© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 12:10
Куба - една различна държава


Въпреки огромното политическото напрежение през последните 50 години Куба остава най-посещаваната Карибска държава. Военните действия между Куба и нейните големи съседи не са разрушили кубинската култура за разлика от почти всички други карибски държави, които са се превърнали вече в полуамерикански.

Трябва да знаете, че Куба е единствената страна в света, която има положително развитие на горите според Световния фонд за дивата природа през 2006 г. Този факт, както и развиващото се образование и здравеопазване обясняват защо посетителите на карибската държава достигат до 2 милиона годишно.

Разположение на Куба

Куба е най-големият остров на Големите Антили. Около него има 4195 по-малки острова. Общата големина на Карибските острови е около 110 992 кв. км. Куба е разположена в устието на Персийския залив на 140 км. от Бахамите; 146 км. от Ямайка; 180 км. от Флорида и 210 км. от Канкун.

Куба е дълъг и тесен остров. Най-широката му част е 210 км. а най-тясната 32 км. Територията на Куба е предимно равнинна. Четирите основни планински вериги са: Гуаниганико (разположена в западните части); Гуамухая (централна част); Сагуа-Баракоа и Сиера Маестра (в тази планина се намира най-високият връх Туркуино 1974 м.) се намират в източните райони на острова. Релефът е разнообразен - от полу-пустинни райони до тропически гори. Страната разполага с голям биологично разнообразие и добре запазени екосистеми.

Кратка история на Куба

Първите заселници идват в Куба между 5300г. - 1000 г. пр. Хр. Когато испанските откриватели стъпили на кубинска земя имало около 100 000 души, които се прехранвали предимно с лов, риболов и земеделие. Въпреки че през 1492г. Колумб открива Америка, кубинският остров не е картографиран до 1509г. През 1511 г. Диего Веласкес де Куеляр тръгва с 3 кораба към Куба, където основава първото испанско селище. Прекараните до там африкански роби имат за задача да култивират производството на тютюн и захар. Интересно е, че до 19 век те не търгуват със захар. През същия този век идеите за свобода и независимост на Куба започват да стават все повече и повече.

САЩ подкрепя бунтовете на кубинските граждани. Америка първоначално изпраща 3 кораба с войници и оръжие. Войната между Куба и Испания продължава близо 3 години. По време на самата война испанските кораби потапят американски търговски кораб, което кара САЩ да се включи с пълна сила във военните действия. Само за няколко месеца американските военни освобождават Куба от испанското робство. Управлението на Куба преминава в Американски ръце. Икономиката започва да расте с пълни сили.

През 1900 г. се провеждат първите избори в Куба, на които е избран американски управляващ, въпреки че много малко хора имат право на глас. През 1901 г. е приет план поправка, който определя американско-кубински отношения до 1934 г. Това изменение слага много ограничения на Куба и тя се превръща в колония на САЩ. С течение на времето кубинците се надигат на бунт, за да се откъснат от американското господство. През 1933 г. в Куба се извършва преврат и се премахват американските главнокомандващи и на власт идва Батиста. Седем години той управлява Куба и всички съседни малки държави около нея.

През 1940 г. той е преизбран, но свален през 1944 г. Няколко години след края на Втората световна война през 1952 г. той се завръща на власт с преврат. Същевременно Фидел Кастро започва да организира въстание. След ожесточени битки и хиляди загинали войници, Кастро взима властта на 1 януари 1959 г.

След взимането на властта Кастро прави Куба комунистическа държава и мигновенно става враг на САЩ. През 1960 г. започват масови национализирания на много фабрики и частна собственост. Година по-късно група кубински изгнаници с помощ от САЩ организират въстание и навлизат в „залива на прасетата". Отношенията между Куба и САЩ взимат връх и водят до „Карибската криза" през 1962 г. с искане на американците руските ракети незабавно да се премахнат от територията на Куба.

След идването на Кастро икономиката на страната изпада в дълбока криза, което признава и самият главнокомандващ през 1970-та година и се налагат реформи, които се оказват много успешни и отново се забелязва ръст. След падането на СССР през 1990 г. някои исторически места за Куба са разрушени. За да продължи доброто си развитие след падането на комунизма се приемат няколко закони, които целят да привличат туристи от цял свят. На хората вече им се разрешава да бъдат собственици на къщи за гости и хотели. Превличат се много чуждестранни инвеститори, които значително модернизират страната. Либералният подход в политиката на Кастро се оказва решаващ за икономиката на Куба.


Провинции в Куба

Куба е разделена на 14 провинции и специални общини:

- Пинар дел Рио
- Исла де ла Ювентутд (остров на младежта)
- Хавана
- Хавана (Хавана Сити)
- Матанзас
- Сиенфуегос
- Вила Клара
- Санкти Спиритус
- Сиего де Авила
- Камагуей
- Лас Тунас
- Гранма
- Олгин
- Сантяго де Куба
- Гуантанамо

Градове в Куба

- Баракоа е най-старият град в Куба и първа столица.
- Баиямо
- Камагуей е третият по големина град в Куба.
- Сиего де Авила
- Сиенфуегос
- Гуантанамо
- Хавана е столицата и най-големият град
- Матанзас
- Пинар дел Рио
- Санкти Спиритус
- Санта Клара
- Сантяго де Куба
- Тринидад
- Варадеро
- Винялес

Забележителности в Куба

На територията на Куба има изключително много забележителности. Повечето от 300 плажове ви дават възможност да се гмуркате, да карате сърф или да си почивате. През последните 10 години посещаемостта на Куба взима своя връх. Много европейци и канадци идват посещават Куба целогодишно.

