© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 11:54
Швейцария

Всеки човек свързва с името на Швейцария ножове и шоколад. Много от туристите обаче посещават Швейцария не заради тях, а заради алпийския пейзаж. Много хора идват в Алпите, за да практикуват различни спортове като: ски; парапланеризъм, рафтинг и други.

Швейцарската култура ще омае всеки един посетител на страната. Изобилието от монументални замъци без съмнение ще ви откъснат от Алпите. Градове като Цюрих, Берн и Люцерн са изпълнени с традиционни средновековни улици и сгради. Модерните технологии в страната изобщо не са останали на заден план. В момента Швейцария е в челните позиции за най-богати държави в света. Но за щастие безценното историческо наследство е напълно запазено. 

Разположение на Швейцария

Швейцария няма излаз на море. Тя гранични с Германия, Лихтенщайн, Австрия, Италия и Франция. Страната е известна със своите планински райони и най-вече с Алпите. В подножието на високите планини има хълмове, езера и равнини. Дуфоуспитце е най-високата точка 4 634 метра.

Забележителности в Швейцария

Каране на ски

Швейцария е една от най-добрите дестинации за каране на ски, както през някои периоди от лятото, така и през зимата. Въпреки че е по-скъпо отколкото в Австрия, Италия и Франция, страната на шоколада предлага много писти, вкусна храна и невероятни курорти, скрити в обятията на планините. Някои от по-известните са Зермат; Давос и Санкт Мориц.

Туристически разходки

Можете да си организирате сами разходка в планината. За целта обаче е добре да прочетете туристическите съвети с описания, карти (GPS), уеб камери и други, които са достъпни онлайн напълно безплатно. Подходящите зони за разходка са Валаис и Тицино. И двете предлагат неописуеми гледки. Около Интерлакен и Граубунден са подходящи за начинаещи, защото тези райони са по-ниски.

Юнгфрау-Алетш-Биетшорн

Това е прекрасен район, изпълнен с високи планини и ледници. Можете да достигнете до тази част от Алпите с кола или с влак, който ще ви изкачи 3400 метра над морското равнище, което превръща тази линия в най-високата точка с влак, гледката е уникална и за сметка на това е и скъпа. Областта е записана в списъците на ЮНЕСКО за световно културно наследство заради невероятното геоложко разположение. Ако решите да проучите този район, бъдете сигурни, че адреналинът ще ви се качи до максимум.

Матерхорн

Въпреки че не е най-високият връх в Алпите, Матерхорн се счита за една от най-големите забележителности на планинската верига. Той е част от Пенинските Алпи и е разположен между Швейцария и Италия.

Матерхорн е най-трудните върхове за изкачване заради стръмните склонове и лошите метеорологичните условия. През последните 150 години над 500 алпинисти са загубили живота си на този връх. За туристите най-подходящо е да използват железопътния път, който се извисява на 3089 м. или лифта Клайн Матерхорн 3820 метра.

Монте Роса

Монте Роса са група отдалечени ледени върхове, намиращи се между Зермат и Алагна Валсесиа. В този район е разположена най-високата хижа в Швейцария и Европа. Масива обхваща 4-те най-високи върхове в Алпите – сред които е величественият Мон Блан. Най-високата точка е Дуфоурспитце 4634 метра, разположен в северните части. Можете да се докоснете до магията на планинския масив и да разгледате отблизо ледените шапки, но задължително трябва да го направите с помощта на опитен водач, който ще ви напътства. Пътят от Сигналкуппе и Маргарита Хът е най-високият планински път в Европа.

Женевското езеро

Женевското езеро е едно от най-големите езера в Западна Европа. Намира се в западната част на страната. Градове, които са разположени по брега езерото са Женева и Лозана, както и много други по-малки градове и села. Женева е международна столица на Швейцария- има стотици компании, банки и правителствени организации. Въпреки че Женева е градът на богатите и известните, също така той е исторически център на Швейцария.

Берн

Старият исторически град Берн е вписан в списъците на ЮНЕСКО за световно културно наследство заради невероятно съчетание на стилове в него.

Други забележителности в Швейцария

-    Тричино – или т.н. италиански регион в Швейцария, който ще ви накара да се възхитите на типични италиански градчета Като Лугано и Локарно.
-     Юнгфрау - железопътна от Интерлакен или Гринделвалд.
-    Водопадите Рейн – от много хора са поставяни на едно с Ниагарския водопад. Водопадите на са много високи, но за сметка на това са много широки – 150 метра.

Фестивали в Швейцария

-    Уличния парад в Цюрих – един от най-големите улични паради в света, популярен е с различните стилове музика, които той обхваща
-    Карнавалът в Базел – най-големият карнавал в Швейцария, който се провежда в периода от февруари до март. Хиляди хора излизат и се забавляват с дни на този карнавал.
-    Национален празник – 1-ви август

-    Зибелемарит – провежда се всеки четвърти и понеделник на ноември в Берн.
-    Фестивала на Женева – провежда се всяка година през август в близост до Женевското езеро. Този едноседмичен фестивал се посещава от хора от различни части на света. Ако нямате предварителни резервации е невъзможно да си намерите хотелска стая.

Климат в Швейцария

Швейцария има топло лято и студена зима. Лятото продължава от юни до септември със средни градуси между 20 ° C и 25 ° С през деня, въпреки че на юг от Алпите стига до  27 ° C  ( Тичино, Локарно и Лугано).

Зимата е студена, но като цяло температурите в ниските части са над нулата. В планините температурите падат под нулата от декември до март и има понякога огромни количества сняг- до 4 или 5 метра. Това ги прави перфектни за каране на ски. Валежите са доста равномерно разпределени през годината, макар че през лятото може да има и страшни гръмотевични бури.

Валута в Швейцария

Официалната парична единица на Швейцария е швейцарски франк (CHF). Един франк се разделя на 100 сантима. Има банкноти от 10, 20, 50, 100, 200 и 1000 франка. Монети от 5, 10 и 20 сантима и 1 / 2, 1, 2 и 5 франка. Еврото също е широко използвано, но рестото се връща във франкове. Препоръчва се плащане в брой.

9.2663