© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 10:16
Израел

Израел има огромно религиозно значение едновременно за евреи, мюсюлмани и християни. Израел е едно от най-важните места на земята. За съжаление, това свято място всеки ден страда от непрестанните конфликти със своите съседи. Почти всеки ден световните телевизионни емисии започват с водещи новини, свързани със самоубийствени атентати в Израел. Въпреки това страната си остава очарователна деститнация, която би съблазнила всеки да отиде и да я види отблизо.

Забележителности и развлечения в Израел

Всяка година хиляди хора се отправят към святата държава, за да извърват същия път, който са извървели еврейските патриарси или Исус. Израелските музеи имат запазени много реставрирани библейски и исторически обекти, които са много добре описвани от екскурзоводите- аудио-визуални презентаци, компютърни стимулации или игрално пресъздаване.

За туристите, които отиват в Израел не по религиозни основания, могат да се насладят на много други забележителности и развлечения като например: плуване в Мъртво море; рафтинг в река Йордан, туризъм в пустинята Негев или почивка на един от най-хубавите плажове на Средиземно море. В Израел има много национални паркове и резервати и те са ценни не само за страната, но и за целия свят. Ако сте любители на изкуството можете да посетите музея на Израелските художници в Йерусалим или художествената галерия в Тел Авив.

Йерусалим

Йерусалим е един магически град, където се сблъскват древността и съвремието. Едва ли има място на света, което да е толкова важно за християни, мюсюлмани и евреи едновременно. Израелският музей е само една малка част от цялата душа на града. Ако искате да прочетете повече за града можете да посетите сайта на града. /www.jerusalem.muni.il/

Северен Израел

В северната част на Израел, ще се насладите на много красиви зелени планини и долини, богати на растителност и Галилейско море. Името на морето е дадено от християнската общност. То е известно със своята кристално чиста вода. Голанските възвишения ви предлагат страхотна гледка към съседната страна – Сирия. Северните части на Израел предлагат и много исторически и културни забележителности като например замъка Нимрод- разположен е в близост до Галилеиско море. Замъкът е построен при някои от кръстоносните походи.

Пустинята Негев

Пустинята Негев е разположена в Южен Израел. Величествената красота, която притежава, буквално ще ви порази. Тя обхваща цялата южна част на страната, включително и крайбрежието на Червено море. В районите около нея живее много малка част от населението на Израел. Бира Шева е най-населената част от пустинята- в нея се намира част от една от библейските могили, както и Магедон Асор, включен в списъците на ЮНЕСКО. Други забележителности са най-големият кратер в страната – Роман Картър. Друг представител на ЮНЕСКО е маршрутът Набатеан, който включва пустинните градове Халуза, Наншит, Авдат и Шивта.

Мъртво море

Мъртво море се намира в източната част на Израел на границата с Йордания. Това е най-ниската точка на земята, намираща се почти 400 метра под морското равнище. Водата на морето също така е най-солената. Хора с болести на кожата могат да се излекуват във водите на Мъртво море. Най-големият парк – Национален парк Ейн Геди-  също се намира в близост до Мъртво море. Той включва голяма рифова долина. Крепостта Масада е символ на древното израелско царство.

Гмуркане в червено море

Също като повечето съседи на Израел, и той предлага фантастични места за гмуркане. Най-известното е местността Ейлат. В тази част от морето можете да видите изобилие от морски същества – риби, костенурки и други морски създания, както и огромен коралов риф.

Други забележителности в Израел

- Масада – известна крепост, намираща се в южната част на Израел. Построена е през първи век, за да защитава Израел от римската империя.

Климат в Израел

Всеки сезон е подходящ за посещения на Израел, макар че има някой неща, които трябва да се знаят. Пролетта и лятото са най-подходящите сезони за посещение на Йерусалим. Най-подходящото време за посещение на южните части са късното лято, есента и пролетта. Посещения през летния сезон не са много препоръчителни, защото на някои места температурите достигат до 50 градуса, а за норма се приема 40 градуса. В северните части времето е малко по-меко – не е чак толкова горещо през лятото, а зимата е доста мека. Снеговалежите в Израел са рядкост.

Валута в Израел

Официалната валута в Израел е шекел. Тя се състой от 100 агорота. Можете да намерите банкноти със следните стойности: 20; 50; 100 и 200, както и монети с 1, 2, 5, 10.

Език в Израел

Официалният език в Израел е иврит и арабки език. Английският език също е доста разпространен.

3.7745