© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 10:19
Лима

Лима е столица на Перу. Основана е през 1535 г. от испанския конкистадор Франсиско Писар. В днешни дни градът е смесица от модерни, богати квартали, бедни квартали и остатъци от колониална архитектура в центъра на града. Лима е седалището на испанското владичество преди 300 година и като такава тя има прекрасни църкви и манастири, които заслужават да бъдат посетени.

Лима е най-доброто място да се опита прекрасната перуанска кухня, която разполага с огромно разнообразие от морски, планински, амазонски деликатеси. Около крайбрежието има богато разнообразие от морски животни, които имат страхотен вкус. Морски ресторанти можете да намерите навсякъде по-крайбрежието и то на разумни цени.

Лима е създадена в основа на долина, заобиколена от сухата пустиня. През лятото времето обикновено е много топло и слънчево, валежи могат да се наблюдават през  януари. През зимата в града е облачно и дъждовно. Дъждовете през зимата могат да са доста интензивни. Температура пада до около 45-55 градуса по Фаренхайт (около 10 по  целзий), което изглежда я прави доста хладна заради влагата.

Забележителности в Лима

Център :

-    Плаза де Армас - е централният площад на Лима. Построен е в традиционен испански стил - ограден е от четирите страни от правителството / президентския дворец или Паласио де Гобиерно, Катедралата, кметството, и различни фирми.

-    Арт Музея – има както постоянни така и временни изложби, посветени на перуанското изкуство, обхващащи предимно времето преди испанските завоеватели, колониално, републиканско и съвременното изкуство.
-    Ла Иглесиа де Сан Франциско – тази църква е разположена в центъра на Лима. Катедралата наистина има с какво да ви впечатли - подземни катакомби  (където има над 25 000 истински човешки скелети погребани между края на 16 и началото на 19 век), художествена галерия, а също и красива библиотека с мистериозни големи книги.

-    Керо Сан Кристобал -Този хълм се намира в близост до река Римак на 500 метра надморска височина. От тук посетителите могат да се насладят на несравним пейзаж: градът с неговите високи сгради, величието на река Римак, както и пътя до морските курорти. Мястото от което ще наблюдавате тази гледка всъщност е музей с ресторант, който предлага великолепни шишчета и бухти. Много фирми включват в обиколките си хълма и музея.

-    Институт "Рива" Агуеро - има два музея: интересна колекция от перуански изкуства - маски и костюми използващи се  по празници в района на Андите, както и хубава колекция от археологически находки Лима. В Института можете да видите една от най-старите перуански къщи.

-    Хуака Пуклана - ръчно изработена къща от сушени тухли, с височина от 22 метра. Той е разделен на две части, за церемониални и административни цели. Туристите могат да видят музея- малък парк с местната флора и фауна, и къщата на занаятчиите, където можете да закупите стока директно от работилницата. Ресторантът предлага прекрасна панорамна гледка към комплекса, особено през нощта, когато е осветено.

-    Луис Миро Кесада Гарланд - по-известна като "Галерия" де ла Муликипалидат де Мирафлорес (Общинска галерия). Намира се в сградата на общината срещу Авенида Ларсо и около петдесет метра от Централния парк, тя е една от най-известните художествени галерии в Лима. Изложбените зали са просторни, а самите картини омайващи. Местните художници показват своите творби тук, галерията е считана от много хора за национална.

-    Ларкомар – в този квартал можете да ядете, да ходите по магазини, да отидете на кино и да се веселите през нощта. Дискотеките са отворени четвъртък, петък и събота, а през лятото (януари и февруари) и във вторник и сряда. Основната атракция Ларкомар е местоположението му. Разположен е на висок хълм, откъдето можете да видите плажа и да му се насладите. Най-добре е да го посетите по залез слънце.

-    Музей Накион
-    Ларко Херера - забележителна галерия, обобщаваща развитието на Перу през последните 3000 години. Намира се в уникалния кралски замък от 18-ти век,  заобиколен е от красиви градини. Популярен е благодарение на голямата колекция от еротична керамика и бижута от предшествениците на Перу.

-    Национален археологичен и исторически музей – има страхотни експонати, които трябва да се видят, също така можете да се разходите в градините около музея.
-    Оро дел Перу, Алонсо де Молина - има голяма колекция  златни предмети. В ще успеете да разберете много за перуанската култура.

-    Пачакамак е разположен на около 25 км южно от Лима, представлява огромен археологически обект, съдържащ предимно храмове от вида Инка. Това е един от най-светите места в Южна Америка. Храмовете не са много добре запазени. Има три пирамиди и храм на слънцето (единственият храм, до който имате достъп). Руините може да се видят от пътя, което е предпочитан начин за разглеждане на тази забележителност от туристите.

Транспортът в Лима

Градът е разделен на няколко квартала, във всеки от които има пешеходни алеи, а между кварталите ще имате нужда от автобус или такси.

Би било полезно да има общ поглед върху най-важните квартали:

-    Център – намира се на юг от река Римак. Той включва централния площад, Плаза Майор (площад "Арма") и Плаза Сан Мартин, църкви, колониална архитектура, президентския дворец, конгресни и търговски улици.
-    На югозапад се намира Пуебло, известен с два основни музеи, Антропологичния и Ларко Херера

-    На юг е Мирафлорес, скъп квартал, който е изпълнен с ресторанти, нощни заведения и хотели
-    Баранко бохемски квартал, известен с нощния живот.

Таксита в Лима

Ако искате да използвате такски, за да се предвижите от един квартал в друг, ще ви трябват около 2 долара (ако говорите испански, ако не от $3-$7 ). Примерна цена от летището до Мирафлорес е около $12. Хубаво е да се договорите с таксиметровия шофьор преди да се качите в таксито. Също трябва да внимавате да не ви прекарат „на пряко”. Общо взето, ако сте чужденец не е добра идея да използвате таксиметрови услуги.

Градски транспорт в Лима

Има няколко вида обществен транспорт: големи автобуси, средни и малки за до 20 души. Можете да ги спрете по всяко време от техния маршрут. Напоследък, обаче, правителството иска те да спират само на определени, автобусни спирки, в по-престижна част на града като Мирафлорес и Сан Исидто. Ако бързате е по-добре да вземете такси.  На всеки автобус или микробус ще намерите изписани имената на основните обекти, през които преминава.


0.0891