© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 09:38
Дания
Модерна и прогресивна, Дания е загърбила викингското наследство. Това, което кара милиони хора да посещават Дания, е нейната природна чистота, която се е превърнала в легендарна. Столицата Копенхаген е голям космополитен град, който е съхранил в себе си забележителна околна естетитика. Фонтани, паркове, градини, историческа архитектура са част от невероятния център на столицата. Там се намира и най-дългата търговска улица в света.

Най-старият скандинавски град се намира в Дания – Рибе. Този град е място, което е събрало цялата датска история в едно. Много музеи, викингски артефакти и запазената старинна архитектура ви кара да се чувствате все едно сте се върнали 3 века назад във времето.

Забележителности в Дания

Кристиансо Ертхолмене

Това е остров намиращ се в Балтийско море в близост до бреговете на Дания. От векове тези острови са рибарски. В края на 17-ти век избухва война между Швеция и Дания и датските военни части превръщат острова във военноморска база, което кара много от жителите му да го напуснат. Днес населението на острова е 96 човека, които живеят предимно в стари крепости. Можете да си направите страхотен романтичен уикенд на това място, като вземете стая в старите крепости на достъпни цени.

Малката русалка

Една от най-големите забележителности на Копенхаген е известната статуя на Малката русалка. Тя се намира на пристанището на града и е на около 45 минути от центъра на Копенхаген. Можете да вземете някоя от лодките в каналите и да минете покрай нея. Статуята е поставена през 1913 г. като подарък от крал Якобсен, който е бил впечатлен от приказката за малката русалка. Тя е направена от Едвард Ериксен. Статуята на пристанището е копие на истинската, която се съхранява на тайно място с цел да се спрат престъпните набези срещу нея.

Монс Клинт

Невероятните скали в Монс се простират на 6 километра по дължината на крайбрежието на Лиселунд. Някои от тези скали имат височина над 120 м. и се врязват директно в морето. Монс е една от най-популярните туристически дестинации не само в Дания, но и Европа. Всяка година стотици хиляди хора идват да видят това невероятно природно явление. Около скалите има специални пътеки пригодени за туристи и велосипеди.

Рабжек Миле

Това също е невероятна природна забележителност. Представлява пясъчна дюна, която всяка година се „движи” с около 18 м. дълбочина и ширина. Дюната непрекъснато пропада в земните недра, като изхвърля мокър пясък на повърхността. Дюната се намира между Скаген и Фредериксхавн. 

Рибе

Рибе е малък град с население малко над 8000 души. Той е най-старият град в Дания и в Скандинавкия. Спокойно можете да отделите няколко дни за посещение на този приказен град, да се разхождате по старите, тесни улички и да се възхищавате на красивите къщи, катедрали, музеи и замъци, останали от викингите

Трелеборг

Трелеборг е общото наименованието на шест викингски села и крепости, които се намират в Северна Дания и Южна Швеция. Повечето от тях са построени през края на 10 и началото на 11 век. Тези впечатляващи градове помагат също на хората да се спасят от наводненията през Средновековието. Те се намират в непосредствена близост до днешните градове Лимфйорден, Хобро, Одензе и Слагелсе.

Други забележителности в Дания

-    Леголанд – парк посветен на Лего
-    Нощен живот – ако пренощувате в Копенхаген ви гарантираме, че ще помните нощта много дълго време.
-    Бира – бирата в Дания е скъпа, но си заслужава парите.
-    Крайбрежие – насладете се на омайващата му красота.

Валута в Дания

Официалната парична единица на Дания са датските крони (DKK). Една крона се разделя на 100 руди. Има банкноти от 50, 100, 200, 500 и 1000 крони.  Монетите са – 0,25; 0,5; 1, 2, 5, 10 и 20 крони. Курсът спрямо еврото е 7,44 крони за евро и 5,58 за долар. През 2000 се гласува референдум за приемане на еврото, но се отхвърля.

Език в Дания

В Дания се говори на датски език, който е разновидност на скандинавския и е смесица между немски и старонорвежки. В Дания има няколко диалектни области, но книжовния език, използван от медиите е датския. Той е разбираем за шведите, норвежците, исландци и гренландци. Според европейска статистика английският е най-широко разпространен в Дания в сравнение с всяка друга държава в ЕС, различна от Великобритания и Ирландия.

3.8841