© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 09:56
Норвегия

Норвегия е известна със своята неземната красота. Можете да се насладите на: скалисти планини, фиорди и ледници. Столицата на Норвегия, Осло няма напрежението, което притежават всички други големи европейски столици. Осло е наричан благоволения град заради множеството от паркове, музей и паметници. В северните части на страната влизат в арктичния кръг. Ако ги посетите можете да видите полярни мечки и моржове в естествената им среда на живот. A ледените късове ви пренасят в един друг свят.

Разположение в Норвегия

Норвегия е дълга и тясна страна, която има дълбоки прорези в планините наречени фиорди. В северните части има повече лед, отколкото дървета. Голяма част от страната се простира тундра, чиято растителност е главно от храсти и ниски растения. Норвегия граничи с Швеция, Финландия и Русия.

Забележителности в Норвегия

Норвежките фиорди

Образуват се под действието на ледниците през ледниковия период и те представляват невероятно природно явление не само за Норвегия, а и за Европа. По-голямата част от фиордите са разположени по западното крайбрежие на Норвегия и областта е известна като „фиордите на Норвегия”. Фиорди има и на север и на юг. На юг са в района на Согн Фжордане, а на север в областта на Ромсдал.

Алпинизъм

В Норвегия има много световноизвестни алпинисти, който са покорявали най-високите върхове в Норвегия и в света. Планината Троллвеген е може би най-известната сред европейските алпинисти, търсещи екстремни преживявания. Норвежката асоциация по алпинизъм провежда курсове за начинаещи. Също така могат да ви помогнат да изберете коя планина е най-правилно да посетите през определен сезон от годината.

Разходка до ледниците

Можете да се насладите на екстремна разходка до някой от ледниците на Норвегия. Ръководени от екскурзовод, който е специално обучен можете да видите цялата невинност и красота на ледените късове. Пукнатините, които достигат и до 100 метра дълбочина могат и да се много опасни, леда на места може да е доста тънък, затова не рискувайте да ходите там сами. Йостедалсбреен е най-големия ледник на Европа. Други от по-големите ледници са: Свартисен; Флогефона; Хадаргенслохен; Нигардсбен. Те са популярни сред алпинистите и скиорите. Разходките се организират по всяко време на деня, така стига да имате желание можете да ги посетите.

Каране на ски

Ски карането е толкова популярно в Норвегия, че дори има град кръстен на този спорт. На страна остава, че именно в северената страна е измислено ски спускането в град Моргедал в района на Телемарк. Всяка зима в петък след обед курортите се препълват с стотици семейства които идват за почивните дни да карат ски. Някой от най-известните райони за ски каране са: Йейлу, Хемседал и Тръсил. Други големи ски курорти са Лилехаймер (домакин на зимните олимпийски игри през 1994 г.). В столицата Осло има няколко ски писти, който можете да достигнете с трамвай от центъра на града.

Хуртигютен - норвежкото крайбрежие

Екскурзията до норвежкото крайбрежие е определяна като най-живописните пътувания в целия свят. Цялата обиколка на крайбрежието отнема 11 дни, като спира в много крайбрежни градове. Главните забележителности се изразяват в посещаване на полярния кръг и островите Лофотен.
 
Църкви

През 12-13 век в Норвегия са построени над 1000 дървени църкви. По-голяма част от тях са разположени в близост до южното крайбрежие.

Други забележителности в Норвегия

-    Тролстиген – красива планинска верига
-    Норвегия накратко – е кратка обиколна на важни забележителности намиращи се близо една до друга. Ако искате да разберете точния маршрут на екскурзията можете да го направите на официалната интернет страница на Норвегия.

Климат в Норвегия

Всеки човек знае, че Норвегия не е много топла страна. Зимата е доста студена, но все пак температурите не могат да се сравняват с тези на Арктичния кръг. Лятото е много приятно и има възможност да се спортуват типично летни спортове. По цялата дължина на бреговата линия (около 19 000 км) през лятото спокойно може да се плува. Летния сезон обхваща месеците от юни до август, когато температурите на някой места стават доста високи, но най-северните части са доста хладни, което е напълно нормално. От декември до март отваря добри възможности за ски каране. Берген е може би най-дъждовния град на континента с над 300 дъждовни дни в годината. През зимата температурите в северните части могат да достигнат -40 градуса.

Валута в Норвегия

Официалната валута на Норвегия е норвежката крона. Която има приблизително следните стойности

• 1 USD = 6 NOK
• 1 евро = 8 NOK
• 1 GBP = 12 NOK
• 1 AUD = 5 NOK

Език в Норвегия

Официалния език в Норвегия е норвежки (Norsk). Той се дели на два вида: букмол и съвременен. По-малко от 15% говорят  съвременен норвежки, въпреки че много от държавните институции изискват да се знае писмено и говоримо. Това е доста странно, защото останалите 85% използват старонорвежкия букмол за писмен и говорим. Има и различни диалекти, които също са отклонения на букмола.

0.101