© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 10:47
Делхи

Делхи се простира в северната част на Индия и приютява 13 милиона души. Градът е столица на Индия. Много хора използват наименованието Ню Делхи, за да се различават от стария град.

Стария Делхи днес има богат и колоритен характер. Малко по малко изчезва средновековна атмосфера, която притежава града. Но все пак магията на Делхи се е съхранила: величествени паметници, алеи, тълпи от просяци и улични търговци, пазара на бижута Дариба Калан, пазара за платове Кинари; приготвящият се на улицата Гали (индийски хляб) всичко това в „лунния квартал”.

Забележителности в Делхи

- Червената крепост (отворена е от изгрев до залез; почивен ден е понеделник). Крепостта е разположена по течението на река Ямуна (така наречената „суха река”). Червената крепост е построена от император Шаха Джахан.  Днес е символ на независимостта на Индия. През всички годишни сезони, с изключение на зимата, посещението на крепостта през нощта, ще ви направи свидетели на много добро светлинно и звуково шоу, която разказва историята на Червената крепост и Индия.

- Жама Масджит (Jama Masjid) (също работи от изгрев до залез-слънце), е построена през 1656 г. Представлява най-голямата джамия намираща се срещу Червената крепост.

- „Вратата на Индия” е символ на великите архитектурни постижения. Тя е висока 42 метра и е изградена като военен паметник посветен на индийската войници, който са дали живота си през Втората световна война.

- Старата крепост (Пурана Куила) (отворена е 24 часа в денонощието и почива само в понеделник), представлява разрушена стара крепост в центъра на столицата. Тя е символ на града. Построена е от големия султан Шер Шах Сури през 16 век. Носи се легенда, че един друг известен султан Хумаюн се е хвърлил от една от кулите на крепостта.

- в обсерваторията Джантар Мантар можете да видите движението на звездите и планетите. Тя е построен по модел на тази в Джайпур от Савай Дже Синг през 1724.

- гробницата на Хумаюн уместно е наречена предшественик на Тадж Махал, защото подобно на великия храм и тя е богато украсена. По-късно някой идеи за декорацията на Тадж Махал се взимат от нея. Още с влизането в гробницата ще се очаровате от блестящите постижения на архитектите в миналото.

- Парламентът – Къща – в чужбина би било странно да се направи парламент в „къща”, но в Индия е факт. Намира се в близост до Индийската врата и „къщата” представлява пищен президентския дворец.

 - Минар Кутаб (Minar Qutab)  (отворена е изгрев до залез слънце) се смята за една от най-съвършените кули в света висока 72 метра. В предната част има железен стълб построен през 5 век и колко и да е странно не е ръждясъл до сега. Легендата разказва, че всеки, който може да обгърне с двете си ръце стълба и да си пожелае нещо то ще се сбъдне.

- Бахайската църква ( отворена е всеки от 9.30 до 17:30. с изключение на понеделник.) Известна е още като „Църктава на Буда”. Впечатлява с прекрасната си архитектура. Построена е само преди няколко години.

- Дили Хаат (Dilli Haat) е място, създадено за развитие на занаятчийството. На тази улица занаятчии от цяла Индия продават продукцията си.

7.294