© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 12:06
Индия


Индийската цивилизация датира от 5000 години. Забележително е, че макар и толкова стара цивилизация изобщо не е изостанала в развитието си и поддържа световно ниво. Същевременно като се има в предвид развитието на азиатските държави, много малко са съхранили голяма част от традициите си през вековете. Една от тези държави е Индия.  Затова за много хора пътуванията им до Индия остават в съзнанието им за цял живот. Естествено има и недостатъци, на пример в столицата Делхи мръсния въздух се вижда как се издига над града.

Но като цяло Индия може да ви откъсне от т.н. Западен модел (индустриални зони) и несъмнено ще ви впечатли със своето културно наследство: славния Тадж Махал в Агра и десетки други красиви храмове, красивият щат Керала (Божествения щат), богато културно и архитектурно наследство в Раджастан и Тамил Наду, играта крикет и индийска кухня, която е великолепна.

Разположение на Индия

Индия е огромна страна и затова този регион, който включва и Пакистан, Шри Ланка и Непал, е известен като "индийския субконтинент”. Терминът дава представа за необятност и разнообразие в този район. Границите на Индия се простират от: Пакистан, равнината Пенджаб и пустинята Тар на запад; Китай, Тибет, Непал и Бутан, Хималаите и Бангладеш на север; Индийската равнина, хълмовете Каси и Мизо; Мианмар, Чин Хилс и Качин Хилс, на изток. Индия граничи на югозапад с Арабско море, на югоизток с Бенгалския залив и Индийския океан на юг. В южната част на Индия се намират Никобарските острови, както и 2 от най-известните и екзотични острова на света - Шри Ланка и Малдивските острови. На запад от Индия в Арабско море се простират островите Лакшадвеп, които имат огромно значение за страната.

В Индия се намират едни от най-високите върхове в света, който са част от Хималайте (Канченжунга в Сиким на 8598 м. е най-високата точка в Индия, разположен в северната част на страната). Южните части на Индия са полупланински райони. Ганг е най-дългата река в Индия, която тече в индийската равнина. Централните планински райони са разделени на три основни плата: на запад - плато Малва, южната част - плато Декан (покрива голяма част от Индийския полуостров) и на изток плато - Чота Нагпур. В платото Малва се намират Раджастан, Мадхия Прадеш и Гуджарат. В Чота Нагпур (източната част на Индия) обхваща голяма част от Джаркханд и прилежащите части на Ориса, Бихар и Чатисгарх. Платото Декан заема голяма част от южна Индия.

На юг Индия има брегова линия, която има обиколка над 7600 километра. Обхваща следните територии от Гуджарат на запад през Мумбай, Гоа и Керала на юг и на север Ориса Ченай и Калкута. В Южните части има чудесни плажове, съблазняващи всеки турист.

Региони на Индия

Индия е разделена на 28 щата и 7 обединени територии. Разделят се в следните географски региони:

Региони   -  Щати
Северни Хималай -   Химачал Прадеш, Джаму и Кашмир, Сиким, Утаракханд
Равнинен район   - Бихар, Харияна, Пенджаб, Раджастан, Утар Прадеш
Централна Индия  -  Андра Прадеш, Чатисгарх, Мадхия Прадеш
Южна Индия   - Южна Индия Карнатака, Керала, Тамил Наду
Западна Индия -    Гоа, Гуджарат, Махаращра
Източна Индия  -  Джаркханд, Ориса, Западен Бенгал
Североизточна Индия -   Аруначал Прадеш, Асам, Манипур, Мегхалая, Мизорам, Нагаланд, Трипура

Обединените територии са:

-    Андамански и Никобарски острови
-    Чандигар
-    Дадра и Нагар Хавели
-     Даман и Диу
-    Лакшадвеп
-    националната територия столица Делхи
-    Пудучери

Забележителности в Индия

Тадж Махал

Може би най-известната атракция в Индия е мавзолеят Тадж Махал в Агра. Построен е от император Шах Джахан в памет на любимата му съпруга Мумтаз Махал, която умира след раждането на сина им.

Крепостта Агра

Внушителната крепост Агра Форд в Агра е нещо, което не бива да се пропусне. Изграждането на тази крепост е била започната от император Акбар и по-късно довършена от неговия син и внук. Крепостта разполага с многобройни сгради, който са имали огромно значени при защитата на града като:Моти Масджид, Шеш Махал, Джеханджирс (Jehangir's Palace), Диилан – Е - Ат (Deewane-E-Аt) и Диилан – Е – Каас (Deewane-E-Khas).

Керала

Щатът Керала е разделен на 14 области и очертава най-известните туристически дестинации в Индия през последните години. Тази част от Индия е известна със своята култура, в която се включват: различни обичай, прекрасна природа; религиозни традиции, фестивали, сценичните изкуства (танци, балет, опера) музика, бойни изкуства, живопис, художествени занаяти, различни костюми и кухня.

Кхжайруахо

Това е град разположен в Мадхия Прадеш. Той приобщава много индуски храмове, които са световно културно наследство и записани в списъка на ЮНЕСКО. Има около 20 храма, които са запазени повече от 2000 години.

