© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 09:55
Осло

Осло е столицата на Норвегия и е разположена по устието на фиорда Осло. Около 550 хиляди души живеят в столичния район, което се явява 1/3 от цялото население на страната. Осло е икономическия и политически център на Норвегия. Осло е предпочитана дестинация от много хора, които са съблазнени от природния пейзаж и селските части на страната. Осло има много забележителности и кипящ нощен живот.
 
Сгради в Осло
  
Архитектурата на Осло на пръв поглед е скучна. За разлика от шведския колега Стокхолм, центъра на Осло е изпълнена с разпръснати монументални сгради – парламента и двореца. Чара на Осло не е в центъра, а в богатите квартали като Фрогнер и Фагерборг. Може би най-интересното за северна Европа е строенето на дървените къщурки. Осло също можете да се полюбувате на техния уют и прелест, но за съжаление в центъра е забранен строежа им и главно могат да се забележат в околовръстните квартали Бюгдой и Холменколен или стари индустриални зони като Роделока, Кампен и други.
 
-          Кралския дворец – отворен е за посетители през лятото след 21 юни. Билетите трябва да си ги закупите предварително от някоя пощенска служба. Ако има обаче отказали се хора, билетите се продават на чакащи директно в музея. Не трябва обаче да разчитате на това, защото много рядко хората пропускат тази невероятна възможност. През делнични дни се организират 2 обиколни на английски език.

-          Университета на Осло – в сградата в момента е разположен само Юридическия факултет, а останалата част от университета се намира в Блиндерн Периодикли.

-          Операта в Осло – това е първия представител на модерната архитектура на Норвегия. През 2008 г. печели наградата за най-добър архитектурен проект в света провел се в Барселона. През 2009 г. печели наградата „Мис ван дер Рое” за най-добра Европейска сграда. Тези награди са присъдени заради зашеметяващия външен вид на операта. Създава се илюзията, че сградата плава, когато се преминава около нея. 

-          Катедралата в Осло – не е особено впечатляваща. Тя е в процес на ремонт и в момента наподобява на бетонен възел.

-          Киркаристен – пазар намиращ се около църквата, в момента се използва главно от занаятчии и има кафенета и ресторанти около нея.

-          Градската зала – отворена е за обществеността. Има огромни стенописи с типично Скандинавска тематика, също така има и няколко ценни исторически артефакти. Това е залата, където всяка година се връчва Нобеловата награда за мир.

-          Акершус Фестнинг – средновековен внушителен замък построен през 1299 г. разположен в центъра на града. Каменните стени създават приятна атмосфера и можете да разгледате тайните проходи и стълбища. До замъка се намират и два музея, който са посветени на норвежката военна история.

-          Холменколен – намира се в западните части на Осло и в момента е в процес на обновление за Световното състезание по ски, което ще се проведе там през 2011 г. Пистата е открита през 1892 година и оттогава е преизграждана много пъти. Всяка година се посещава от 1 милион посетителя и е една от най-големите атракции на Норвегия. Там се намира и най-старият ски музей в света открит през 1923 година. През лятото е популярно място за  велотуризма.

-          Стортингъл – това е безплатна обиколка с екскурзовод, траеща 45 минути, включващ задната част на парламента. Но за съжаление има ограничение в посещенията от хора  на една обиколка (максимално 30 човека).
  
Музеи в Осло
  
За неголям град като Осло има доста музей. Повечето от тях са разположени на едно място и много лесно можете да ги посетите на един път, лошата страна на това е че таксите са доста високи, но има и някой безплатни музей. Ако сте дошли в Осло, за да видите известните музеи разумен начин е да си купите специалната карта за намаления. Тя включва неограничен достъп до всички музей и дори до някой ски писти и градския транспорт. Студентите получават 20% отстъпка при изваждането на картата. В зависимост от това за колко време мислите да ползвате картата можете да си купите дневна, 48 или 72 часа и според това зависи и цената на самата карта.
 
-          музеят Хенрик Ибсен
-          музеят Мунк – картини на норвежкият художник Едуард Мунк. Някой картини се препокриват с тези от Националната галерия.

-          Националната галерия – норвежко изкуство от национално-романтичния период и някой международни артисти. Вход свободен.
-          Нобеловия център – в него се връчва Нобеловата награда всяка година

-          Музея Емануел Вигеланд – отворен е само няколко часа всеки следобед в неделя. Определя се, че крие тайните на Осло. Основната атракция в този музей е че 800 кв. м. от музея нямат прозорци и уникалния стенопис „Вита” който изобразява човешкия живот от раждането до смъртта.

-          Музея на културната история – голям музей описващ различни периоди от норвежката история.
-          Музея на Викингите – в него можете да видите кораби създадени около 1100 г. Както и гробница викингите.

-          Морски музей – голяма колекция от кораби и лодки
-          Кон-Тики – артефакти от Великденския остров

-          Музеят Фарм – посветен на кораба Фарм – първия ледоразбивач изпълнил успешно своята мисия
-          Музея на Холокоста – резиденцията на норвежките военни части през втората световна война.

-          Музея на науките и технологиите – забавно място за възрастни и деца, който ще могат да гледат интерактивни прожекции
-          Транспортния музей – описва историята на трамваите, автобусите и метрото

Паркове в Осло
 
-          Фрогнер парк – представлява парк от скулптори разположени на голяма зелена площ намира се на 10 минути с метрото от центъра на града. Освен, че представлява невероятна градина, около нея има много скулптори на норвежкия художник Густав Вигеланд. Изпълнен е със спокойна атмосфера, въпреки че част от скулпторите малко депресират.  Около парка има кафене, два музея и водна пързалка.

-          Ботаническата градина – намира се на юг от парка Тойен. Градината е много спокойна. Работното време е от 1 април до 30 септември. Вход свободен.

-          Ст. Ханшауген – чудесен обществен парк разположен на най-високия хълм в центъра на Осло. Парка носи името на популярния централен квартал.

-          Слотспаркен – намира се около Кралския дворец и горната част на улицата Карл Йохан. Градината покрита изцяло с ниска тревиста растителност и величествени стари дървета.

-          Биркелунден и Олаф Руес
-          Софиенбергпаркен – перфектен за пикник
-          Екеберг – стръмни зелени хълмове, който се намират на изток от града. Този парк е изобразяван в някой световно известни картини.
  
Други забележителности в Осло
  
-          гробището Вар Фрелселс - намира се на север от града и в него лежат мощите на Едвард Мунк и Хенрик Ибсен, които са легендарни литературни творци на Норвегия, както и други видни норвежци.

-          Кампен – местност, която има много дървени къщи, който са типични представители на норвежката култура. През седемдесетте години е обсъждан проект за разрушаване на легендарната местност и построяване на магистрали на нейно място. За щастие обаче това не се случва и всяка година идват хиляди хора да се полюбуват на тяхната красота. Екскурзовод може да ви опише по-важните сгради, както и ресторанти, кафенета и църкви.

-          Фиорда Осло – около фиорда има много хубави плажове – Хвервенбука, Бестеморстанда и Ингиерстлан. Открити плувни басейни могат да бъдат намерени в Фрогнерпаркен и Тойенбадет.

0.0982