© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 12:08
Пекин

Пекин е столицата на Китай. Напълно загърбил миналото и гледащ само към бъдещето Пекин се превръща в туристическа дестинация на хиляди туристи както от Китай, така и от целия свят. Само преди няколко десетилетия Пекин не е имал почти никакви чуждестранни туристи. След 1989 г. настъпват коренни промени. Пекин се превръща в голям столичен район, който се развива непрекъснато и в него живеят повече от 16 милиона души. На мястото на старите жилищни квартали се строят модерни небостъргачи, търговски центрове и пътна инфраструктура. Не можете да видите Пекин един и същ, защото всеки ден се променя.

В сравнение с Хонконг и Шанхай, Пекин не е толкова модерен, но има изключително важна роля в културен и исторически план. Пример за това е скритият между високите сгради и магистралите с 10 платна за движение в центъра на площад Тянанмън Забранения дворец. Има още много примери за културно и религиозно наследство като: Храмът на небето; Храмът на спящата Буда и много други. В близост до града се разположени гробниците на династия Минг и, разбира се, най-голямата структура, строена някога на планетата - Великата Китайска стена.

За да разгледате всичките тези исторически ценности и атракции, трябва да си отделите поне една седмица, през която ще се наслаждавате и на истинската китайска кухня в гостоприемните ресторанти в Пекин.

Квартали на Пекин

Кварталите на Пекин са многобройни и доста объркващи. Всичко от втори околовръстен път се счита за център на града. В Пекин има осем големи градски района - област Дончън, област Xicheng, област Chongwen, област Xuanwu, област Chaoyang, област Haidian, област Fengtai и област Shijingshan.

Забележителности на Пекин

Площад Тиянамън

- площад Тиянамън е централният площад в Пекин. Всяка сутрин той посреща много хора, които чакат изгрева.
- Забраненият град - в него се намира Зимния дворец на императорите от династия Мин. В момента Забраненият град е в процес на обновление, който трябва да бъде завършен през 2020г. Цената за вход е 45 юана. Много време ще ви отнеме да го разгледате целия като се имат предвид огромните зали, които има.
- Голямата народна зала - е мястото където се провеждат народните конгреси. Ако имате интерес към социалистическата архитектура трябва да го посетите.

- Мавзолеят на Мао - разположен е в центъра на площад Тиянамън и в него е изложено тялото на Мао. Той е един от малкото обекти в страната, които няма входна такса.
- Построена през 1419г. Куиянмен е входната врата към древния Пекин.
- Императорският градски музей отваря врати през 2003г. и показва историята на династия Мао в картини. Обявен е за част от световното културно наследство.

На юг от центъра на Пекин

- Храмът на небето - зашеметяващ храм, където императорите отивали да се молят на боговете за добро време. Храмът има огромна градина в която има останали забележителности от династия Цин и Мин. За да влезете в парка ще ви трябват само RMB10, а за да видите всички забележителности RMB100.
- „Преления пазар" се намира в източната част от „Храмът на небето" и е отворен от 8:30 до 19:00 часа всеки ден. Ако търсите евтини бижута (особено перли), електроника, дрехи, антики и др. това е мястото за вас. Договарянето на цените на стоките е запазена марка на пазара. В сутерена има жива риба и морски дарове, които си струва да опитате.

На север от центъра на Пекин

- Парк Беихай се намира на север от Забранения град. Има доста барове и ресторанти, разположени на южните езера. В близост до тях се намират северните езера, в които можете да видите рибари да ловят риба, за да се изхранват. Там е една от недоразвитите и бедни части на Пекин
- Летния дворец - чудесен дворец с невероятно езеро. Разположен е на 12 км от Пекин
- Великата Китайска стена е една от най-известните забележителности в Пекин. До нея можете да стигнете много лесно. Това е едно от местата, които човек трябва да види, както в Китай, така и в света като цяло. Всеки ден има хиляди посетители, които отиват да се възхитят на удивителните и размери.

- Хутонгс се наричат старите жилищни квартали, които са много хаотично разположени и представлява голяма тръпка да преминете през тях. Бързото напредване на строителството лека-полека разрушава това наследство и хората се опитват да го запазят. Напоследък е станало модерно богатите да изкупуват старите къщи на династиите Цин и Мин в местността, които са били раздадени на гражданите през комунизма. След като бъдат изкупени богаташите развалят магическата им красота като ги ремонтират.

На запад от центъра на Пекин

- храмът Миаионг, създаден от династията Юан в Fuchengmennei Dajie, може да ви впечатли с най-голямата колекция от бронзови статуи. Музеят предлага като услуга и преводи на английски език.

На изток от центъра на Пекин

- храмът Dongyue е традиционен даонитски храм, който работи от вторник до неделя от 9:00 до 4:30 ч. В храма има няколко разделения: Хадес; Дух и Ад. Най-подходящото време, в което може да се посети, е по време на Китайската Нова година.
- По сергиите на пазара за коприна Хиушуи можете да намерите мечтаните копринени стоки. Тук се продава една от най-качествената коприна в целия свят. Договарянето на цените на пазара е забранено. Трябва да се внимава и с многото джебчии, които има в пазара.
- 798 Арт зона е центърът на художествената сцена в Пекин.


7.1535