© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 10:45
Мумбай (Бомбай)

Градът е построен от английските колонизатори, които са превърнали Мумбай в „градът от злато”. Произходът на името на града е неясна, но се смята, че идва от португалски Bahia, което означава "хубав залив", и е изменено от Britts в Бомбай.

Бомбай е част от великите открития на Васко да Гама. През 1661г. Португалия преотстъпва Бомбай като зестра на английския крал Карл ХI, когато той се жени за португалската принцеса Катерина. Официално Бомбай се присъединява към британската колониална империя през 1655 г. и на свой ред се дава под наем на Индия за смешните £ 10 на година. Централните части са просто изящни, но трябва да се помисли за преустройство на северозападните райони, които са доста поизоставени.

Забележителности в Мумбай

„Вратата на Индия”

Тя е построен в чест на посещението на крал Джордж V и кралица Мери в Мумбай през 1911 г. Представлява един от най-добрите примери от колониалното архитектурното наследство в Индия. „Вратата” често отправна точка на много туристически посещения на града. „Първата копка” е направена на 31 Март, 1911. Джордж Витет проектира дизайна, в който се включва прекрасни елементи – шлюзове и др. но обаче проектът му е отхвърлен. В крайна сметка тя е построена в индо-сарацински стил. Между 1915 и 1919 г. Се разгласява за проектът, които предстой да бъде  завършен. Хората са изумени от архитектурната мисъл на създателите на проекта. Основите са завършени през 1920 година.

Цялостното изграждане на портала е завършено през 1924 г. На 4-ти декември 1924 година Крал Ърл от Рединг открива официално „Вратата на Индия”. Когато британското управление вече е напълно премахнато през 1947 г. „вратата”  се превръща в символ на британското колонизиране. Последните британски войници, които са напуснали Индия, (Първи батальон на лека пехота Съмсет), преминават през „Вратата на Индия”  на 28 февруари 1948 година. Днес този символ на колониализма има огромно значение и привлича много туристи и местни граждани. Зад арката на вратата има стъпала водещи до вода. До вратата има фериботи, които организират екскурзии в морето.

Музеят на Принца на Уелс

Архитектът Джордж Витет проектира изцяло музеят на Принца на Уелс, които сега се нарича със странното име Чатрапати Шиваджи Махарадж Васту Санграхалау. През 1905г. при посещението си в Момбай принцът на Уелс дава старт на проекта. Сградата е завършена през 1914 г. и се превръща във военна болница по време на Първата световна войн. Чак през 1923 г. е открита официално от Мария, съпругата на сър Джордж Лойд, които е тогавашният губернатор. На куполът има изобразена опростена карта, която показва всички важни точки на света. Музеят разполага с добра колекция от предмети, датиращи от древна Индия. Музеят би бил интересен на всеки пътешественик интересуващ се от различни исторически находки.

Гара „Виктория”

Гара „Виктория” притежава невероятна красота. В днешни дни се превръща в едно от най-натоварените места в света. Известна с викторианска си възрожденска архитектура, построена през 1888 г., по подобие на гара Сейнт Панкрас в Лондон. В великолепна сюреалистическа архитектура е синтез на венециански готически стил и традиционни индийски архитектурен стил. Нейната фасада изградена от италиански мрамор изобразява невероятни каменни скулптори.  Гарата е една от най-великите архитектурни творения на деветнадесети век. През 2004г. съвсем очаквано е добавена в списъците на ЮНЕСКО за световно наследство. През 1853 г. гара „Виктория” става начало на първата жп линия в Азия (33 мили).

Уникалната архитектурата на гара „Виктория” измества центъра на железниците от Делхи в Мумбай. Много архитекти се опитват да копират съчетанието на тези няколко архитектурни стилове в други части на Индия. Пощата в Мумбай до някъде наподобява гара „Виктория” но разбира се не може да се постигне нейната уникалност. 

Други примери за колониалната архитектура са няколко църковни порти в Мумбай, кулата Ражабхай, която наподобява Биг Бен в Лондон и други.

Стари колониални сгради

Докато се разхождате в Мумбай ще забележите университетът Флора Фонтана, който също е ярък представител на колониална архитектура на града. Други подобни сгради са сградите на: библиотека на Балард, която в момента действа като музей. Има няколко доста добре запазени сгради от Португалското културно наследство. Обикновено те са украсени с гравирани камъни, някои патинирани до неузнаваемост, а други изваяни с длето. Добре запазени са три параклиса, намиращи се в центъра на португалската крепост. Типични за 17-ти век са португалските църкви.. Катедралата „Св. Томас” построен през 1725 е очевидно най-старата колониална сграда в Мумбай, в нея са съхранени уникалната дърворезба и мраморните паметници.

0.0876