© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 09:27
Тайланд

Тайланд често е наричан от своите посетители тайнствения свят. Той съчетава в себе си прекрасни плажове, страхотна кухня, богато културно наследство, екзотични гори, евтини стоки, стотици храмове, религиозни статуи и древни селища. Ако посетите Тайланд можем да кажем, че няма да съжалявате.

Буквално Тайланд означава: „земята на хората”. Столицата Банкок е една от най-оживените столици в света. Будистите храмове и статуи се намират във всяка част от страната. Тайланд е единствената страна от Югоизточна Азия, която никога не е била управлявана от европейска държава. Може би този факт може да обясни огромното културно наследство, което е запазено през вековете. Всеки един посетител на загадъчната страна си тръгва обогатен от всичките красоти, които предлага. 

Географско разположение на Тайланд

Тайланд е разположен на 514 000 кв. километра и се нарежда на 49-то място по големина в света. Приблизително има размерите на Франция и е малко по-голяма от Калифорния. Тайланд граничи с Лаос на север, Камбоджа на изток, Малайзия на юг и Мианмар на запад. Макар, че е разположена на полуостров, тя има сухопътни граници с всичките си съседи. Тайланд има няколко различни географски района, отчасти съответстващи на провинциалните групи. Северната част на страната е планински район с най-висока точка връх Дой Интханон – 2576 м.

На североизток е разположено платото Корат, което граничи на изток с река Меконг. В централната част е разположена долината на река Чао Прая, която се влива в Тайландския залив.  Южен Тайланд се намира тесния провлак Кра, който се разширява в Малайския полуостров. Климата е тропичен с характерни мусони. От средата на май до септември времето е доста сухо, а от ноември до средата на март времето е хладно. А Южния провлак е винаги горещ.

Забележителности в Тайланд

Острови и плажове

Тайланд има много плажове разположени както в континенталната част, така и в Тайландския залив. Много хора определят плажовете като главна забележителност на страната, което може да се приеме за абсолютен факт като се има в предвид белия пясък и кристално чистата вода. Тези плажове ежегодно привличат милиони туристи. Спокойствието на тези плажове е втората характеристика, която кара хората да ги посещават.

Пукет

Пукет е остров разположен в южната част на Тайланд. Той е много известен със своите плажове. Определения за най-хубав сред тях е Патонг биич. За много хора това е плажа на техните мечти. Също можете да посещавате стотиците барове и да се забавлявате до зори.

Фи Фи

Островите Фи Фи станаха световно известни след заснемането на филма „Плажът” от 1998 г. Те са разположени в южната част на Тайланд. Както и при другите острови и при тях красотата наподобява рай, но точно те са доста скъпи.

Други по известни острови са: Ко Самуи; Ко Ланта; Караби; Ко Самет; Кох Чанг. Известния като остров на пълнолунието Ко Самуи. На континенталната част има също много прекрасни плажове. Някой от по-известните са: Патая, Хуа Хин и Ча Ам. За разлика от островните тези плажове са много по-евтини. За хората, които обичат по-сенчестите плажове те са точното място вас.

Под водата

Хубавите условия за гмуркане не остават незабелязани от почитателите на гмуркането. Тук всекидневно се организират подводни екскурзии с обучени професионалисти, които ви дават невероятната възможност да видите дълбините на Тайландските морета. Близо до острова Кох Самуи се намира Националния морски парк.

Национален парк Кхао Яй

Разположен е на няколко часа североизточно от столицата Банкок. Този парк е много атрактивен със своите гъсти гори, дива природа и спокойна атмосфера. Стига да имате желание можете да вземете велосипед за разходка в парка, но най-добре е да вземете кола или мотоциклет, защото парка е доста голям. Националния парк е добавен в списъците на ЮНЕСКО.

Колоездачни обиколки

Карането на колело в столицата Банкок и други части на Тайланд може да се превърне в невероятна за вас атракция. Местните туропреатори организират екскурзии с колела в Банкок и околните селски райони. Пример за такъв туроператор е „Зелена вълна”, чието седалище се намира на половин част от Кхаосан и Гранд Плейс.

Древните руини

Освен природата и плажовете в Тайланд можете да видите добре запазени древни руини, които се намират на север от столицата Банкок. Най-известнире са Аиютхая, старата столица на Тайланд; Сукхотай първата столица на Тайланд. И двата града са членове на ЮНЕСКО за световно културно наследство. 

