© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 10:09
Тел Авив

Тел Авиви е вторият по големина град след Йерусалим. Той е разположен на брега на Средиземно море на около 60 км. западно то Йерусалим и 100 км. южно от Хайфа. Името на Тел Авив произлиза от това, че в древността той е обединил много от съседните градове в себе си и се е превърнал в център на южните части на страната. Тел Авив има много забележителности, които трябва наистина да видите. Някои от тях са изброени по-долу, а останалите можете намерите на официалната уеб страница на града. www.tel-aviv.gov.il

-    старият Яфо – намира се в Джафа и определено трябва да го посетите. Носи се легенда за него, в която се споменава, че един от израелските мореплаватели е бил погълнат от кит. Също така това е едно от най-старите пристанища в света.
-    Площада Рабин – най-големият площад в Израел. На него е убит Рабин през 1995 г.
-    Азриели – кулата ви дава възможност да гледате Тел Авив от 200 метра височина.

Музеи в Тел Авив

-    Еретз и Изрелския музей – намират се в северната част на Тел Авив.
-    Музея на изкуствата – най-големият музей в централната част на Тел Авив
-    Музей на еврейската диаспора – намира се в северните части на Тел Авив
-    център Баухаус Авив

Тел Авив ви предлага огромно разнообразие от занимания във всяка една част от града.

-    Посещението ви Тел Авив ще бъде незавършено, ако не посетите някои от огромните плажове на града. През лятото те са буквално препълнени от туристи от всички възрасти, приятна миризма на скара се носи във въздуха. Трябва да внимавате да не се докоснете до някоя от медузите, защото тогава екскурзията ви със сигурност ще се провали. Много от тях са опасни за здравето.
-    Занаятчийски базар се провежда в пешеходната зона Началат, намираща се в централните части на града.

Развлечения и водни паркове в Тел Авив

-    Луна парк – Тел Авив – най-големият увеселителен парк в Тел Авив. Той може да бъде конкуренция на най-добрите увеселителни паркове в света. Подходящ е за семейства и най-вече за техните деца. Намира се в непосредствена близост до водния парк Меймадюн.

-    Меймадюн – предлага огромно разнообразие от водни атракции, някои от които са много екстремни. През летните ваканции много хора не пропускат да разпуснат в него.

-    Суперланд – разположен е на около един част път от Тел Авив, в град Ришон. Може да е разположен на по-малка територия отколкото Луна парк – Тел Авив, но има много по-екстремни атракции като например влакче на ужасите.

-    Ямит 2000 – аквапарк, намиращ се на половин час път с автобус от Тел Авив. В град Олон. Паркът работи целогодишно. През зимата  е слабо посещаван спрямо лятото. Подходящ е за малки деца.

Пазари в Тел Авив

Пазарите в Тел Авив са истинска атракция. Оживени са през целия ден. Те съчетават аромати, звуци и цветни украшения от целия Близък изток.

-    пазар Кармил
-    Нахалат
-    Творчески пазар
-    Пазар за антики
-    Левински – най-подходящото място, от което да си купите традиционни подправки, сушени плодове и различни бобови растения. Намира се на десет минути от централната автогара.
-    Хатиква – този пазар ви предлага да опитате еврейско-иранската кухня

Молове в Тел Авив

Колкото и да е странно за някои, Израел има най-голямо съотношение на кв. м. търговски център на глава на населението. Моловете са предпочитано място от израелските жители, защото те ги спасяват от огромните горещини навън. В израелските молове можете да намерите всичките водещи световни марки.

Някои моловете и търговски центрове

-    Азриели – най-големият търговски център. Разположен е точно в центъра на града.
-    Рамат Авив – мол от световна класа. Намира се в северната част на града
-    Централната автогара – ако моловете ви се виждат скъпи, можете да се пазарите в многобройните магазини в близост до автогарата.

Търговски улици в Тел Авив

Повечето от търговските улици са разположени в центъра на града.

-    улица Дизенгоф – популярна е сред туристите. Осеяна е с много магазини, ресторанти и кафенета. Намира се в близост до мол „Дизенгоф”. Можете да си намерите много запазени дрехи втора употреба на изгодни цени на тази прословута улица. Дизайнерските дрехи са на учудващо ниски цени спрямо други държави.

Ако сте късметлия можете да си закупите нови дизайнерски дрехи на ниски цени на модния карнавал, организиращ се два пъти годишно.

Книги и музика

В Израел е широко разпространена веригата книжарници Стеиматзки Сомет Сфарим. Почти във всички книжарници се продават книги на английски език, както и се купуват. Като „дом на музиката” в Тел Авив се смята Толър Рекърдс – магазин, в който можете да намерите всичко свързано с музиката.

Изкуство, занаятчийство, бижута

Прословутата Голдън Стрийт ще ви омагьоса със своите художествени галерии. Ако искате обаче да видите най-добрите проведения на израелското изкуство, трябва да посетите художествената галерия „Сурови”, намираща се в южната част на Тел Авив. В Бейн Йехуда ще намерите доста магазини за сувенири и бижута. Можете да си закупите бижута от Михал Негрин (световно известен израелски дизайнер) от магазина в Азриели. От пазара в Нахлат Бенямин можете да си купите традиционни израелски съдове.

Кухня в Тел Авив

Израелската кухня е изключително разнообразна и има за всеки вкус по нещо. Тел Авив „гъмжи” от ресторанти за бързо хранене както международни, така и местни. Можете да хапнете фалафел или хумоус за по-малко от $7. Когато сте седнали в някое кафе можете да хапнете хляб, сандвич или друга подобна закуска. За най-луксозни ресторанти се смятат Корделия и Месса. Те имат уникално обслужване и предлагат местна и чуждестранна кухня.

5.6517