© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 12:09
Мистичният Китай

За всеки човек, който е ходил на екскурзия до Китай е изпитание да опише видяното. Китай очарова не само със своята внушителна площ, а и с богатата си история, която включва реалното и нереалното. Невероятната история и култура правят Китай една от най-желаните дестинации в света.

Всеки познава невероятните забележителности на Китай - Армията от Теракота (Army of Terracotta Warriors) в Хи'ан; Великата китайска стена и още много други. Има разбира се и по-малко известни на хората забележителности, които не трябва да се пропускат като например: езерото Намсо и Будистките пещери в Гуииан. Когато посетите Китай ще се убедете, че има за всекиго по нещо. С разнообразното си разположение страната обхваща: най-високите планини в света, невероятни пустини, пасища, гъсти джунгли и дъждовни гори. Трудно ще можете да разгледате всички забележителности в Китай, но все пак е добре да опитате.

За 4500 години Китай е управляван от поредица от династии, чак през 1912 г. е обявена за република. Комунистическите революции през 1949г. слагат край на републиката. По ирония на съдбата за последните няколко десетилетия Китай се превръща в световна сила с постоянно растяща икономика и силна международна търговия. В резултат на това в Пекин, Шанхай и Хонгконг се извисяват огромни небостъргачи, но духът на великата китайска култура се запазва.

География на Китай

Разположението на Китай е изключително разнообразно. Всеки знае, че това е страната с най-гъсто население в света. Колкото и да е странно, обаче, има и райони, които са много слабо населени. Това се дължи на факта, че по-голямата част от населението живее на източното крайбрежие на страната, което прави западните части слабо населени.

Северните и най-западните части на Китай имат много неблагоприятни условия за живот (лош климат и сухи земи). За разлика от тях в югозападната част населението страда от чести наводнения. По-голямата част от страната е планински район, с изключение на големите пустини в северозападната част и прериите на Вътрешна Монголия и Хейлонцзян. Северните части имат еднаква географска ширина със Сибир, а най-южните райони (и по точно Хайнан) с Хавайски ширини. В югозападната част има големи джунгли и дъждовни гори, изпълнени с много диви животни включително и слонове. В Китай се намира и най-високата планинска местност в света - Хималайте. Като две хоризонтални линии по дължината на Китай се спускат Жълтата река и река Яндзъ. В южните райони зимата е много мека, но през пролетта вилнеят огромни тайфуни. За разлика от южните части на север зимата е люта, а през пролетта има пясъчни бури. Не са рядкост земетресенията на територията на страната.

Границите на Китай са следните: Източно Китайско море на изток, Северна Корея на североизток, Русия и Монголия на север; Казахстан на северозапад; Киргизстан, Таджикистан, Афганистан и Пакистан на запад, а Индия, Непал , Бутан на югозапад; Мианмар, Лаос, Виетнам и Южен Китай море на юг.


Региони на Китай

Китай има 33 области, разделени в 6 административни района. От тези 33 области има 22 провинции (shěng); пет автономни региона ( zìzhìqū); четири общини (zhíxiáshì) и две специални административни района (tèbié xíngzhèngqū).

Регион Provinces
Източен Anhui, Fujian, Jiangsu, Jiangxi, Shandong, Shanghai, Zhejiang
Североизточен Heilongjiang, Jilin, Liaoning
Северен Beijing, Hebei, Inner Mongolia, Shanxi, Tianjin
Северозападен Gansu, Ningxia, Qinghai, Shaanxi, Xinjiang
Югозападен Chongqing, Guizhou, Sichuan, Tibetan Autonomous Region, Yunnan

Южно централен Guangdong, Guangxi, Hainan, Henan, Hong Kong, Hubei, Hunan, Macau

Малцинства

В северната област Хеилонгжаинг (Heilongjiang) има много руски преселници. В град Харбин дори е построена руска църква -„Св. София". Монголското население заема централните части, а таджики, узбеки и казани живеят в западните части на Китай. Изброените по-горе малцинства са най-многобройните на територията на страната. Общият брой на всички малцинства наброява 56.

