© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 09:28
Копенхаген

Столицата на Дания – Копенхаген е разположена на брега на Балтийско море. Дори и историята й да започва от преди цели 600 години, в момента е една от най-модерните и оживени европейски столици. Пословица „всички пътища водят към...Рим” спокойно може да се отнесе и към Копенхаген, защото там се пресичат много международни пътища. Страхотният чар на Копенхаген го прави едно от най-добрите места за живеене в цяла Европа.

В Копенхаген има за всекиго по нещо – архитектура, култура, кафенета, развлечения, музеи, нощен живот и първокласни ресторанти. Разположението му между континентална Европа и Скандинавия го правят подходящ за почивки през уикенда. Той е достатъчно малък, за да се разхождате пеша по улиците му и достатъчно голям да не минавате два пъти през тях. Градът има изключително строги закони за замърсяването, което включва и намаляването до минимум на автомобилите по улиците, за разлика от велосипедите.

Входът в повечето музеи в сряда е безплатен. За почти всички атракции в града английският език ще ви бъде достатъчен да се разберете със служителите. В повечето музеи има специални инсталирани системи на няколко езика, които след като изберете вашия език обясняват подробно за историята на музея и неговите експонати. Много рядко можете да срещнете музей, в който тази системата да не работи. В интернет саитовете можете спокойно да разгледате всички музеи, които възнамерявате да посетите.

Изкуството в Копенхаген

В областта на изкуството Копенхаген има също какво да предложи. Пример за това е Националната галерия, където можете да се насладите на картини на Рембранд, Пикасо, Матис и др. Има и ценни експонати на класици от датския „златен век”. И „за десерт” класически статуи и скулптори. Ако искате да оползотворите някои дъждовен ден можете да го направите в музея „Зимната градина”, разположена в центъра на Копенхаген.

Ако след посещението на националната галерия все още сте „гладни” за изкуство можете да отидете до красивия квартал Ордрупгаард, където в тамошните музеи можете да се насладите на произведения на Реноар, Дега и Гоген, също така и на други представители на класическия живопис. Има и доста градски изложения като например: Хисшпюнг, Остърбро, на тях се изявяват най-добрите местни художници. Типичното датско изкуство включва само скициране на картините, музеи, в които има само такива представители е Сторм в Фредериксберг.

Наука и история в Копенхаген

Ако искате да научите нещо през престоя ви в Копенхаген има изобилие от такива места. Можете да отидете с вашето семейство в практическия музей намиращ се в северните части на града. Друга известна забележителност е зоологическата градина на Копенхаген, която е една от най-големите и стари зоопаркове в Европа. Ако обичате повече екзотичните животни зоопаркът в Остърборо е за вас. Също там можете да разгледате кабинета на известния физик Нилс Бор заедно с неговата лаборатория, те се намират в близост до Университета и „идеалния” център на Копенхаген. В геоложкия музей можете да видите фосили от динозаври, лунни скали и фосфорни минерали, които биха били интересни за всеки човек и дете. Ботаническата градина се намира точно на отсрещния край на улицата и е чудесно място за разходка като през хубаво, така и през лошо време. Планетариума Тихо Брахе има интересни астрономически експонати. Там можете да изгледате някоя от научнопопулярните прожекции.

Архитектура в Копенхаген

Отлично начало за всяко посещение в Копенхаген е да се изкачите по дългия 7,5 км завой, водещ до наблюдателната кула Рундетарн, която е една от най-емблематичните сгради в града. От върха гледката е невероятна, защото кулата е разположена точно по средата на града. Ако не ви хареса кулата, имате възможност да се изкачите всички стълби до църквата на Христос. Изкачването на всичките стълби се смята за голямо постижение, защото те наистина са доста и ви извисяват на 100 метра във въздуха. Близо до църквата се намира кварталът на християнската самоуправляваща се общност.

Районът ще ви омае с ярко оцветените сгради и спокойна атмосфера. Много хора определят това място за едно от най-красивите места в Копенхаген. Можете да продължите разходката си по каналите, по които минават малки кораби. Други типични представители на датската архитектура са кметството и мраморната църква, чиито купол се издига на 31 метра, което я прави една от най-високите в северна Европа.

