© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 12:11
Рио де Жанейро - прекрасният град

Рио де Жанейро е вторият по големина град в Бразилия,  разположен е на южния бряг на Атлантическия океан. Рио е известен със спиращата дъха природа, културата,  плажове, както и годишния карнавал.

Пристанището на Рио де Жанейро е проектирано така, че да изглежда сякаш се влива в океана, като устието на реката. Освен това е заобиколено от грандиозни природни забележителности - захарната планина Лоуф  395 m (1296 фута), връх Корковадо 704 м.(2310 фут), и хълмовете на Тижука 1021м (3 350 фута).  Всичко това превръщат плажовете на града в нещо несравнимо.

Рио де Жанейро ще бъде домакин на Олимпийските игри през 2014 и летните олимпийски игри през 2016. Предстои одобрение за Световно първенство по футбол.  Рио е първият южноамерикански град, който е приютявал в себе си летни и зимни олимпийски игри.

Плажове в Рио де Жанейро

-    Рамос (залив)
-    Фламенго (залив)
-    Ботафого (залив)
-    Урка (залив)
-    Вермелха (залив)
-    Леме (океански)
-    Копакабана (океански)
-    Арпоадор (океански)
-    Ипанема (океански)
-    Леблон (океански)
-    Као Конрадо (океански)
-    Бара да Тужица (океански)
-    Рецио дос Бандериатес (океански)
-    Грумари (океански)

Забележителности в Рио де Жанейро

-    Корковадо 18 -  представлява „въжен влак” който преминава през целия град. Добре е да си закупите предварително билет за влака като се постараете да бъде по рано сутринта, за да избегнете големите тълпи от посетители по обед.  Цената за превоза с влака е 36$ което не е малка сума, но се замислите, че с другия обществен транспорт сумата ще надвиши многократно тази.

-    Пао де Акуар - Захарните планините са една от големите забележителности на Бразилия. До върха на планината се изкачва трамвайна линия.. Билетът е  $ 44. Ако ви се ходи пеш обаче можете ще платите половината сума, но имайте в предвид, че пътеката трудна за ходене. Попитайте местните жители да ви упътят. Автобус номер 511, 512, 591 и 592 и метрото от Ботафого ще ви отведат до базовата станция на планината. Не правете грешката да си мислите, че са видели достатъчно, след като сте видели гледката от Кристо (ако отидете по залез слънце ще видите още по красива гледка).

-    Лагоа Родриго де Фрейтас - Голяма лагуна в южната зона на града, която има чудесен панорамен изглед към Корковадо Ипанема и плажовете на града. Можете да прекарате много време там без да ви омръзне. Имате възможност да карате лодки и сърф.
-    Трамвай "Санта Тереза” - за няколко цента можете да се повозите на легендарния трамвай.
-    Маракана - Най-големият футболен стадион в Южна Америка и сред най-големите на Земята.

-    Парк Лаге - малък парк, ( част от него е частно имение). В момента е наричан от местните „училище за изящни произведения и изкуства”. Ще видите някои интересни растения и диви животни, както и странни конструкции, които ще забавляват най-много децата. В парка е началото на пътя до Корковадо, преминаващ през тропически дъждовна гора.
-    Ботаническата градина Жардим –засадена е през далечната 1800 г. Тя е едновременно парк и научна лаборатория. Съдържа голяма колекция от растения от цял свят. Ако вземете автобус трябва да знаете, че Жардим е и името на квартала, така че не забравяйте да слезете след като видите сградата. Входа е $ 5. Градините са добре поддържани. Ако погледнете нагоре можете да видите малки маймуни скачащи от дърво на дърво.

-    Гандура Бей - ако посетите Гандура ще се насладите на една от най-хубавите гледки към Рио (която включва статуята на Христос). Гандура е музей в само на 15 минути от центъра на Рио с ферибот.

Сгради в Рио де Жанейро

-    Пако Империал (1743) – е стар царски дворец (доста скромен), той е представител на колониалната архитектура.
-    Каса Франка Бразилия (1820) - френски културен център – галерия и кино.
-    CCBB - културен център с галерия в който има: кино, зала за видео и библиотека. В него се провеждат основните изложения на Бразилия . Сградата има старомодни асансьори.
-    църква Candelaria - неокласическа катедрала (близо до CCBB).