Канчанабури

Легендарния мост се намира се на няколко часа на запад от Банкок, близо до границата с Мианмар. Той е разположен на река Куай и е част от известния „железопътен път на смъртта”. През 1950 година е моста е описан в световно известен роман и след това се снима филм и след това започва да става много популярен сред туристите. Важно е да се отбележи, че моста не е реставриран откакто е създаден от военнопленници по време на Втората световна война. В близост до моста се намират няколко военни гробища, също така и художествената галерия и музея на войната.

Слоновете на Тайланд

Слонът е националния символ на Тайланд. За съжаление през последните години броят им значително намалява, заради нарасналата бракониерна дейност. В Тайланд е станало традиция да се убиват тези животни заради скъпата слонова кост. Водачите на слонове първо опитомяват животните и след това отиват по големите градове на страната, както се занимават с превоз на различни стоки и разходки на туристи по улиците. Жалко е обаче, че голяма част от тези екскурзии със слонове са незаконни, защото могат да навредят на другите хора и на автомобилите. В парка Лампанг в северен Тайланд, можете да видите как служителите на парка се грижат за ранени или изморени от тежкия труд слонове. В продължение на дни се полагат огромни грижи за възстановяването на слоновете. Ако искате можете да пренощувате в лагера и да разберете всичките тънкости, които се прилагат към слоновете.

Национален парк Кхао Сок

Националния парк Кхао Сок се простира на 739 кв. км в южната част от страната в провинция Сурат Тани. Парка обхваща най-голямата и най-старата гора в Тайланд, която е подходяща за туризъм. При едно посещение на парка ще се насладите на флора и фауна, маймуни, птици, тигри, оставени да живеят в естествената среда, без да се опитомяват.

Златния триъгълник

Златния триъгълни обхваща голяма площ включваща част от териториите на Мианмар, Лаос и Виетнам. Повече от туристите избират да посещават триъгълника в тайландската му част. Макар и че името заблуждава в общи линии то се отнася до район, които е известен с произвеждането на опиум.

Региона Исаан 

Намира се в североизточната част на Тайланд близо до границата с Камбоджа и по дължината на западните и северозападните граници на Лаос. Тя се намира в близост до платото Кхорат и река Меконг на изток. Това е най-слабо развития регион в Тайланд и съответно по-слабо посещава спрямо другите части на страната. Ако искате да отидете в Лаос трябва да преминете именно през него. 

Валута в Тайланд

Тайландската парична единица е бат. Един бат се разделя на 100 сатанги. Можете да намерите банкноти от 20, 50, 100, 500 и 1000 бата и монети от 1,5,10,25 и 50 сатанги. Рационален начин за теглене на пари в Тайланд е чрез банкомати. В чеиндж бюрата обмяната на валутата и златото е на по изгодна цена, отколкото в банката.

Език в Тайланд

Интересен факт е, че Тайланд никога не е бил колонизиран, което има своите недостатъци и предимства. Един от големите недостатъци е, че по-голямата част от хората говорят само Тайландски език. Въпреки това изучаването на английски език е задължително в повечето училища. В по-големите градове английския ще ви е от полза. В столицата Банкок почти навсякъде се използва английския език. Но в някой по-отдалечени райони ще е проблем да се разберете с местното население.

Официалния тайландски език (наричан още банкокски език) се използва от почти всички хора и официални медии в Тайланд. Отделно от официалния има и някой диалекти в южен, северен и североизточен Тайланд, в които има много не разбираеми думи.

Храна в Тайланд

Храната в Тайланд е доста евтина като цяло. Повечето ястия се приготвят от ориз, но има и макаронени изделия. Тайната на тайландската кухня е нейната пикантен вкус. Чилито се добавя в почти всяко тайландско ястие. В повечето ресторанти, дори закусвални на масите се предлага лют червен пипер. Единствените специалитети, в които не се добавя люто са макароните. Мокрите спагети (наподобяват супа) могат да освежат всеки един човек през горещия ден.

Тайландските храни се приготвят с пресни зеленчуци, което намалява риска от хранително отравяне. Хигиената на кухнята в Тайланд е на високо ниво: обилно измиване и термична обработка на всички продукти.

Във всички ресторанти в Тайланд се предлагат специалитети от месо, които са много популярни по целия свят. Освен тайландски ястия можете да намерите китайски, японски, индийски, корейски, виетнамски и западни храни в по-големите градове, ако ви омръзне само тайландски кухня. Преди няколко години McDonald’s, KFC, Pizza Hut разкриха ресторанти в Тайланд и наложиха нова мода за хранене сред местното население.

3.5777