© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 10:17
Дубай

Дубай е второто по големина от всичките седем Обединени арабски емирства. Той е може би най-бързо развиващият се район в света. В бъдеще предстои да се осъществят проекти на сгради, чиито етажи ще могат да се движат, както и хиляди острови с определена форма. Тези проекти обаче ще бъдат достъпни за най-богатите хора на планетата. За съжаление, модерната архитектура засенчва огромното културно наследство на стария Дубай.

Забележителности в Дубай

-    Училище Ахмадия, Деира – през 1912 година е построено първото училище в Дубай. Преди няколко години училището е реставрирано и сега можете да го видите такова, каквото е било при създаването си: автентични тръстикови писалки и оригинални дипломи. Училищните стаи наподобяват килии. Като цяло атмосферата ще ви отнесе далеч от сегашния модерен Дубай. Входът е свободен.

-    Областта Бастакия – областта е единствената останала културна част на Дубай. В нея можете да видите много сгради, построени в традиционния стил на Дубай. Атмосферата наистина е много емоционална и има много художествени галерии и кафенета.

-    Музеят Ал Ибн Талиб – музеят включва крепостта Ал Фахиди, която има традиционни тръстикови къщи и много други артефакти. Интересно е, че под крепостта можете да видите историята на Дубай чрез последните тенденции на интерактивни методи. Технологиите описват цели дни на тогавашните хора, от които можете да разберете как е изглеждала крепостта по това време. Интересно е да уловите момента как старинната цивилизация се преобразява в модерната архитектура.

-    Джамията Юмейрах -  най-големият представител на ислямската архитектура в Дубай. Построена е през Средновековието и е украсена със сложни калиграфски елементи. Тя е една от малкото джамии в града отворен за посещения на не мюсюлмански граждани. Дори има специални екскурзии за не мюсюлмани, които целят да популяризират исляма. Екскурзиите се провеждат във вторник, четвъртък и неделя от 10 часа. Можете да задавате вашите въпроси относно джамията на екскурзоводите. През нощта посещенията на джамията не са по-малко от тези през деня заради атрактивното осветяване.

-    Областта Шиндаха – в тази област се намира бившият дом на шейх Рашид Ал Мактум.

Модерният Дубай

Не пропускайте да видите огромните молове на Дубай

-    Бурж – със своята височина от 828 м. и 160 етажа това е най-високата сграда в света - предишният претендент за най-висока сграда се намира в Тайпе и е висока „скромните” 300 м. Ако се качите на 124 етаж ще се насладите на най-високата гледка в света.

Сградата включва пет хотела, централния мол на Дубай и безброй много други обществени и частни офиси, ресторанти, барове и много други атракции. Посетителите могат да се качат на 452 м. на специалната палуба, от която ще се насладите на нереално красива гледка. Бурж е единственото място в света, която ви дава възможност да видите нещо подобно. Гледката наподобява гледка от самолет и вие сте буквално като великани спрямо останалия свят. Определянето на цената е много интересно, тя е DHS 100, ако не искате да чакате огромните опашки пред сграда, цената е DHS 400. 

-    Фонтана Дубай – разположен е на дължина от 900 фута и изстрелва своите струи на височина 500 фута. „Танцът” на фонтана е едно от най-големите подобни представления в света. Ако сте в Дубай задължително трябва да видите шоуто, което се прави всяка вечер и перфектното място за наблюдение е мол „Дубай” в Бурж.

-    Хотела Бурж Ал-Араб – ако искате „да погледнете живота от всички страни” можете да пиете чай или коктейл в само обявилия се за 7 звезден хотел. Имайте предвид, че не всички желаещи се допускат в хотела- в това ще се убедите още при входа на хотела, където има фейс и дрес контрол. Ако искате можете да резервирате обиколка в хотела, но само когато хотелът не е препълнен с гости. Ако искате да резервирате стая, трябва да го направите поне 1 месец преди посещението в хотела.

-    „Марина”, Дубай – това е един от най-известните райони на модерното строителство в Дубай. Тази част от Дубай има феноменална архитектура,  включваща хотели от световна класа, страхотни плажове, търговски центрове, кафета, ресторанти и магазини. Разходката по „Марина” наподобява „ходене по вода”. Ако имате възможност, можете да наемете яхта за разходка около „Марина”. Разходката в тази красива част на Дубай е достъпна от октомври до май всеки петък и събота.

-     Палмовите острови – това са трите най-големи изкуствени острова в света. Намират се до самото крайбрежие на Дубай. Всички острови образуват едно голямо палмово листо. В задната част на островите се намира полумесец, който всъщност играе роля на вълнолом, опазващ листото от големите вълни. Единият от островите Юмеирах се намира в близост до „Марина” и е единственият свързан по суша с мост и магистрала. На този райски кът ще видите: яхтени пристанища, луксозни курорти и престижни търговски центрове.

Други забележителности в Дубай


-    Плажове – Дубай ви предоставя огромни възможности за практикуване на водни спортове. Пясъкът в Дубай е един от най-чистите в света. Температурите на водата варират от 22 градуса през зимата до 35 градуса през лятото (понякога може да има силно вълнение и плуването се забранява).

