© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 09:27
Банкок

Банкок е столицата на Тайланд. Има население от над 11 милиона души, което го превръща в най-големия град в Тайланд. Високите сгради, големи задръствания, лудия нощен живот, няма да впечатли особено много хора, но за щастие първия поглед много често заблуждава. Градът е един от най-космополитните градове на Азия, с прекрасни храмове и дворци, акведукти, пазари, нощен живот и много други забележителности. В продължение на много години Банкок е само едни малко пазарно селище разположено на брега на река Чао Прая. През 1782 година крал Рама I (първия монах от династия Чакри) провъзгласява града за столица, след като се печели войната с Бирма. От тогава града става не само официална столица на Тайланд, но и културна, политическа, търговска, образователна и дипломатически център.

Забележителности на Банкок

Повечето от забележителностите на столицата се намират в „стария град” разположен на остров Ратанакосин. От стотиците храмове на Банкок официално се сформира топ 3 забележителности: Големия дворец, Уат Пхо, Уар Арун. В големия дворец можете спокойно да прекарате един ден в обиколки. Двореца Уат Пхра Каеу е най-свещения будистки храм в Тайланд. Той е съвкупност от свещени сгради и паметници.

На близо се намира Уат Пхо в който се намира най-голямото изображение на Буда в света и прочутата тайландска школа за масажи. Ако се качите на ферибота на река Чао Прая ще се удивите от гледката към може би най-живописния храм на Тайланд. Невероятната гравировка от вътрешна страна би впечатлило всяко око. Ако се вгледате внимателно ще разберете, че това са цветни парчета счупен китайски порцелан. Други забележителности на стария град са: „златната планина”, Уат Сутхат у Уат Ратчанадда.

Ако сте посещавали „Големия замък” хубаво е да запазите билета, защото той може да се използва и при вход към двореца Дусит. Той се намира в „европейския квартал” и е построен от крал Рама V. Основната му структура е така наречената виманмен – най-голямата къща от тиково дърво в света. Около двореца има и доста музей. Популярна къща в типичния тайландски стил е тази на Джим Томпсън разузнавач от ЦРУ. Други подобни къщи са: Камтхеининг; Суан Паккад и други. Ратанакосин има много исторически и културни музей: Националния исторически музей, които е характерен с археологичните находки; музеят Сиам и Пражадхипок. Националната галерия „Куийн” също може да я посетите ако сте в Банкок, както и много други културни центрове.

Паркът Лумфини в Силом е най-големия парк в центъра на Банкок и е добра идея да се посети, за да се измъкнете от шумния град. Сантичаипракарн е увеселителен парк намиращ се по течението на река Чао Прая, има прохладна атмосфера и можете да се забавлявате с номерата на жонгльорите. Пхра Сумен Форт ви предоставя страхотна гледка към 7-мия висящ мост. Зоологическите градини и животновъдните ферми са едни от най-популярните туристически атракции в Банкок. Трябва да знаете обаче, че хуманното отношение към животните в Тайланд изобщо не е присъщо. Лошите условия и недостатъчните ветеринарни грижи към животните са много неприятна гледка.

„Фермата за змии” ви дава възможност да видите редки екземпляри и дават голяма информация за опасностите, които крият тези влечуги. Друга популярна сред семействата атракция е аквариума Сиам. Той е най-големия аквариум в Югоизточна Азия.

-    Интересно е да се отбележи, че  много от университетите в Тайланд задължават студентите да носят униформи на съответния университет: момичетата носят бяла блуза с бродирано лого на университета, за да знаят хората къде учат, носят и с къса черна пола. Момчетата са облечени с бели ризи и черни панталони.

Канални обиколки

Можете да видите река Чао Прая като вземете лодка и се носите по течението на реката. Повечето от екскурзиите тръгват от източния бряг на реката и преминава през почти всички големи забележителности. За съжаление тези обиколки са доста скъпи. Можете да помислите, кои забележителности искате да видите най-много и да посетите само тях и след това да слезете. Можете да пътувате и през нощта и да се насладите на невероятната атмосфера на Банкок.

0.0813