© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 09:25
Джакарта

Джакарта е столицата на Индонезия, намира се в североизточните части на остров Ява. Градът е много културен с голяма площ. Едновременно можете да видите огромни луксозни сгради и хотели и малки традиционни сгради.

В центъра на столицата се намира ДКИ, това са малки острови, разположени около пристанището на Джакарта. Там се намира едно подводно царство, което е рай за гмуркачите.

Забележителности на Джакарта

-    Анкон - паркът на мечтите – това е един от най-големите паркове в Азия. На неговата територия се намира най-големият воден аквариум в източна Азия. Описван е от много хора като „фантастичния свят”. Хотели, плажове, хубави ресторанти са малка част от нещата, които ще видите в него и на всичкото отгоре посещението му струва само няколко евро (около 3).

-    Таман – малката Индонезия – не случайно този парк носи името на Малката Индонезия, защото дори и на не голяма площ в него можете да се запознаете с голяма част от индонезийската култура. Тя събира културите от почти 30 района на страната. Музеят всеки ден излъчва документални филми за културата на Индонезия на IMAX.

-    Художествения театър – Джакарта – събира много неоренесансови картини, описващи голяма част от главните сгради на Индонезия. Ако посетите театъра ще опознаете голяма част от творчеството на архипелага.
-    Националният музей – този музей включва експонати от предисторията, етнографията и археологията. Всички те са много ценни не само за страната, но и за цяла Азия като цяло. Музея отваря врати през 1868 г.

-    Пазара Бару: пазарът е създаден още през колониалната ера и от тогава до ден днешен е традиционен за Джакарта. В него можете да намерите всичко, което ви идва на ум на изгодни цени.
-    Националната паметник – в центъра на Джакарта се намира 137 метровата статуя на Мердека. До нейния връх се изкачва асансьор и ви дава възможността да видите столицата от високо. Цените също да доста изгодни: варират от 3 до 8 евро.

-    Президентски замък – намира се на север от Националния паметник и той е официалната резиденция на индонезийския президент, отворен е за публични посещения през цялата седмица, а през уикенда е безплатно.
-    Текстилният музей – притежава голяма колекция от религиозни и традиционни дрехи, обхващащи много години.

-    Историческият музей – исторически музей на тема индонезийската независимост датираща от 17 Август 1945 г. Когато се възкачва първият президент на страната.
-    Луданг Буая – друг исторически музей, който напомня за черните страници от индонезийската история. Посветен е на хората, загинали в революционните действия в страната.

-    Музея Сасмита Лока
-    Кукленият музей – създаването на музея е провокирано от известните индонезийски кукли. Уайанг куклите се казва, че са създадени от Дявола, направени са от дърво и изпълняват различни танци. Музеят е отворен всяка събота от 10 часа.

-    Улицата Сурабая – на тази пазарна улица можете да намерите доста ценни и екзотични антики.
-    Сунда Келапа – това е вратата към не обитаваните малки острови
-    Зоологическата градина Рагунан: намира се на юг от столицата, разположена е на 185 хектара и има над 3600 вида животни, който живеят в естествената си среда. Ще видите примати и гущерите Комодо.

-    Джамията Исриялал – най-голямата в югоизточна Азия.
-    „Хилядата острова” – намират се на север от Джакарта в Явийско море. Можете да се качите на туристическо корабче и да се насладите на тяхната неизмерима красота.

-    Музея Адам Малик – малък музей, посветен на г-н Адам Малик-един от най-големите фигури за Индонезия, който я представя в ООН, както и много други.
-    Музей Абри – военен музей

-    Джембатан Кота Интан – подвижния мост:
-    Бирд пазар: разположена е в Южна Джакарта. Можете да си закупите папагали на изгодна цена.

-    Рибния пазар и музея Бахари: разположени са в устието на река Каливонг. Пазарът предлага само морски деликатеси, а музеят до него всъщност са холандски складове
-    Музеят Мандири: намира се в старата градска част на града. Той обхваща банковото дело на страната и създаването на банката Мандари през колониалната епоха.

Полезни съвети

Чешмяната вода в Джакарта не е годна за пиене. Местното население си купуват бутилирана вода, но дори и за нея трябва да сте внимателни дали има специалния етикет, които предпазва от фалшифициране. Трябва да попитате в хотелите дали водата става за къпане и дори за миене на зъбите. Според СЗО, Джакарта е на трето място по замърсяване след Мексико Сити и Банкок. По време на валежния период по-голямата част от столицата е наводнена. Наскоро се прие закон против тютюнопушенето, който разпорежда да се глобява всеки пушач по $5000.

3.1111