Водата е много солена и много хора предпочитат да плуват в басейните в хотелите. Огромните строителни дейности са унищожили водното богатство на Дубай (главно строежа на изкуствените острови), което е сериозен проблем за гмуркачите. Алтернатива за тях е да пътуват 90 минути с кораб до източното емирство Фуджейра или до град Кхор Факкан, чието крайбрежие е изпълнено с безброй коралови рифове.

Популярен сред спортистите е най-старият парк в Дубай - Ал Сафа. Той има страхотни възможности за игра на тенис на корт, волейбол и футбол. Той е любим на децата, които се наслаждават на видео игри, виенско колело и блъскащи коли, специални лабиринти. Ако искате да си направите пикник, има специални места за това с приспособено барбекю. През зимния сезон всеки четвъртък и петък се провеждат състезания с камили. Освен че можете да гледате състезанията, имате възможност и да участвате в тях. Тук е мястото, от където можете да си купите сувенири – перли, килими и одеала. В близост до парка се намира огромен търговски център – жилищни квартали, луксозни хотели и търговски центрове.

-    Сафари – „сафари” през пустинята. Можете да вземете под наем джип, управлявани от истински професионалисти, които знаят на къде водят пустинните пътища. Ще препускате през пустинните дюни, на залез слънце екскурзията се прекратява за малко, за да имате възможност да видите залеза в пустинята. Наскоро фирмите, които провеждат тези екскурзии подмениха старите джипове с Хамър H3, които са много по-надеждни за този вид пътешествия.

-    Ски – колко и странно да прозвучи, в Дубай вече може да карате ски. Това е възможно в новия мол „Емирейтс”, намиращ се на улицата Шеикь Зауед. Там можете да карате ски и сноуборд. Наклонът на рампите е много голям и е подходящ за тези спортове. Цялото оборудване, което ще ви е нужно, може да бъде взето под наем с изключение на шапки и ръкавици. Постоянната температура е  4 градуса. Цените са сравнително достъпни.

-    Парк Уилд Уади -  е идеално място, където може да прекарате целия ден със семейството си. Ако посетите парка ще се отидете далеч от суматохата на големия град. Близо до него има страхотни хотели и курорти. В парка има водна база, пързалки и лагуна. Ще насладите също така и на чудесните водопади и басейни.

-    Дубай Круиз – пътуването през реката минаваща през Дубай, ще ви върне доста години назад във времето, когато в реката са преминавали търговски кораби, пътуващи към Индия, Африка и Близкия изток. По течението на реката има много сгради, останали от Средновековието. В тях са живели предимно митничари и военни. Можете да резервирате круиз или да наемете частна лодка.

-    Голф – има много места, в които можете да практикувате този дипломатичен спорт.
-     Разходка с балон – може да видите пустинята рано сутрин или по залез слънце. Гледката е меко казано смразяваща.

-    Зоологическа градина Дубай – зоопаркът се намира близо до плажа. Заради високите температури има проект зоологическата градина да бъде закрита. Градината не отговаря на високите критерии на града. Разнообразието от животни е доста скромно и условията, в които живеят, не са много добри. Най-лошото е, че гледките на животните са доста малки и те нямам свободата, която биха имали в естествената им среда.

-    Глобалното село – това е фестивал, който се провежда всяка година от ноември до края на февруари. В покрайнините на Дубай се намира малко селце, което събира представители на страните от целия свят. Те стоят зад интересно изработени щандове, които са изработени с формата на страните, от които са. Ако посетите фестивала, ще имате възможност да получите като подарък различни сувенири от различните точки на земята. Ще видите йероглифи от Египет, макети на храмове от Тайланд, Забранения град в Пекин, Айфеловата кула и други. Входната такса е около 5 евро.
-   

Градски транспорт в Дубай

-    таксита – това е най-разпространеният обществен транспорт. За съжаление, обаче, задръстванията в Дубай са много големи и е много неприятно да попаднете в него.
-    Автобуси – в момента автобусите са доста по-използвани отколкото през 90-те години. Но информация за линиите можете да намерите единствено като попитате случайните минувачи.

-    Метро – официалното му откриване е 9-ти септември 2009 година. Представлява цялостно автоматизирана система от платформи и модерни технологии. Всички мотриси имат климатици и VIP области. В процес на изработка е т.н „червена линия”, която ще е само за хората от дипломацията. Ако всичко върви по план, през юни 2010 г. линията ще бъде отворена. Дубайското метро ще бъде най-голямата мрежа в света (в момента е Ванкувър).

„Червената линия ” ще преминава през Американския университет в Дубай, през центъра на града, Терминал 2 на международното летище и свободната зона. Пурпурната и синята линия ще са основната транспортна връзка от международното летище до обикновеното летище, както и през центъра на града. За да разберете маршрутите на всички работещи линии на метрото можете да посетите официалния му сайт. http://dubaimetro.eu/
   
Кухня в Дубай

Шавармата (арабски вариант на бургера) е най-достъпната и евтина храна, която можете да се намерите навсякъде по улиците на Дубай.  Приготвя се от варено на шиш месо, което се поднася в арабски хляб и се гарнира със зеленчуци и дресинг. Цената му е само около $1,3. Шавармата е ястие, което е продавано доста и в индийските ресторанти. Друга местна закуска е фалафела, който също е доста евтина.

Повечето световни вериги за бързо хранене имат магазини в Дубай – KFC, Chiliss, TGI, Staebucks, Mc Donalds. Дубай има богата кухня, така че ще се намери по нещо за всеки вкус.

4.9772