За хората, които обичат архитектурата, могат да се насладят на Модерната архитектура, дело на местните майстори, намиращи се на северното пристанище. Можете да видите проекти на Арне Якобсен (местен архитект) – Кралския хотел, който се намира в центъра на Копенхаген и е една от най-ниските сгради в центъра, но за сметка на това има страхотна архитектура. В северната част на града, близо до плажната ивица има жилищен комплекс и театър, обзаведени с традиционни мебели. И като край на разходката ви можете да посетите операта на Копенхаген, която гледа към пристанището и библиотеката, наричана „черния динамит” заради големите черни стени от гранит.

История

Едно посещение на Националния музей ще ви е достатъчно, за да се докоснете до историята на Дания. В музея ще видите: викингски оръжия; индуитски костюми и инструменти от каменната ера. Ако искате да разберете нещо повече за града можете да посетите градския музей, в който има експозиции на развитието на града. Друг вариант е музеят „Фрииланд”, който има експозиции на картини на стари сгради събрани от всички краища на страната. Малкият квартал Драгор е типичен представител на историята на Дания такава, каквато е била преди много години – стари жълти сгради и павирани улици. Ако искате да се откъснете от града можете да посетите Молеа намираща се в северните предградия, в която има все още работещи мелници от осемнадесети и деветнадесети век.

Кралския Копенхаген

Четири еднакви дворци образуват жилището на царското семейство. Осмоъгълния двор е отворен за обществени посещения и е охраняван от Кралската охрана. Посещенията са възможни всеки ден по обяд, което ви дава възможност да разгледате двора и малкия музей. Малкият ренесансов дворец Розенборг Палас е заобиколен от изящни градини и е един от най-посещаваните паркове в града. Дворецът служи като музей за кралското семейство и също така той съхранява кралските бижута, изложени в катакомбите под замъка. Странно за много хора, но парламентът на страната също в миналото е бил дворец. Ако имате желание можете да гледате представления на Кралския театър. Всички тези забележителности се намират в центъра на града. Много популярно място, където можете да хапнете, е на север в парка около двореца Соргенфри, който е изцяло отворен за обществеността.

Дизайн

Дания е световно известна със своя традиционен дизайн. В „Датския дизайн център” можете да видите временни и постоянни изложби, изложбени зали, семинари, свързани с датската архитектура. В замъците на Копенхаген можете да видите музейна експозиция на известни порцеланови съдове. В много други части на града има изложби на стъкларски продукти. Много местни училища организират изложби, на които се представя ученическото творчество.

За туристите

Асоциацията на туристическите ръководства е полу-официален орган, който предлага ръководство на 24 езика, което включва описание на главните забележителности. Основана е през 1933 г. и е най-старата асоциация за ръководства в света. Те организират обиколки включващи всички исторически местности в Дания с водени от историци с най-малка магистърска степен по история. Друг вариант, който не е много приятен, е да попитате таксиметровите шофьори за забележителностите в страната и съответно да ви повозят до тях, но не забравяйте да си договорите предварително цената. Ако имате свободно време друг начин за разглеждане на историческите находки е да съчетаете полезното с приятното – да тичате по алеите и да ги разгледате. Но както сами бихте установили най-подходящият начин е първият: да се доверите на професионалистите.

Плажове в Копенхаген

Хавнебадет е голям басейн намиращ се във вътрешното пристанище. През слънчевите дни той се препълва от хора. Вътрешните части на пристанището има много забрани, които опазват водата изключително чиста и приятна за къпане. Можете да се насладите на пристанищните плажове от началото на юни до края на август. Плажовете са много стриктно поддържани от общинската администрация. По цялата дължина на крайбрежието на Копенхаген, а и не само в столицата има редица страхотни плажове, които в хубаво време се препълват с хора и можете да се смесите с местното население и да видите как те се забавляват и да разберете истинския им характер.

Развлекателни паркове в Копенхаген

Много хора не могат да си представят, че в Копенхаген започват да работят първите в света увеселителни паркове в Европа. Баккен  (Дурехавсбаккен ) е най-старият увеселителен парк в Европа, разположен е в красива букова гора на север от Копенхаген, което му придава страхотна атмосфера, но е по-малко посещаван от Тиволи, който се намира в центъра на града и е заобиколен от езеро.

5.1196