© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 11:59
Агра

Най-ранните сведения за Агра идват още от древността, където се разказва, че той е важна част от Махабхарата – ерата на Индия. В по-късни източници Агра се смята за дом на арийците. Първото име, което се свързва градът е това на Птолемей (Клавдий Птолемей).

Агра има огрмоно архитектурно наследство (най-вече паметници - символи на любовта). Сред тях е великият Тадж Махал, който целогодишно привлича хиляди посетители от цял свят.
 
Забележителности в Агра

Тадж Махал

Ако посетите Индия и не отидете в Агра, за да видите великия Тадж Махал посещението ви ще бъде непълно. Тадж Махал се определя като „паметник на любовта”. Той е построен през 17 век от император Шах Джихан в памет на любимата му съпруга Мумтаз Махал. Построен е през т.н. период Шахджихан, които е бил златната ера на архитектурните постижения и тяхното разкрасяване. Тадж Махал е построен изцяло от бял мрамор и е включена в списъка на Новите седем чудеса на света, обявени в Лисабон на 7 юли 2007 година.

Ако посетите рано сутрин, когато изгрява слънцето и/или късно вечер, когато залязва ще видите уникална гледка. На пръв поглед Тадж Махал изглежда, че е строен само мрамор, но когато се приближите по-близко ще забележите, инкрустирани полускъпоценни камъни, надписи и флорални мотиви. Силно слънце на обяд може да бъде много неприятно, но рано сутрин и вечер то свети по такъв начин по, който се вижда великия храм по невероятен, божествен начин. Тогава наистина можете да усетите романтиката и великата историята на този красив паметник.

За да стигнете до Тадж Махал трябва да се качите на обществения транспорт. Есествено спирката не се намира пред храма, а трябва да се разходите малко. По време на тази разходка в уличките в близост до Тадж Махал ще се натъкнете на много улични продавачи, които ще се опитат да ви продадат сувенири, но по-добре ги подминавайте, защото там стоките са много скъпи, а в центъра можете да ги намерите на по-ниски цени. Целият този път си заслужава да се измине, за да може в крайна сметка да се види цялата прелест на Тадж Махал.

Крепостта в Агра

Освен Тадж Махал, трябва да посетите и Агра Форд. Изграждането на тази крепост е била започната от император Абкар и по-късно довършена от неговите синове и внуци. Крепостта има много сгради и  съоръжения.


Други забележителности на Агра

Можете да си направите няколко забележителни екскурзии до Агра:

-    „Фатехпур Сири” се намира на около 40 км от Агра и е основан от император Акбар през годината 1564. Туристите, които посещават Агра трябва задължително да видят този царски град. Училищата в този град ще ви докоснат до индийската култура с пълна сила. Внушителния портал, наречен "Buland Darwaza" обкръжен със статуи, които се явяват като охрана на входа. Друга забележителна структура е мраморната гробница на Салим Чисити, великият светец, който е предсказал на султан Акбар, че ще бъде благословен с мъжка рожба. Освен тези, другите структури, които не трябва да се пропускат в този град са: Джодха Бай М, Брибал Бхаван, Панч Махал, Дееване-е-AAM и Дееване-Е-Каас. Бъдете готови да се сблъскате с уличните продавачи, които се опитват да продават стоките си на високи цени както при Тадж Махал. Ако имате късмет, времето да бъде хубаво, ще се насладите с пълна сила на магията на този царски град.

-    Гробницата Сикандра се намира само на 12 километра от град Агра. В гробницата почива император Акбар. Както при Тадж Махал и тя е построена с невероятен стил, съчетаващ най-доброто от мюсюлманската и индуската архитектура. Самата гробница се намира в квадратен двор, в които има невероятни градини и е разделен на четири части, които обозначават тримесечията през годината. В центъра на тази градина се извисява 5 етажната гробница изградена от мрамор. Цялата сграда е украсена с красиви панели и сложни инкрустирани мозайки. Погребалните камери се намират на партерния етаж. Антрето води до гробницата на Акбар и е украсено с цветя и арабски калиграфски дизайн. Има и други камери, които включват гробниците на Арам Бану и Шукру Найси (дъщери на Акбар), Зебу-н Найси (дъщеря на Аурангзеб) и Сюлейман Шикох (син на Шах Алам). Първия етаж от сградата се състой от голяма платформа и коридори, покрити с каменни арки във всяка фасада. Другите етажи стават все по-малки и по-малки. Най-горния етаж е открит и можете да се любувате на деликатни фигури от мрамор.

-     Мавзолея на Мирза Гхияс Бег (Itmad-ud-daulah), построен от Джеханджир в чест на неговата дъщеря. Намира се на лвяия бряг на река Ямуна. Заобиколен е от пищни градини и поради този факт е наричан малкия Тадж Махал. Мавзолеят има същия ярък стил и симетрия като Тадж Махал. За разлика от него той е построен около 1622 г. (близо 100 години по-рано). Докато сте в Агра трябва задължително да го посетите, тъй като е не по-малко посещаван от Тадж Махал. Кулите на мавзолеят се извисяват на 13 метра. Раджастанските мраморните стени са декорирани с интересни сцени, които описват магията на любовта. Използвания процес за инкрустирани полускъпоценни камъни; корналин, яспис, лазурит, оникс и топаз, е идентичен с този при Тадж Махал. Интересен е фактът, че дъщерята на Мириза по-късно се жени за император Абкар, който строй в нейна чест Тадж Махал.

-    Радха Свами Самадхи се намира в Даял Багх на 15 километра от Агра. Тази прекрасна сграда също е построена от мрамор. Има много сложен дизайн и мебелировка.

0.1418