© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 11:52
Бангалор


Бангалор е основан през 16 век от местния владетел Кемпе Говда. Името Бангалор (или Бенгалуру) произхожда от думата Бенда - което означава "варен боб" (идва от щатът Карнатака в Индия), която е била любимата храна на цар Хойсала. 

Днес, Бангалор се нарича още силиконовата долина на Индия, тъй като има много развит бизнес и информационни технологии. Бангалор е петия по големина град в Индия, който се развива с много бързи темпове. Преди високотехнологичния бум започнал в края на осемдесетте години, градът е известен като Гардън Сити, тъй като има огромни зелените площи и прекрасен климат. С нарастването на населението на града обаче вече се чувства и промяната в атмосфера. Въпреки, че е по-малко популярен, отколкото Делхи или Мумбай, е всъщност третия по население град и петият по големина град в Индия.

Забележителности в Бангалор

Храмът Нанди
 
В храмът Нанди се намира в съседство с Басаванагуди. Този храм е построен в чест на свещения индуски бог Нанди (богът на биковете). Завършен е  през далечната 1537 г. В просторния му двор се намира една от най-големите идоли (статуи) на Нанди в света с височина от 4,6 м. и 6,1 метра дължина. В Индия има много по-големи храмове, но този също може да ви очарова.

Дворецът Бангалор

Дворецът Бангалор е разположен в сърцето на града и е построен по модел на замъка Уиндзор в Англия. Строителство започва през 1862 г. и се строй около един век. През 1944 година проектът е замразен. Замъкът в момента е собственост на кралското семейство Мисор. Дворецът има обширни територии, подходящи за светски събития, дори и за големи музикални спектакли като например концерти на: Iron Maiden, Стинг и The Rolling Stone. Интериора на замъка очарова за невероятен дизайн.

Други религиозни забележителности в Бангалор

- Международно Кришна общество се подвизава в интересен храм, който смесва модерни и древни стилове.
-  Църквата Св. Патрик е построена през 1844 г. 
- Базиликата " Св. Богородица" е построена през 1685 г. и представлява невероятно архитектурно творение.

Парковете и зелените площи в Бангалор

- паркът Кубон е посещаван целогодишно от хиляди туристи. Простира върху 250 акра земя.  Изпълнен е с различни атракции сред, които има огромна розова градина.
- езерото Хесарагхта е прекрасно място, което може да ви предразположи да релаксирате пълноценно.
• Лал Багх е хубава ботаническа градина, разположена в покрайнините на града. Построена е през 1760 г. Тази градина е чудесно място за екскурзии. Можете да помиришете многобройните цветя или просто се наслаждавате на тревата и дървета. Ботаническата градина обхваща уникалните скалите Лал Бакх, който са на 3000 години.

Други забележителности и развлечения в Бангалор

- Шопинг - Има страхотни магазини могат да се намерят в Бангалор, особено по главните улици или моловете.
- Витхана Соудха (Vidhana Soudha)  е седалището на щатския парламент на Карнатака. Тази голяма сграда е построена с уникалния нео-дравидиален стил.
- Върховния съд представлява невероятна червена сграда с големи колони.
- МГ Роулд (MG Road) е популярно място за пазаруване.

- Висвесварая (Visvesvaraya) технологичен и промишлен музей включва в себе си много интересни технологични експонати и е подходящ за цялото семейство.
- Модерна архитектура - Бангалор е дом на някои невероятни модерни сгради, като пирамида, която е седалище на Инфосис (Infosys).

Около Бангалор

- Национален парк Баннергхата (Bannerghatta) е само на 22 км южно от града и се простира на 25 000 дка. Този парк е дом на няколко уникални животински видове, като например бели тигри.
- Крепостта Нанди Хилс е чудесно място за разходки през лятото.
-  Наморащата се на 60 км от града местност Савандурга (Savandurga) има  два прекрасни хълма.
- водопадът Тхотикалу (Thottikallu), известен също като TK, е изключително красив.

- Мутяламадуву (Muthyalamaduvu) е красива местност намираща се на 40 км от града. Ако я посетите ще видите прелестта на 92-метровия водопад.
- водопадите Шиванасамудра (Shivanasamudra) са няколко водопада, които са много красиви. Под тях е построен първият ВЕЦ в Азия. 

0.1013