© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 10:37
Перу


Перу омайва своите туристи със страхотния изглед към Андите, тропическите гори и останки от една от най-древните цивилизации. Всичко в Перу наистина е грандиозно. Впечатляващите руини на инките - Мачу Пикчу е достатъчен стимул, за да пътувате до Перу. За съжаление, той е един от забравените чудеса на съвременния свят. Градът е бил построен през ХVI в. в планината на Мачу Пикчу. Има изглед към река Урубамбу и Андите. Перу има какво да предложи на всеки един турист.

Разположение на Перу

Перу има 3 основни географски района: бреговата линия, Андите и джунглата около река Амазонка. Времето е почти винаги ясно и приятно.

Крайбрежната ивица е сравнително хладно място, особено като се има предвид, че тя всъщност попада в тропичния климат. Явлението Хумболт, което се проявява често там,  означава, че студеният въздух, който е по-тежък от топлия въздух, остава под топлия. В някои зони падат валежи около 50 мм дъжд годишно, понякога и по-малко, въпреки че мъгливото и облачно време се наблюдава често. Плодородна зона е между крайбрежието и Андите, където климатичните условия са подходящи за отглеждането на много култури. Зад тази зона са разположени най-високите планински вериги в западното полукълбо - Андите. Около Амазонка има тропически гори, но районът е слабо населен, защото температурите са неблагоприятни. Перу граничи с Еквадор, Колумбия, Бразилия, Боливия и Чили.

Забележителности на Перу

Мачу Пикчу

Мачу Пикчу не се нуждае от представяне, тъй като това е една от най-известните забележителности както в Перу, така и в Южна Америка, а и на света като цяло. Познато на света отпреди 100 години, когато е открит от Хирам Бингам. До този град на инките може да се достигне с влак или по някоя от тайните пътечки.

Каньон Колка

Колка е много красив район, намиращ се в южната част на Перу. Ще ви трябват поне няколко дни, за да го обиколите целия. Най-дълбоката част на каньона достига дълбочина над 3000 метра. Това е буквално спиращо дъха преживяване. Ще имате великолепна гледка и можете да се полюбувате на невероятната природа - южноамерикански лами и силните андийски кондори.

Национален парк Ману

Национален парк Ману - много голям парк, намиращ се в южната част на Перу, на север от град Куско. Паркът се намира на 4200 метра надморска височина, което означава, че биологичното разнообразие в тази област е изключително ценно и затова е добавен в списъците на ЮНЕСКО за световно наследство. Тук има над 850 вида птици, гигантска видра и гигантски броненосец и много други животни, дори и ягуари. Паркът се намира на 45 минути със самолет от Лима.

Линиите Наска

Линиите Наска са разположени в южната част на Перу, на около 400 километра южно от столицата Лима. Те представляват разкопки, които са прочути в целия свят със своите интересни линии- уникално откритие за нашата планета. Тук има много дърворезби, изобразяващи живи същества, стилизирани растения и въображаеми същества, както и геометрични фигури. Те вероятно са били създадени около 1500 до 2500 година пр. Хр.

Исторически градове

Историческите градове Лима и Арекипа са членове ЮНЕСКО за световно наследство и представляват един от най-добрите примери за градове в колониален стил в страната. Арекипа е едно от най-любимите места за пътуващите в Перу.

Куско и Сакрер

Ако искате да се докоснете до културата и историята на инките, можете да посетите Свещената долина.

Пуно и езерото Титикака

Пуно е град, разположен в близост до езерото Титикака и плаващи острови Урош. Те обикновено не се радват на особено почитание от туристите. 

Амазонка

Перу предлага възможности да се премине по могъщата река Амазонка, от Пукалапа може да се достигне границата с Бразилия и Колумбия. През дъждовните гори може да се достигне до град Икитос в североизточната част на страната или до Мексико Сити, но с помощта на лодка.

Планини

Перу има една от най-красивите планински вериги на континента. Национален парк Кордилера Бланка е, може би, най-зрелищният в света. Има много алпинисти, опитващи се да изкачат връх Хуаскарн (6768м надморска височина).

Други забележителности в Перу

-    Храната е важна част от едно пътуване до Перу и е едно от малкото места в света, където  лесно може да опитате морско свинче и лама.
-    Подходящи места за сърф има почти по цялата дължина на брега, включително и в столицата Лима.
-    Конна езда се практикува в няколко града - Куско и Арекипа.
-    Скално катерене може да бъде видяно навсякъде из планините на Перу.
-    Плаване по Амазонка е станало популярно, въпреки че е малко скъпо.
-    Санд бординг – е нов спорт, който набира популярност. Това е каране на борд по пясък.

Климатът в Перу

Като цяло климатът на Перу е сух и хладен от юни до септември и влажен и топъл от декември до февруари. Но температура и валежите зависят много от географската зона и височина. Например валежи почти няма по крайбрежието и в столицата Лима. Южно от Лима, в пустинята Атакама, години минават без да падне нито една капка дъжд. Температурите в Лима са постоянни почти през цялата година, от януари до март температурите през деня са около 25 ° С. Нощите в столицата не са толкова хладни като например в Арекипа, където температурите са по-ниски през деня,  а през нощта температурите са близко до 0 ° C, което е заради височина от 2300 метра. В Куско дори температурите падат под нулата юли и август и още повече от декември до март. Около Амазонка има високи валежи всеки месец и температури от 30 ° C или повече през деня и под 20 ° С през нощта.

Валутата в Перу

Местната парична единица е Нуево Сол, често се отбелязва с „S”. Щатски долари са широко разпространени. Хотелите и летищата даже обявяват сумите в щастски долари. Няма да имате проблем и при обмяната на британски лири или евро в почти всички градове. Във всички туристически градове можете да обменяте пари, дори и на улицата, понякога те предлагат по-добри условия за обмяна, отколкото банките и бюрата. Опитайте се да обмените парите си във възможно най-малки суми, (не повече от S/50) ако не искате да станете жертва на хотелиери и ресторантьори, които ще ви излезнат с оправданието, че нямат да ви развалят.

Езикът в Перу

Испанския език е широко разпространен, както в големите, така и в малките градове. В селските райони ще чуете племенни езици, особено в Андите.

Латинска Америка, Испания, Перу се различават леко в произношението на някои думи в сравнение с европейския испански, но е малко вероятно да не се разберете.

Кухнята в Перу

Перу има широка гама традиционни храни. Храна може да се намери за по-малко от $ 1 в много ресторанти в цялата страна, а за най-скъпите сметката едва ли ще ви надвиши повече от $ 20.

Традиционни ястия включват морско свинче и алпака. Има много традиционни ястия като Ломо салтадо (пържени ленти от говеждо месо, лук, чушки и пържени картофи), емпанадас (настъргано месо увити в тесто и препържени) и кевиче (сурова риба, маринована в лимонов сок).


3.384