-    манастира Свети Бенедикт  -  колониалната архитектура (в центъра).
-    дворец Илха (1889) - Намира се в Гандура Бей, в непосредствена близост до Военноморския музей
-    църквата Глория (1739) - малка, но интересна църква.
-    Густаво Капанема - бившето министерство на културата. Проектиран е от френския архитект Льо Корбюзие, тя е важен представител на модерната архитектура.
-    Аркос Ла Рапа (1750) -  колониалната архитектура.

-    Метрополита - модерна, конусообразна катедрала, проектирана от Едгар де Оливейра га Фонсека.
-    църквата Сао Франциско (1773) – колониална църква.
-    Общински театър (1909) - градски театър, създаден по модел на  Париж.
-    Националната библиотека (1910)
-    Кметството

-    Панацио Кетете - Бившият президентски дворец (1893-1960), сега е музей на съвременната история на Бразилия.
-    Итамарати - Бившият президентски дворец (1889-1893) и Министерството на външните работи. Сега е музей на дипломацията на Южна Америка. Има библиотека и офиси на ООН.
-    Плацио Гунабара - царски дворец еклектична архитектура, не открит за обществеността.
-    Арт Деко. – е невероятен архитектурен стил. Статуята на Спасителя Христос в Корковадо се смята за класически пример за стил Арт Деко. Има много сгради в Копакабана и на други места, които използват този стил.

Музеи в Рио де Жанейро

Ако посетите Рио в дъждовен ден, музеите са вашето спасение. Рио де Жанейро има много културни центрове, които се управляват от банки и други организации и обикновено организират безплатни изложби. Ако имате желание да посетите музеите на Рио потърсете подробна информация в Интернет за тях. Можете да намерите карти и местоположения на по-големите музей в приказния град.

Разделение на музеите:

Централна зона:
-    Националния исторически музей - музей на бразилската история, простираща се от колониалните до имперските времена, голяма колекция от картини и артефакти.
-    Музея на изящните изкуства - включва големи картини от Неокласически бразилски художници, както и много европейските скулптури.
-    Музей на модерното изкуство - втория по важност музей в Бразилия. Има много експонати от модернистична архитектура.
-    Музея на киното и музиката - За почитателите на радиото и телевизията в Бразилия
-    Военноморския музей - Намира се недалеч от центъра на фериботния терминал.
-    Музей на карнавала - История на бразилския карнавали и шествия

-    Музея Чакара - Важен за почитателите на модерното изкуство и един от най-известните в Южна Америка.

Южна зона:
-    Музей на Република - бившия президентски дворец. В него стой постоянна изложба изобразяваща бразилската история (от 1889); една от най-интересните ценности е стаята, където президентът Герулио Варгас се самоубива през 1954 г.
-    Футуро - изложба на дигиталното изкуство и интерактивни медии. Спонсориран е от местна компания.
-    Международния Наив арт музей - железопътната гара Корковадо.
-    Миранда Кармен музей -  посветен е на известната бразилски актриса и певица, превърнала се в икона през 1940-те и 50-те години.
-    Музей на индийската култура - фотографии, картини, предмети; превозни средства. Много популярни сред местните ученици, но има много експонати подходящи и за възрастните.
-    Музей Вила Лобос, Руа Сорокаба – наследство от композиторите на Бразилия. Вход свободен.

Северна зона:
-    Национален природонаучен музей - фосили от динозаври и от много други изчезнали видове.  Ако искате да видите ягуар, без да влизате в джунглата, можете да го направите именно тук.
-    Музей Примерио Рейнално - музей посветен на император Педро I (1822-1831).
-    Астрономическия музей - обсерватория
-    Музей на железниците - Скромна колекция от 19-ти век на двигатели, вагони.
-    Военновъздушен музей

Западна зона:
-    Музеят Каса Понтам – изложени са експонати от популярните изкуства и занаяти в Бразилия.

8.1935