© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 09:26
Индонезия

Причините, които правят Индонезия толкова популярна сред туристите са много: вулканите, идеалните плажове, културата, политеизма (християнство, хиндуити, будисти, мюсулмани ). Индонезия има 75% от твърдите корали в света, както и най-големия храм на Буда. Легендите говорят, че около Индонезия се намира легендарната цивилизация Атлантида.

За съжаление обаче Индонезия не може да се похвали с ниска престъпност и липса на терористични набези. Дори и да е много очарователна, трябва много да внимавате за престъпници, които могат да ви навредят. Много хора следят внимателно политиката на правителството и с нетърпение чакат престъпността да намалее и да се отдадат на увлекателните атракции на страната.

Разположение на Индонезия

Индонезийският архипелаг е разположен между два континента – Азия и Австралия  и два океана – Тихия и Индийския. Нейната територия включва 18 108 острова от които 5 са основни: Суматра, Ява, Калимантан, Сулавеси и Папуа. Индонезия се намира точно на тихоокеанския пръстен, който е известен с вулканичните и сеизмични активности, но също така е много богата на полезни изкопаеми.

Богатото разнообразие от растения, животни, планини, реки, тропически гори, плажове и други природни красоти прави Индонезия  едно от най-красивите места на земята. Тя образува най-големия архипелаг в света. От всичките 18 108 острова 6000 са населени. Общото население на държавата е 230 милиона души, което е нарежда на 4 място по население в света след Китай, Индия и САЩ и най-многолюдната в Югоизточна Азия. Индонезия има най-голямото мюсюлманско население в света.

Индонезия е пример за многообразието във всяко едно отношение. Тропическите гори в страната са вторите по големина в света след тези на Бразилия, но за разлика от тях те страдат много повече от бракониери от бразилските. Джакарта и Бали са най-богатите градове, но заради многото години лошо управление 53% от населението им печели по-малко от $2  на ден. Инфраструктурата в по-голямата част от страната е недоразвита и много от пътищата са много лоши, което трябва да ви предразположи да бъдете търпеливи към условията. Отношенията на индонезийските хора към чужденците е много приятелски настроено.

Забележителности в Индонезия

Въпреки че повечето острови от Индонезия са необитаеми, то по-големите от тях компенсират това. В страната има добри условия за туризъм: трекинг, планинско катерене, рафтинг, сърф, гмуркане и др. Индонезия съдържа в себе си много културни общности. Почти невъзможно е да посетите страната без да попаднете на традиционен фестивал или карнавал. Ще се насладите на уникално преживяване ако гледате ритуалите на традиционна сватба или танц.

Бали

Съвкупност от плажове, планини, танци музика, нощен живот и фантастична култура – Бали има от всичко по много. Водата в Бали е напълно безцветна, пълна с коралови рифове, което я прави безценна за гмуркане. За търсещите приключения могат да се насладят на екстремни спортове като сърф и катерене.

Боробудур

Храмът Боробудур е най-голямата атракция на остров Ява. Представлява древен будистки храм, който фигурира в списъците на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Храмовия комплекс е създаден за 8-9 век и съдържа 3 нива: пирамида с пет концентрични квадратни тераси, средна част е съставена от три кръгли платформи и в горната част има значима струпа. Гледката от върха е меко казано фантастична. Най-близкият град е Йогуакарта, който е уникален град и си струва да се посетите.

Дъждовни гори

Индонезия притежава огромни площи от тропически гори, които са непокътнати от човешката ръка, но има и много, които са били безразборно изсичани и унищожени. Най-красивите гори са на островите Суматра, Борнео, Папуа (западната й част). Тези гори могат да се похвалят с богато биологично разнообразие, с нови видове флората и фауната. Известен техен обитател е орангутана, която е единствената останала голяма маймуна в Азия. Едно пътуване в тропическите гори на Калимантан ще ви изправи пред много приключения и невероятната възможност да се запознаете с някое от местните племена живеещи тук.

Национален парк Комодо

Националният парк Комодо е част от световното наследство на ЮНЕСКО. Той включва много вулканични острови и то световно известни заради гигантските гущери Комодо, които са впечатляваща гледка. Животните могат да бъдат изключително агресивни, така че трябва да сте много внимателни. Националния парк Комодо е единственото място, в което живеят този вид гущери.

Други забележителности в Индонезия

-    Балейм Валей – големи проходи, намиращи се в Западна Папуа
-    Езерото Тоба
-    Национален парк Южин Кулон – известен с изригващите вулкани
-    Бромо Волкано
-    Тана Тоража – планински регион, известен със своите погребални ритуали

Климат в Индонезия

Климата на Индонезия е тропичен и се разделя на сух и мокър сезон. Температурата е различна през цялата година. Средната температура на столицата Джакарта е 26-30 С, случва се да е и малко по-топло, но температурата рядко пада под 22 С. Има обаче различия между планинските и равнинните островни райони като те стават все по-ниски с увеличаването на надморската височина. От декември до март преобладават западни мусонни дъждове, които носят по-хладно време, а от юни до септември има топли вълни. Независимо от сезона почти всеки ден по обяд се изсипват превалявания, които не траят повече от един час. В някои части на Суматра преобладава доста валежно време през мокрия период, което достига до 500 мм., но през сухия период времето е нормално.

Валута в Индонезия

Индонезийската парична единица е рупията (Rp). Има банкноти от – 100 000; 50 000; 20 000; 10 000; 5000; 1000 и монети от 500, 200 и 100. Кредитните карти са широко разпространени в хотелите и ресторантите дори и в най-отдалечените райони. Ако мислите да летите с Американ Експрес трябва да знаете, че има доста високи лихви, които се взимат от вас, за да се покрият разходите на персонала (около 6%). Банкоматите работят 24 часа и ги има на всяко важно място. Имайте предвид, че лимитът на дебитните карти ви е около $500, а тамошните пари се пресмятат като например 5 милиона рупии за нощувка в хотел.

Език в Индонезия

Официалният език на Индонезия е индонезийски език  (наподобява Бахаса, малайски език). Английският език също е широко разпространен в цялата страна, но главно сред младото население. Таксиметровите шофьори също говорят на английски език, въпреки че се срамуват да го правят. Очаквано в толкова голяма страна има много диалекти. В провинцията Аче говорят напълно отделен език от индонезийския.

Храна в Индонезия

Индонезия е известна и със своята кухня в която преобладават ястия от ориз. Кухнята им много наподобява на китайската, но за разлика от нея тя е много по люта. Този факт трябва да ви е изяснен преди да седнете да ядете. Хигиената в Индонезия не е на особено високо ниво и за това по-добре пийте преварена или бутилирана вода. Храните подлежат на специален контрол за термичната обработка. Плодовете и зеленчуците, които консумирате, също е добре да бъдат измити обилно с вода. Ето някои традиционни индонезийски рецепти:

-    Масакан Паданг (Паданг кухня) – това е ястие от рода паданг (много люто на вскус). Паданг включва ястия от говеждо или пилешко месо, което се поднася много топло и с много лют вкус. Не е подходящо за хора, които не обичат именно тези неща.

-    Сатай – месо на скара, което се поднася с варен бамбук и се подправя със соев сос и още няколко подобни подправки.
-    Наси горенг (пържен ориз) – пържен ориз, приготвящ се с помощта на много подправки: соев сос, чили, лук, чесън, кориандър, лешници, оцет и сол. Всеки индонезийски регион има своя рецепта за приготвяне на пържен ориз,  някои доста необичайни и странни, например в някой региони ориза се поднася в чаша за супа. 

4.9891