© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 11:53
Стокхолм


Столицата на Швеция е Стокхолм е разположено на източното крайбрежие на Швеция. Около неговото крайбрежие са разположени 14 острова. Някой хора казват за Стокхолм, че е „Северната Венеция”, но за разлика от истинската Венеция водата е много по-чиста. Можете да видите рибари, който си ловят сьомга и морска пъстърва директно от мостовете в града.

В сърцето на Стокхолм е разположен „Стария град”, които има сгради построени в периода от 16-19 век. Ще се насладите на многобройните магазинчета, кафенета, ресторанти, музей, хотели, както и построения през 18 век – Кралски дворец. Районът е уникален, уютен и красив. С изключение на главните улици в Стокхолм, всички други места ще ви предложат старинни сгради с дворове. Областта Бекстрийт е много известна именно с тези сгради. Въпреки, че града е основан през 13-ти век, историята на града датира много години преди това, докато днес е най-модерния град на Скандинавския полуостров.

Забележителности в Стокхолм

Музеят Бака

Морския музей Бака е специален музей посветен на кораба Бака, удивил света през 17 век. През 1628 година кораба потъва, само на няколко километра от пристанището на Стокхолм. През 1961 година кораба е реставриран и е отворен за посещение от граждани. В кораба-музей има специална мултимедия, която ви дава възможност да гледате филми за създаването на кораба и как той е потънал. В непосредствена близост има четири други плаващи кораби-музеи – Санкт Ерик, Финнгрундет, Спика и Бернхард Ингелссон.

-    Кметството – се счита за символа на Стокхолм със своите величествени кули и гледката кум морето. Една от залите всяка година приема банкета за Нобеловата награда. 
-    Стария град – това може би е първото място в столицата, които трябва да видите. Някои от забележителностите там са: желязното момче; финландската църква „Св. Георги” , драконовата статуя, стария площад.
-    Роял Плейс

-    Шведския парламент
-    Ковачницата Роял
-    Постмусеум
-    Меделтидсмузеум
-    Нобеловия музей
-    Исторически музей
-    Джургарден

-    Музея Нордиска – посветен е на шведката култура
-    Скансен – хубав музей, смятан за един от най-старите старите в света.
-    Музеят Принс Еугенс – принцът е бил художник и много от неговите творби са изложени в музея. 
-    Юнбакен – детски музей, посветен на героите на шведския писател Астрид Линдгрен

-    Грона Лунд – развлекателен парк
-    Националния музей на изкуството
-    Кунгстрадгарден – популярно място за срещи и събирания, както през лятото, така и през зимата. Зимата се прави ледена пързалка.

-    Густав Адолфсторг – на този площад се намира Кралската опера, музей на танцовите костюми.
-    Сергелсторг – една от най-известните забележителности на Стокхолм.Това е една огромна пешеходна улица, на която се организират срещи, тържества и коледни пазари.
-    Хоторгет – пазарен площад, на които можете да си купите плодове и зеленчуци през деня.

-    Лидинго – голяма гориста местност
-    Раул Валенберг – паметник пред общината
-    Миллесгарден – красива скулптора, изобразяваща бездомен човек заспал на една пейка, в сянката на едно дърво.

-    Музея Аугуст Стриндберг – музей посветен на Аугуст Стриндберг. Този музей, някога е бил негова къща, където той е прекарал последните години от живота си.
-    Енгелбректскуркан – омайваща църква, чиито двор краси целия град със своите великолепни дървета
-    Боткурка – построена през 12-ти век каменна църква.

В Стокхолм спокойно можете да ходите пеша и да се наслаждавате на красивата панорама и да седнете да си починете в някой от баровете или ресторантите с добър изглед: Гондолен Хюман, Сжофартшотеллет, Сйодермалм, Радисън и много други.

Екскурзии с лодка

-    Под мостовете на Стокхолм – екскурзията започва от Стромкажен минава през Гранд Хотел, царския дворец и други.
-    Роял Канал Тур – води до източните части на града.
-    Историческия Канал тур – намира се в непосредствена близост до Сити Халл
-    Стокхолм Град Тур – лодка и обиколка с автобус.

3.0553