© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 10:18
Валета

Валета е столицата на Малта и има само 7000 жители. Разположена е по дължината на централното източно крайбрежие и е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство от 1980 година. Столицата на Малта ежегодно е посещавана от много хора, макар и да не са тръгнали точно към Малта, те решават да прекарат няколко дни там. Ако имате интерес към историята и културата Валета определено има какво да ви предложи: църкви, дворци, музеи, площади и други. 

Забележителности във Валета

-    Катедралата Св. Джон – много скромна на външен вид и омайваща от вътре. Всеки един от различните лангуес (рицари имали определено гражданство) имат свои параклис и украсата прелива от разкош в разкош. На целия таван има изобразен огромен стенопис, дело на известния художник Матиа Прети. Пода е направен изцяло от инкрустиран мрамор в различни цветове. Тази катедрала е определяна за една от най-красивите в Европа. Отворена е от 9:30 до 16:30 часа през делничните дни и от 09:30 до 12:30 в събота. Веднага като влезете в катедрала ще видите модерната аудио уредба, която ви дава възможност да получите допълнителна информация за картините и за катедралата като цяло.

-    Катедралата музей – има две от най-известните творби на Караваджо: „Обезглавяването на Св. Йоан Кръстител”.
-    Дворецът на Великите държавници – това е сградата на парламент. В сградата има музей посветен на рицарите (брони от 17-ти век), което е отворен за посещения всеки ден от 9:00 – 17:00 часа. На входа също можете да си вземете аудио ръководство, което е включено във входната такса. Там можете да намерите информация за различните военни епохи.

-    „Опита на Малта” документален филм – прожекциите не са никак евтини (3,5 лири). Посетители, които имат интерес в сферата на културата или на историята на страната е добре първо да се запознаят с това, което предлага страната, преди да започнат да разглеждат останалите забележителности. Филма дава представа за основните забележителности и исторически факти в рамките на тридесет минути. 

-    Градината Барака – предлага невероятен изглед към Гранд Харбоур, може да се комбинира със чаша шампанско и да се получи перфектната комбинация.
-    Националния археологически музей – уникални експонати от древната история на Малта. В момента музея подлежи на реставрация.

-    Св. Елмо – построена е на върха на полуострова на рицарите Райд Драдут. По време на голямата обсада от турците през 1565 година, крепостта изиграва много важна роля в опазването на независимостта на Малта. Смелите рицари един месец бранят своята гордост, като са готови да дадат живота си в името на родината. Ще видите невероятните укрепления на крепостта. Днес тя е седалище на Академията на МВР на Малта и е достъпна за посетители само през уикенда.

-    Театър Мануел – много красив средновековен театър. Той е един от най-старите театри в Европа. В него се изпълняват класически музикални произведения, главно провеждащи се по Коледа.
-    Националната библиотека – само част от нея е отворена за посещения. В библиотеката можете да видите целия архив на рицарите на Св. Йоан от кръстоносните походи през 11 век до 1798 година. Наскоро е пригодена специална система, която ще предпази от влагата тези толкова ценни документи.

-    Сакра Инфермериа – това е поредната сграда построена от рицарите през 16 век. Сградата в същност е болница, която е наредена между най-добрите на Европа за това време. През втората световна война претърпява бомбардировки и е разрушена, а след това реставрирана и в момента е конферентен център.
-    Каса Рока Пикола

-    Националния музей на изящните изкуства – най-голямата колекция от картни на Матия Прети.
-    Св. Джеймсис – крепост намираща се близо до Кастилията (канцеларията на министър-председателя). Крепостта има изключително сложни системи за защита, които целят да предпазят столицата Валета. Днес крепостта е творчески център – театър, кино, изложбени зали.

Почти всички автобусни линии тръгват от кръговото движение намиращо се в близост до началото на града. Предградието Тархеин и Хипогенум са предградия на Валета, които са популярни със своите невероятни храмове. 

0.0845