала

Магистралата е част от т.н пустинни пътища. Маршрутът започва в Аделаида, или по-точно в Порт Августа, на север от града. От там се преминава през пустините на Южна Австралия и Северната област, преди да се стигне до тропиците на Дарвин. По трасето се преминава по няколко интересни точки Кубър Педи, Алис Спрингс и Катрин. Не трябва да забравяйте да се видите Улуру и Национален парк Какаду се в северната част на страната. За да се насладите на това пътуване ще ви коства най-малко 3-4 седмици. През последните няколко години вече е възможно да се пътува  от Аделаида до Дарвин с влак.

Остров Фрейзър

Записан е в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство. Остров Фрейзър е най-големият пясъчен остров в света - 123 километра дълъг и широк 22 км.  Това е място, което притежава невероятната красота, с дългите си пясъчни плажове, десетки сладководни езера (много от които имат своя собствен плажове), древни тропически гори, цветни скални образувания, кристално чисти поточета и дори останки от корабокрушения. Основната отправна точка за пътувания до остров Фрейзър е залива Хърви. От тук можете да организирате пътуването си, което да премине през основните акценти на острова. Стига да имате желание можете да останете няколко дни на къмпинг. Освен това, за хората, които обичат приключенията могат да си наемат собствен джип 4х4 и да отидете там, където си пожелаете по целия остров, да стойте и да се любувате на невероятната му красота.

Големия бариерен риф

Големия бариерен риф е най-голямата коралова система в света. Не е изненадващо, че това е също един от най-известните природни забележителности в Австралия. Тя се намира край бреговете на Куинсленд в североизточна Австралия и се простира на около 2600 километра, включващи 3000 отделни рифове и 900 островите. Голяма част от рифа попада в морския парк на Големия бариерен риф, който е създаден, за да го предпази от негативните последици от прекомерния риболов и туризъм. Изменението на климата представлява сериозна заплаха за рифът, защото повишаването на температурите води до избелване на коралите.

Великия океански път

Преминавайки по него ще усетите невероятната красота на океана и най-вече на „Дванадесетте апостоли”. Градовете близо до пътя едва ли ще са интерес за някой (просто гледката, която се открива от пътя е наистина зашеметяваща). Строежа на пътя започва през 1919г. и завършва през 1932г. построен е в чест на загиналите австралийски войници през Първата световна война.

Австралийския залив

Заливът е много популярна част от северозападната част на Куинсланд. Повечето посетители преминават през тази зона по пътя си от Северна територия на Куинсланд, или през планинските пътища Иса и Тенант Крийк.

Национален парк Какаду

Национален парк Какаду е огромен парк (приблизително колкото Израел) намира се в Северната област на изток от Дарвин. Под закрилата на ЮНЕСКО, Какаду поддържа огромно разнообразие на флора, фауна и много редки видове. В Какаду има много аборигени, и голяма част от сегашния Националния парк е аборигенска земя. Районът е богат на скално аборигенско изкуство с над 5000 елемента.

Региона Кимбърли

В тази част на Австралия се намират скалисти масиви, каньони, водопади и „девствена” плажна ивица. Този регион е 9-тия по население в Австралия. Той е много популярен и сред пътуващите не само заради гореизброените природни красоти, а и заради безкрайното небе, красивите проломи и басейни.

Операта в Сидни

Разположена е на пристанищната част на Сидни и е едно от най-възхитителните произведения на архитектурата. Още от откриването си през 1970 г. година тя започва да впечатлява света. Ако можете посетете даден спектакъл, за да се насладите не само на изящната й архитектура, а и на театралните сцени.

Дивата природа на Тасмания

В Дивата природа Тасмания обхваща огромен район - 13 800 км ² равнява се почти на 20% от Западна и Централна Тасмания. Много от национални паркове и резервати се намират в пустинните области, което му придава голямо разнообразие. Има дори и археологически обекти, които са над 20 000 годишни варовикови пещери.

Урулу

Представлява голям скален пясъчник и също е много известна природна забележителност. Улуру е част от големия Улуру-Ката Национален парк. Той е под закрилата на ЮНЕСКО, като световното наследство.

Островите Петдесетница

Островите Петдесетница са поредица от красиви тропически острови намиращи се на бреговете на Куинсланд. Там можете да наблюдавате ветроходни фрегати и да се насладите на слънчевите плажове. Повечето туристи разглеждат красивата природа на островите Петдесетница с лодка от Айрли бряг. Това е подходящия и романтичен начин да се стигне до прелестните острови. Има някои големи части, в който можете да се гмуркате с шнорхел, както да поритате топка на някой от плажовете и да се насладите на невероятния залез. Ако нямате възможност да платите за разходката с лодка, можете да изчакате през деня и ако някой се откаже да заемете неговото място.

Винарски изби

Австралия е известна с първокласните си вина. Различните винопроизводителни региони са долината Бароса (близо до Аделаида), на Ярра (близо до Мелбърн), Маргарет (в Западна Австралия) и долината Хънтър (в Нов Южен Уелс). Те са страхотни места за посещение не само заради фантастично вино от избите, но заради приятните гледки по пътя.

Други забележителности на Австралия

-    Макар и далече от градските райони австралийската пустош заема голяма част от страната
-    нос Йорк е най-северната част на Австралия. Намира се в Куинсланд.
-     Кубър Педи се намира в Южна Австралия и е световната столица на опала.
-    Близо до кръчмата на Дали са се извършвали първите международни полети.

-     Марблес е колекция от големи каменни блокове гранит с кръгла форма образувани са в продължение на хиляди години, разположен на около 100 километра южно от Тенант Крийк.
-     Областта Филдърс е най-голямата планинска верига в Южна Австралия, разположен на 200 км северно от Аделаида.
-     Островът на Кенгурите намира се край бреговете на Южна Австралия, и е третият по големина остров в страната. Той изобилства от диви животни, включително кенгура и коали.

-     Кралския каньон е огромен каньон дълбок около 270 метра. Разположен е около 200 км югозападно от Алис Спрингс.
-     Мънки е чудесно място, където можете да видите делфини
-    Национален парк Нитмилук - част от  дефилето Катрин.
-     Пинаклъс - странни варовикови образувания намиращи се в близост до град Сервантес в Западна Австралия, разположен на 200 км северно от Пърт.
-     Уев Рок е една странна форма на скални образования, които са разположени в южната част на Западна Австралия, в близост до малкото градче Хайден.

Валута на Австралия

Австралия има собствен долар (AUD), който по принцип търгува приблизително колкото американския долар. Означава се $ 5, $ 10, $ 20, $ 50 и $ 100 и монети в 5 ¢, 10 ¢, 20 ¢, 50 ¢, $ 1 и $ 2. Повечето от магазините  приемат кредитни и дебитни карти. Австралия е сравнително евтина дестинация в сравнение със Западна Европа или САЩ. Настаняването и храната обикновено са с добри цени. Можете спокойно да отидете на заведение и да отморите без, да харчите много. По-големите ресторанти слагат надценка около 10 процента, но ако бъдете внимателни можете да ги избегнете. Таксиметровите шофьори са другите, който могат да се опитат да ви измамят.

3.3059