Старата Хавана

Старата Хавана е взета под егидата на ЮНЕСКО и е изцяло обновена. Тази част на града се е превърнала в главна атракция. Има повече от 100 преустроени барове, ресторанти, музеи и магазини, които са разположени главно в подземните етажи, а горните части са превърнати в хотели. В тази част на града можете да намерите и доста маркови магазини.

Близо до Хавана

Около Хавана има доста туристически градове, които трябва да се посетят. Много от по-малките градове съхраняват в себе си комунизма. Някои от най-популярните градове са: Пинар дел Рио, Матанзас, Сиенфуегос, Санта Клара, Сиего де Авила, Камагуей, Лас Тунас, Олгин, всичките тези градове са в процес на реставрация на много хотели и театри.

Тринидад

Трииланд е наричан „колониалното бижу" на Куба. Намира се в южната част на страната. В близост до града се намират фантастични планини и плажове. Центърът на този град е изпълнен със страхотна архитектура, ресторанти и традиционни барове на фона на планината.

Баракоа

Баракоа е местност, която се намира в източните райони на Куба и е най-добре да преминете с автомобил през нея, за да видите цялата й красота. Пътят преминава от Сантяго де Куба и Гуантанамо над планинските райони. Ще забележите, както много пустинни местности, така и изящната природа на високите планини, които са изпълнени със свежа зелена растителност. Баракоа съдържа в себе си националния парк Алехандро Хумболт, където ще видите много гори и водопади, пеперуди, тропически птици и много други чудеса на природата.

Кабаре

Всеки голям град в Куба всеки ден организира т.н. „кабаре", което представлява театрална постановка или музикален концерт, който традиционно е посещаван от много хора. През 2006 г. повече от 2 милиона зрители посещават 35 000 театрални постановки и 250 концерти. В Куба има т.н B&B гостоприемство (предоставяне на стая и закуска за туристи): около 10 000 дома на територията на страната имат стаи за гости, които могат да бъдат използвани от гостуващите.

Национални паркове

В цяла Куба е образувана мрежа от национални паркове, която заема 20% от острова, повечето от тях са на 25 години. Някои от по-големите паркове са:
- национален парк Алехандро Хумболт (близо 70 000 хектара), намиращ се близо до Баракоа и обявен за световно културно наследство през 2001 г. ;
- Сиенага де Сапата се намира близо до „Залива на прасетата" има над 900 растения и се смята за най-ценния природен резерват, както в Куба, така и в света.

- Близо до долината Виналес се намират няколко резервати като: Сиера дел Росарио; Лас Терасас и Гуанахабибес.

Други забележителности в Куба 

- Плажове - има много известни плажове като Варадеро; Олгин; Санта Лусия; Коваробиас, Кайо Ларо и Къп.
- Винялес - голям планински район
- Камагуей - древен град със страхотна колониална архитектура
- Санта Клара - счита се, че там Че Гевара скрил своето съкровище

Климатът в Куба

Климатът в Куба е умерен, субтропичен. Средната годишна температура на острова е 25,5 C със средна влажност на въздуха 78%, но тези данни са много относителни и зависят много от сезона, защото през зимата температурите стигат до под 20 C, а е имало и случаи, в които температурата пада до - 35C. И колкото и да е странно има 330 слънчеви дни в годината. Има 2 ясно изразени сезона: от май до октомври е дъждовният сезон и от ноември до април сухият.

Кухнята в Куба

Кубинската кухня е световно известна. За съжаление в някои части на Куба храната е мит. Затова повечето от посетителите на страната си носят храна, когато пътуват. Кубинската кухня е смесица между испанска, карибска и африканска. Основните специалитети се приготвят от месо - пилешко, свинско, телешко, риба и обикновено се сервира с ориз, боб и/или картофи. Вегетарианството не е част от кубинската култура и зеленчуците, които се отглеждат са доста малко. За сметка на това има изобилие от тропически плодове: ананаси, кокосови орехи, авокадо, манго, с които се приготвят чудесни специалитети.

Валута в Куба

Куба има две официални валути: Cuc (конвентируемо песо) и купата (кубинско песо). Предпочитаната от туристите валува е cuc. Кубинците наричат кубинското песо - туристическия долар. Наистина много малко туристи използват кубинското песо. За разлика от него cuc има точно фиксирана стойност от $ 1,08. Трябва да обмените валута преди да пристигнете в Куба, защото там се таксуват 10%, ако обменяте американски долари.

Монетите в обращение са: 1,5,10, 25 - и 50- сентаво. Банкнотите в обращение са: 1,3,5,10,20, 50 и 100-конвертируеми песо. Пари можете да обмените главно на летищата. Летището Хосе Марти в Хавана има банка, в която можете да обмените спокойно парите си (освен ако не са щастски долари). Международните карти: Visa и Mastercard издадени извън САЩ са широко разпространени. Банкоматите също са настроени да обменят валута стига да знаете курса на кубинската. В по-големите туристически райони в Куба заведенията и хотелите работят с евро. Такива курорти са: Варадеро, Жардине дел Рей, Олгин, Санта Лусия, Камагуей, Лас Тунас и Кайо Ларго дел Сур.


3.6925