© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 10:44
Сантяго

Сантяго де Чили е столица и икономически център на Чили. Столицата предлага много музеи, събития, театри, ресторанти, барове и др. Разположението на страната е отправна точка на всички посещения в Чили. Магията на Сантяго се изразява в това, че в един и същ ден можете да карате ски в Андите и след това да отидете до най-близкия плаж. Сантяго е бързоразвиващ се град, разположен в централната долина на Чили между Андите на изток и Кординелите на запад. Столицата има население от 7 милиона души.

Забележителности в Сантяго

-    Метрополитано – Един от големите паркове в града. От върха на парка се открива прекрасна гледка към града. До върха се стига с въжен лифт. В парка има и ботаническа и зоологическа градина, както и два басейна. Папа Йоан Павел II посещава парка през 1987 година.

-    Плаза Де Армас – на централния площад на столицата се намира националната катедрала и Централна поща. Площадът е интересна част от столицата, която има  голямо историческо значение.
-    Център – приятно място за разходка по някои от основните улици. Внимавайте, обикновено в центъра има и много джебчии.

-    Ла Часкона – един от домовете на известния поет Пабло Неруда, Ла Часкона намиращ се в  артистичния квартал Белависта. Къщата е пълна с много странни артефакти, събрани от Неруда през целия си живот, както и произведения на някои от прочутите му приятели.
-    Ла Монеда Палас – президентският дворец. На всеки час се организират обиколки на двореца, които са безплатни, за съжаление,  трябва да си запазите място поне 15 дни преди това.

-    Паркуе Форестал - дълъг парк, който върви успоредно на река Мапочо. Паркът включва и Националния музей на изящните изкуства и Музея на модерното изкуство.
-    Театъра на танцовото изкуство – в петък и събота се провеждат изложби на танцовото изкуство, билетите имат големи намаления.

-    Културен център Матукана – Открит през 2002 г. центърът е място за изложба на различни изкуства.
-    Общински театър – можете да се насладите на международни танци и опера, заслужава да се посети дори само отвън.

-    Джаз Клуб - Сантяго има впечатляваща джаз сцена, с няколко интимни клубове, разпръснати из целия град. Клубът Джаз де Сантяго, може би, е най-известният в Чили. Намира се в северната част на квартала Нуноа.
-    Джаз Фестивал – провежда се всяко лято с участието на най-добрите чилийски джаз групи. Можете да се насладите на фестивала само за 3 долара.
-    Санта Лусия - парк с много фонтани и стълби, водещи до крепостта. От върха има чудесен изглед към центъра на града. Чарлз Дарвин посещава парка в едно от пътуванията си. Думите, които възкликва, са увековечени в паметна плоча там.

-    Иглесиа Мусео де Сан Франциско - Най-старата църква в града.
-    Мусео де Арте Чилено Пресоколомбино - чилийски музей, който има различни артефакти от Централна Америка и Южна Америка – цивилизациите на маите и инките. Артефакти са добре описани и на английски и испански език. Акценти в експозициите са: камъка Стела на маите и Андската мумии.
-    Паласио Коусино – старият царски дворец, в момента е собственост на богато чилийско семейство. Архитектурата на сградата е смесица от испански и френски стил.

-    Паркуе Бисентенарио - Красив парк, който все още е в процес на изграждане. Има голям тревно пространство, подходящ е за  детски игри, разходки с кучета, има много хубаво езерце с черни лебеди. В непосредствена близост има ресторант и кафене.
 
Транспорт в Сантяго

Ако имате намерение да останете няколко дни в Сантяго, по-добре да си вземете БИП карта, която важи за всяка метростанция и автобусни линии.

-    "Метро" - Сантяго има голяма метро система с пет линии и 94 станции. Всяка станция определя точно време за първия и последния влак. Автобусите вървят успоредно на метрото.
-    Автобусите -  са предимно модерни и имат денонощни линии. Единственият начин за плащане на таксата е от БИП карта, която можете да закупите във всички метростанции, а и в някои магазини.

Сантяго има много търговски центрове. Основните сред тях са:

-    Веспусио Мол Плаза
-    Оесте Мол Плаза
-    Ла Дехеса Мол
-    Араусио Мол Паркуе
-    Мол Алто Лас Кондес
-    Мол Флорида
-    Норте Мол Плаза

В моловете можете да намерите разнообразие от магазини като във Фалабела, в Париж и Рипли. Най-големите от тях са Алто Лас Кондес и Норте Мол Плаза- в тях ще намерите изобилие от добри ресторанти, безплатна музика и шоу програми.

Алонсо де Кордоба е  атрактивен район, където можете да разгледате магазини на висша мода и други луксозни магазини  на местни дизайнери. В този район ще  намерите много ресторанти и галерии.

Климат в Сантяго

Климатът е студен и дъждовен през зимата, валежи от сняг има само в Андите. Температурите през нощта варират около 0 ° C. Лятото е сравнително сухо, температурата може да достигне до 35 ° С.

3.4744