© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 10:45
Чили

Чили притежава невероятна красота. Страната обхваща по-голямата част от тихоокеанското крайбрежие на Южна Америка. Сантяго е столицата на Чили и се намира до величествения фон на Андите. Един от най-южните градове в света също се намира в Чили – Пунта Аренас. Въпреки че се намира на брега на океана, има места в страната, в които не е валяло с години, разположени главно в северните части и в пустинята Атакама. Природата на Чили включва красиви езера и гори, плажове, ледници, фиорди и корални масиви, както и много животни, които не можете да откриете на никое друго място по света. Крайбрежната страна е предпочитана дестинация от много скиори и алпинисти.  Чили има, може би, най-стабилната държавна организация сред държавите от Латинска Америка и много добра инфраструктура.

Разположение на Чили

Страната се простира по западното крайбрежие на Южна Америка. На изток от държавата се намира великата планина Анди гама, а бреговата линия има много фиорди и заливи. В тесния участък между Андите и крайбрежието се намира пустинята Атакама, а в непосредствена близост до нея има плодородна долина. Фантастичната природа кара много хора, търсещи силните усещания, да посещават страната. Международните граници са с Аржентина, Боливия и Перу.


Забележителности на Чили

Торес дел Пейн

Торес дел Пейн е национален парк е много популярна туристическа дестинация, разположена в Патагония. Най-подходящото време за посещение е през януари и февруари. Повече информация за националния парк можете да прочетете на сайта на Торес дел Пейн.  - http://www.torresdelpaine.com/

Ферибота Навимаг

Ферибот превозващ туристи от Пуерто Монт и Пуерто Наталес до Патагония, този път включва редица канали по бреговете на Чили. Ще се насладите на неповторима гледка към планинските острови, покрити с вечно зелени площи и водопади. Фериботът прави няколко спирки, което ви позволява да обиколите природните забележителности и разнообразни животински видове – морски лъвове, косатки и делфини.

Великденският остров 

На няколко часа път от крайбрежието на Чили се намира Великденският остров с неговите загадъчни статуи или "моаи".

Пустинята Атакама

В пустинята Атакама преобладават солните басейни, пясъкът и потоците лава. Тя се простира между Перу и Чили. Атакама е най-сухата пустиня в света, особено чилийската част (никога не вали – последните данни за валежи датират от повече от 400 години). Заедно в пустинята Намиб са единствените крайбрежните пустини. Все пак, поради топлия тропически въздух, температурите са в диаметър 50 километра. Крайбрежната зона е подходяща за обработка на селскостопански продукти, за разлика от изключително сухите места навътре в пустинята. Може да е суха, но Атакама не е особено топла поради влиянието на океана, както и факта, че голяма част от нея се намира на голяма надморска височина.

Но все пак тя е топла пустиня и понякога температурите са доста високи. А вечер могат да паднат и под нулата, особено през студените месеци от май до септември. Ясното небе е идеално за това да се полюбувате на звездите. Лесно е да пътувате в Атакама- има много хубави пътища и много места за прекарване на нощта. Спокойно можете да се наслаждавате на фантастичния лунен пейзаж. Сан Педро е препоръчителен туристически център там.

Островите Хуан Фернандес

Островите Хуан Фернандес се намират на около 700 км западно от континенталната част. Най-малкият е Санта Клара, намиращ се близо до главния остров Исла Робинзон Крузо. Третият остров е малко по-на изток - Алехандро Селкирк.

Климатът в Чили

Чили се издига  до над 6500 м над морското равнище и има разнообразен климат. На север има постоянни температури, там се намира пустинята Атакама- всъщност  най-сухата пустиня в света. Макар и да е пустиня, тя не е много топла, защото е разположена на 2300 метра над морското равнище. Най-високите температури стигат до 35 градуса, а обикновено варират от 15 до 25 градуса. В планиниските райони на страната температурите падат под нулата.

Валутата в Чили

Официалната валута в Чили е песото. Има банкноти от 500, 1000, 5000 и 10 000 песо и монети 1,5, 10, 50 и 100. В по-малките градове е трудно да се намерят банкомати и, дори ако има, те не са международни. Трябва да внимавате, когато обменяте валута, защото курсът варира всеки ден.

Език в Чили

Испанския език е официалният език на Чили, всички останали езици са малцинствени. Но за разлика от традиционния испански език, чилийците имат акцент, който ги различава от испаноговорящите в Южна Америка. Те добавят “S” в последните срички на думите, които изговарят.

Хапване в Чили

Чили има много общи ястия със своите съседи. Характерен специалитет е „марискос” или морски дарове. Почти във всеки крайбрежен град можете да опитате страхотната морска храна. Друг известен чилийски специалитет е супата Паила Марина, която се приготвя с много морски животни

Напитки в Чили

Един път годишно за период от две седмици се прави фестивал на алкохола. Типична чилийска напитка е чилича, която се прави от ябълки или от грозде. Напитката е много коварна, защото тя е доста сладка, а всъщност има голям алкохолен градус. Можете да си купите тази напитка почти от всеки магазин на достъпна цена. В южната част на Чили можете да си закупите немски бири, произведени по чилийски рецепти.

3.7486