Градове в Китай

Пекин

Пекин е наречен „градът на капитала". През 2008 г. е домакин на Олимпийските игри. Населението на града е над 17 милиона души. Забележителности като Забранения град и площад "Тянанмън" в Пекин е добре да посети всеки турист, пристигнал в Китай. Градът има и много други атракции - зоологически градини и паркове, музей и др. В близост до Пекин се намира Великата китайска стена.

Хонконг

През 1997 г. Хонконг влиза в границите на Китай като преди това е съществувал като самостоятелна държава. Той е един от най-важните градове за Азия. Модерното строителство, небостъргачите са превърнали Хонконг в световен бизнес център. Много храмове, острови и райски плажове превръщат града в мечтана дестинация.

Шанхай

Шанхай е икономическият център на Китай. Градът е много интересен със своята колониална политика в миналото. Построен е на река Яндзъ и е най-голямото товаро-разтоварателно пристанище в света. Въпреки, че е един от най-модерните градове в Китай има доста храмове и градини, които е добре да се видят.

Други големи градове

В Китай има много големи градове. Важни градове от гледна точка на туристите са:

- Ченду - исторически град, известен с пикантната кухня. Той е столица на провинция Съчуан.
- Чунцин е най-големият град в западно-централната зона на Китай. Той е най-голямата община в страната.
- Гуанджоу (известен като Кантон) е голям индустриален град в Южен Китай.
- Гуилин е роден град на много известни китайски културни дейци. Типично за него са красивите скални образувания.
- На територията на Хангжу се намира най-голямото езеро в западен Китай. Считан е за един от най-красивите градове в страната.

- Харбин се намира в североизточната част на Китай. Той е един от най-студените градове, известен със своя фестивал с ледени скулптори през зимата.
- Кунминг е градът на вечната пролет поради мекия си климат и прохладна атмосфера.
- Макао се намира на 100 км от Хонконг и е добре известен със своята процъфтяваща хазартната индустрия.
- Нанжинг (Nanjing) е бившата столица на Китай още от древни времена.
- Кингдао е голям пристанищен град в провинция Шандонг. В него акостират международните фериботи до Южна Корея и Япония.

- Шенжен е специализирана икономическа зона в Гуандун, в близост до Хонконг и е един от най-богатите градове в Китай.
- Суджоу е известен като градът- градина, описан е от Марко Поло като "Китайската Венеция."
- Тянжин (Сити) е голям пристанищен град, който се намира само на 30 минути с влак от Пекин.
- Хи'ан (Xi'an) е първата столица на обединен Китай. В него се намира световноизвестната „Армия на Теракота".
- Янгшу (Yangshuo) е една от любимите дестинации на китайският турист.

Забележителнотси в Китай

Забраненият град

Забранения град се намира в Пекин. Повече от пет века след падането на династията на монголите в Забранения град живее императорското семейство. Император Хонг Ву премества столицата от Пекин в северната част на Нанджинг и нарежда южните части на старата столица да бъдат опожарени. След като той умира на трона се възкача неговият син Джу Ди. Той отново прави Пекин столица и по негово време се достроява т.н „забранен град". Той се конструира цели 15 години и в строежа му взимат участие около 1 милион работници. Забраненият град се е превърнал в най-големия дворец в света - той притежава хиляди стаи и огромни дворове. Ще ви отнеме доста време да го разгледате целия, а разкошните градини ще ви предразположат към пълно спокойствие.

Великата Китайска стена

Много велики световни столици имат защитни стени, които се поставят, с цел да се опази градът от нашествия. Обаче китайският народ се е опитал да построй стена, която обгражда цялата територия на страната, но това, разбира се е в рамките на шегата. Внушителните размери на Великата Китайска стена включват обиколка от 8800 км. Тя се простира от Тихия океан до дълбините на пустинята Гансу. Тези размери я правят най-дългата стена в света. Наблюдателните кули и средната й височина от 2 метра впечатляват всички хора, които са се докоснали до нея.

Манастирът Лабранг

Манастирът се намира в Хиахе, Гансу и е най-внушителният тибетски храм в света. „Сгушен" в планинската долина той приютява 1200 монаси. Хиляди поклонници идват целогодишно да се молят около свещените стени на манастира. Градът, в подножието на манастира - Хиахе също не е за изпускане. Той е перфектен за отдих поради спокойствието му.