Дивите животни в Индия

Индия може би е единствената страна извън Африка, в която може да се наблюдава такова разнообразие на диви животни. В Индия можете да срещнете животни като леопард, лъв, слон, носорог и азиатски бивол. Тигърът е традиционно животно, което можете да видите в огромните зоологически градини в страната. Националния парк Кана и националния парк Банхавгарх (Bandhavgarh) в Мадхия Прадеш са най-големите естествени зоологически градини и там най-добре ще се насладите на великия бенгалски тигър. В другите резервати броят на тигрите е намалял значително през последните години. Един от големите резервати – Пана се счита, че тигрите са били убити от бракониери.

Националния парк Корбет, който се намира на 240 км. от Делхи в подножието на Хималайте е място, където можете да видите различни видове тигри, но трябва да прекарате повече време в парка, за да се насладите на неговата магия с пълна сила.

Много други животни могат да се видят в парковете, включително и диви свине, лениви мечки, носорог, слон, индийски газели, диви кучета и шарени хиени. В планините може се насладите на снеговалежа и същевременно да видите индииски леопарди.

Националния парк Казиранга (Kaziranga); Национален парк Манас в северната част на Асам; Национален парк Съндрабус; Национален парк Кеалодео в квартал Бахратпур на Раджастан са в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО, поради невероятното си изобилие на животни.

Националния резерват Сасан Гир в Гуджарат е единственото място в Азия, в която можете да видите азиатски лъвове. За съжаление опитите да се преместят лъвовете в други резервати са напълно неуспешни.


Съндрабус

Това е една от най-големите гори в Индия, която се намира в западната част на страната, по-точно в  югозападната част на Бангладеш; делтата на Ганг, реките Брахмапутра и Мегхна и  Бенгалския залив.

Област Раджастан

Областта Раджастан е един от най-посещаваните места в Индия. Има няколко големи градове, които трябва да посетите - Ясалмер, Джайпур, Удайпур, Джотпур. Всеки един от тези градове си има собствена култура като например (всички са боядисани в различни цветове – розов, син и др. ). Можете да се насладите на фантастична разходка с камила в пустинята Тар.

Варанаси

Според индуската митология, Варанаси се смята за един от най-светите места в Индия. Намира се по брега на свещената река Ганг, и се вярва, че когато човек се потопи в нея се пречиства от греховете и освобождава душата си.

Пустинята Тар
 
Северозападната част на Индийския субконтинент е разположена пустинята Тар. Тя обхваща голяма част от Раджастан, Южна Харияна и Пенджаб, както и Северен Гуджарат.  Планинските райони Сутлеж, Инд Реки и Аравали оформят границите на пустинята. Тази част от пустинята е хълмиста, има големи площи от пясъчните дюни (обаче в централната част на пустинята вече няма дюни). Времето в пустинята се мени според сезоните на годината от юли до октомври се наблюдават т.н. пустинни мусони. Пустинята Тар ви предоставя възможност да видите много животни, характерни за тази част на Индия и има някои интересни места в самата пустиня, включително Джодхпур и "столицата" на пустинята Яисламер, в която има огромна база, в която се организират едни от най-добрите пътешествия с камили през пустинята.

Други забележителности в Индия

-    Добре е когато сте в Индия да посетите планинския район Ладак, в който се намират будистките манастири
-    Гоа е истински рай на земята, неговите пажове съблазняват много туристи целогодишно
-    Храмът „Слънце” е вписан в списъците за световно наследство на ЮНЕСКО.
-    Насладете се на пътуването с малко влакче в планините на Дарженлинг и Сиким.
-    Храмът Хампи в южна Индия (Карнатака)

 
Валута в Индия

Официалната парична единица на Индия е рупи. Една рупия се дели на 100 пиаса. На 15 юли 2010 година индийското правителство приема нов символ за рупията, които е разработен от ученик.
Банкноти - Rs.5, Rs.10, Rs.20, Rs.50, Rs.100, Rs.500, Rs.1 000
- Монети - 10, 20, 25, 50 паисе (наречени "малки монети"); една рупия, 2 рупии, 5 рупии, 10 рупии (наречена "рупии монети").

В Индия има много фалшификаторски групировки. „Благодарение” на тях от валутния пазар е изляла банкнотата от 1.000 рупи, тя се използва много рядко и се избягва. Кредитни карти се приемат в повечето магазини. Повечето банкомати приемат международни карти (Visa, Master card). Дори пред някои банкоматите има охрана, която не допускат зад вас да стоят други хора, освен вашите близки.

Език в Индия

В Индия има над 15 езика официални езика и много диалекти, но където и да отидете навсякъде се говори на английски език, които в индийския си вариант е доста интересен и дори смешен. Ако обърнете внимание на плакатите и рекламните табелки можете да забележите някои доста забавни правописни грешки. В менютата в ресторантите можете да попаднете на „специалитет” като: Печено пиле с пияни картофи.

3.8045