© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 11:53
Швеция


Преди няколко години пътуването до Швеция беше скъпо и екзотично. Но в последните няколко години тя се превръща във все по достъпна дестинация. Днес, възможността да се насладите на белите нощи, на историческите места и невероятните забележителности е на доста по приемлива цена от преди.

Столицата Стокхолм е много модерна и същевременно е запазила средновековните улици, безбройните стълбища, арки и популярни музей. В Гьотеборг ще откриете една от най-известните атракции за Швеция – Лисеберг  - най-големия и най-добрия увеселителен парк не само в Швеция но и на Скандинавския полуостров. Швеция граничи с: Норвегия, Финландия и Дания (по мост). Има постоянно фериботи за Естония и Финландия.

Забележителности в Швеция

Хога Кустен

Това е един от най-красивите крайбрежни райони на Швеция. Той се намира между уникалните градове Харносанд и Йоенскйолдсвик. В тази област има няколко ледникови езера и хълмове, който могат да накарат човек да стой цял ден и да им се любува. Около тях има и няколко традиционни рибарски селца.

Готланд

Готланд е най-големия остров в Балтийско море и една от най-големите забележителности на Швеция. На острова има над 100 средновековни църкви и безброй праисторически обекти. Средновековния град Висбю е малко градче намиращо се на острова, известно с великолепните си стени. Има над 30 хотела, които чакат да бъдат резервирани през лятото.

Планината Кебнекаисе

Планината е най-високата в Швеция. Намира се в Лапландия. Най-високия връх е 2104 м. Ако успеете да се изкачите на този връх можете да видите голяма част от необятната красота на Швеция. В подножието на планината можете да се насладите на чаша горещо кафе или чай. Внимавайте да не се срещнете с някое диво животно.

Трелеборг

Това е общото наименование на шест викинг села, които се намират в днешна Северна Дания и Южна Швеция. Повечето от тях са построени края на 10 и началото на 11 век. Те спасяват много хора от проливните наводнения в Северна Европа. Много от тези градове се намират в близост до Боргеди и Трелеборг.

Други забележителности в Швеция

-    Старият град – традиционна архитектура
-    Царските дворци
-    Включването на торса – най-високата сграда в Скандинавкия
-    Изграждането на Риксдага – шведския парламент
-    Каране на ски

Времето в Швеция

Климата в Швеция е континентален. Характерен е с топло лято и студена зима. Само в югозападната крайбрежна зона между Гьотеборг и Малмьо зимата е мека заради Атлантическия океан.  Зимите в Швеция са много студени особено на север. В северните части температурата може да достигне до – 50 градуса, а обикновено варират между -10  и -20 градуса. Южните части температурите през зимата от 0 до – 5 градуса. Лятото е топло в цялата страна – около 20 – 21 градуса. Въпреки студената зима лятото в северните части е толкова топло, колкото в южните.

Валута в Швеция

Кроната е официалната валута на Швеция. Една крона е разделена на 100 руда. Можете да намерите банкноти от 20, 50, 100, 500, 1000 крони и монети от 1, 5, 10, 50 руда.

Кухня в Швеция

Шведската кухня предимно включва месо или риба с картофи. Освен картофи, шведската кухня залага и на производството на хляб. Традиционните ястия се наричат хисманскост. Някой от тях са:

-    Кюфтета – сервират се в световно-известните шведски съдове, гарнирани с картофи със сос от червена боровинка.
-    Хаш – месо, лук и картофи, нарязани на кубчета и запържени. Може да се добави цвекло или варени яйца.
-    Грахова супа – в нея се добавя свинско месо нарязано на кубчета и се поднася със палачинки. От средновековието до ден днешен това е неизменна част от трапезата на всеки швед в четвъртък.

-    Маринована херинга – поднася се с различни видове сосове. Яде се с хляб или картофи, като предястие
-    Болдпудинг – черни колбаси. Направени от свинска кръв и брашно. Поднася се с боровинково сладко
-    Гравлакс – студено предястие, приготвено от тънки резъни сьомга, които се изсушават и подправят със сол, захар и копър.
-    Фалукорв – пържено картофено пюре

В Швеция има много разновидности на хлебните продукти. При много от тях зърната не се смилат и се слагат цели като например: пшеница, ечемик, овес. Кората на хляба, както и неговата сърцевина са уникални за всеки хляб. Много предпочитан начин за употребата на хляба в сандвичите, или да се маже върху него суроватка от сирене или пастет от черен дроб.


0.1328