Кунг-фу и Ушу

Ако посетите Китай трябва да се докоснете до бойното изкуството Кунг-Фу, за да го видите в пълния му блясък. Повечето хора смятат Кунг-Фу и Ушу само за обикновени бойни техники, но всъщност те са нещо повече от чистия бой. Хората се освобождават от напрежението чрез тях. В Китай Кунг-Фу и Ушу се практикуват дори в обществените паркове, където можете да опитате и вие.

Пустинята Такламакан

Пустинята Такламакан се намира в северозападен Китай на територията на Уйгурски автономен район. Тя е част от Таримския басейн и е една от големите пустини на планетата. Също като пустинята Габи, Такламакан е „студена пустиня" (през зимата температурите падат до -20 C, дори има и случаи и на снеговалежи). През лятото температурите достигат повече от 40 градуса. Преди години пътуването в Такламакан е било невъзможно. Сега през т.н. „пустинни магистрали" преминава пътят на коприната. „Магистралата" е дълга около 500 километра и 80% от маршрута й е изпълнен с пясъчни дюни. През 1995г. по трасето се засаждат изкуствени храсти, монтират се напоителни системи и има „пустинни бензиностанции". Пътуването през Такламакан е несравнимо чувство, което се изпитва един път в живота.

Пролетния храм на Буда

Пролетният храм на Буда е най-високата статуя в света. Китай са направили статуята, заради съперничеството им с Индия който искали статуя на Буда висока 152 метра. Планира се да се надгради паметникът, който се намира в близост до планина с 2 постамента по 25 метра. Статуята е кръстена на близкия до нея извор.

Други туристически забележителности

- Армията Теракота е древна историческа ценност. Изцяло е изработена от глина и цели да защитава великия император
- В древния град Пингуао се намират манастирът Шуанглин, който не е за пропускане
- реката Яндзъ и язовирът Трите клисури
- Гуанси е известен с невероятните върхове, намиращи се около града.
- Град Тулоу и по-точно архитектурата на Fujian Tulou бе определена за световно наследство на ЮНЕСКО през 2008 година.

- Дали е град, който е разположен над едно от най-красивите езера, но за съжаление е много студен.
- Старият град на Лиянг също е обявен за световно наследство на ЮНЕСКО
- На територията на малкия тибетски град Шангри-ла е разположен прекрасен храм
- Тигровото дефиле се смята за един от най-красивите проходи в света.

- Намерете своята същност с бойното изкуство Тай Чи
- Свещените планини на Хуангшан; Тианшан; Вутайшан
- Жиу Зай Гоу е популярна дестинация в провинция Съчуан. В нея можете да се насладите на цветни езера и водопади.
- Град Лешан - 71 метрова статуя на Буда, издълбана в скалите край града.

Валутата в Китай

Валутата, която се използва в Китай е китайският юан (CNY). Той се бележи със знака за йена - ¥. Буквално юана означава кръг. Неговия еквивалент "kuài" е също мерна единица за пари, както доларите и лирите имат различни еквиваленти по света. Курсът на юана е следният CNY 1 = RMB 1 = 1 元 = 1 юан = 1 kuài. Най-малката парична монета е fēn и тя се равнява на 0,01 от юана. Тази паричка обаче много рядко се използва, защото най-малките парични стойности на дадени стоки се закръглят до 0,10 юана.

Езикът в Китай

Китайският език е изключително разнообразен. Всеки район си има свой диалект, а понякога дори се забелязва изменение на произношенията на думи в два съседни града. Основните диалекти могат да бъдат разделени на кантонски (който се говори в Хонг Конг и в близост до континенталната част на Китай), мандарин (официалният език на континента), Sichuanese (който се говори в западната Китай) и Hunanese (който се използва в провинция Хунан), това е само главното разделение на диалектите. Диалектът в Шанхай толкова много се различава от говоримия китайски език, че хората се шегуват, че трябва да дойдат учители от близкия град Уенжоу, за да се превеждат на местните. Името на официалния език на Китай - мандаринът - произлиза от думата pǔtōnghuà. През 1950г. е определен за диалект в Пекин.


0.1184