© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 12:12
Бразилия - незабравимата държава

Бразилия без съмнение e една от най-популярните дестинации в Южна Америка. Територията й е покрита с гъсти джунгли, планински райони по южното крайбрежие и много километри красиви пясъчни плажове - Бразилия има по нещо за всеки. Естествената красота на бразилците, горещата им кръв и тяхната култура прави Бразилия мечтана дестинация за всеки. Четиридневния световноизвестен карнавал, провеждащ се в края на февруари е чудесна атракция за много туристи. Въпреки, че Бразилия е столицата на Бразилия, Рио де Жанейро (буквално януарската река) е по-известния град в държавата.

География на Бразилия

Бразилия се простира на над 8,5 милиона кв. км, и съответно заема половината (47%) от територията на Латинска Америка. Територията включва Аркупуеиаго де Фернандо де Нороня, Атол дас Рокас, Илха Триндаде, Илхаз Мартин Ваз, и Ренедос де Сао Педро де Сао Паоло. Граничи с Аржентина, Боливия, Колумбия, Френска Гвиана, Гвиана, Парагвай, Перу, Суринам, Уругвай и Венецуела. Нейната брегова ивица е 7491 км.; най-високата точка е Пико Леблина (3014 м). Почти цялата територия е равнинна с големи низини на север; характерни за Бразилия също са полета, хълмове, планини и крайбрежните линии.

Ресурси на Бразилия

Земята на Бразилия е разпределена по следния начин: обработваема земя 5%, трайни насаждения 1%, пасища 22%, гори и горски площи 58%, други 14%. Природните ресурси включват боксит, злато, желязна руда, манган, никел, фосфати, платина, калай, уран, нефт, водна енергия, дървен материал. Основни селскостопански продукти са: кафе, соя, пшеница, ориз, царевица, захарна тръстика, какао, цитрусови плодове, говеждо. Основните отрасли са: текстил, обувна индустрия, цимент, дървен материал, желязна руда, калай, стомана, самолетостроене, автомобилостроене.

Забележителности на Бразилия

Игуасу

Близо до границата с Аржентина се намира местността Игуасу, която съдържа 275 водопада, разположени високо в скалистите местности. Най-високия водопад е на надморска височина 2700 м.

Пантанал

Пантанал е най-голямата влажна зона в света с обща площ от повече от 200 000 кв. км. Повече от половината от Пантанал е разположена на територията на Бразилия. Когато я посетите ще имате възможност да видите рай пълен с животни.

Дъждовните гори на Амазонка

В Бразилия се намират повече от половината тропически гори в света включително и най-голямата разположена на площ около 7,0 милиона кв. км. Районът всъщност е разделен и със съседните държави, но в Бразилия е по-голямата част.

Остров Илха Гранд

Островът се намира край бреговете на бразилския град Рио де Жанейро. Той е много популярно място сред туристите. Можете да се насладите както на буйни гори; така и на Атлантическия океан и тропическите плажове. Тук е много добро място за отмора докато се печете на плажа. На острова има около 150 км пешеходни пътеки разположени в горите. Има голямо разнообрази от животни, някои от които можете да видите в естествената им среда докато се разхождате. Сред тях има доста застрашени видове като кафява маймуна и червено челен амазонски папагал.

Национален парк Диамантина

Националния парк дава възможност се види природата, недокосната от човешка ръка. Можете да се любувате на прекрасни пейзажи, водопади, каньони и големи езера.

Театър „Амазонка"

Театъра е произведение на архитектурното изкуство. Построен в е град Манаус. Изцяло във възрожденски стил тази опера се изгражда седемнадесет години (строителството приключва през 1895 г. ).Театъра е изграден с помощта на някой европейски държави: керемидите, обзавеждането и стенописите са дарени от Франция. Италия спонсорира: мрамора за стълбите, статуи, колони, 198 полилеи и стъклописи от Венеция. Общо взето почти всичко е внос от Европа, включително и тухлите. Само дървения материал е от Бразилия. С течение на времето театъра губи своята красота, но на скоро бе реставриран и отново привлича хиляди туристи целогодишно.

Други забележителности на Бразилия

- Плажовете на Бразилия - По-големите плажове се намират между Форталеза и Салвадор в североизточната част на страната. Ипанема и Копакабана са най-известните плажове в Рио де Жанейро. Ако сте обичате спокойствието трябва да посетите Жерикоакор.
- Оуро Прето е град известен със своята архитектура. Южната част на градът има много добре запазена колониална архитектура. Северните части на града са добавени в списъците на ЮНЕСКО за световно наследство.
- Салвадор де Баия - има много артефакти от европейски и африкански ери. Също така има много колониални сгради, включително църкви.
- Бразилия е столицата на Бразилия. В сравнение с Рио или Сао Пауло, Бразилия е по-малко посещаван град, но бъдете сигурни, че има какво да се види.

- Олинда се намира в североизточната част на страната. Градът пази в себе си много колониални сгради, съчетани с много крайбрежни пейзажи. Много от сградите датират от 16 и 17 век и градът фигурира в списъците на ЮНЕСКО за световно наследство.
- Фернандо де Нороня - величествените плажове около града карат ЮНЕСКО да я добави в списъците за световното наследство.


3.5954