© World Guide ®

 

© World Guide ®
Интересно
Открий България
Вдъхновяващ свят
Дестинации
Връзки



Интересно / Дестинации

23 Март 11, 13:08
Москва

Москва е столицата на Русия и политически, и икономически център. Бивша комунистическо крепост, градът излиза от застоя и приема капитализма с отворени обятия. Някога празните рафтове по магазините са вече пълни със скъпи дизайнерски стоки.

Русия, Москва, Myrabella

Пътуване в Москва

С метро

Централна Москва е най-добре да се посети пеша, но тъй като разстоянията са големи, е препоръчително за някои забележителности да използвате метрото. В Москва има изградена гъста метро мрежа и то сравнително евтино. Билетите се продават единствено на каси в станциите. Някои са оборудвани с автоматични машини за билети. Избягвайте да купувате билети от съмнителни лица. Удобен начин за избягването на опашките е закупуването на карта за 5, 10, 20 или 60 рубли за 45 дена или месечен пропуск за 70 пътувания, почти на цената на 60 пътувания, но валидна за календарен месец, а не за 30 дни от датата на закупуване. Не се предлагат дневни билети. Тези, които използват метрото често за дълъг период от време (над 90 пътувания на месец) се предлага зареждаема карта за неограничени пътувания, която може да бъде заредена за период от един месец до една година. Ако я изгубите няма да получите обратно парите се.

Метрото е отворено от 5.30 до 1:00. Станциите затварят  в 1:00, но всъщност тогава тръгва последната мутриса, ескалаторите затварят, затова ще трябва да повървите по стълби. Сутрин метрото е пълно. Някои ескалатори возят по около 2 минути до повърхността, защото метрото е прокопано дълбоко в земята.

Русия, Москва, Къщата на Музиката, Stolichnaya

Важно е да се знае, че цветовете на табелите в метрото не отговарят на тези на картите, затова зелената линия не означава задължително зелена линия ( може да е табелата за сивата линия). По-лесно е да се ориентирате по номерата. Няма да видите табели на английски. Не се плашете от огромните тълпи бързащи хора. Руснаците също гледат табелите да се ориентират къде да се качат или слязат. Ако страдате от клаустрофобия не е препоръчително да използвате метрото в пиковите часове.

С автобус или тролей

Всяка голяма улица е обслужвана от поне една автобусна линия. Много от тези маршрути са дублирани с тролейни линии. Московските автобуси и тролей работят от 5:30 сутрин до 1:00 през ноща. Средната дистанция между две спирки е 150 м или 500 крачки. Метростанции извън центъра са далеч една от друга , на около 4 км, автобусната мрежа оперира от всяка станция до околните жилищни райони. Автобусите и тролеите принципно нямат разписание. Едно пътуване струва 28 рубли, ако си платите на шофьора. По-евтино и удобно е да си купите билети от бутките на спирките. Тогава билетът е 24 рубли. Билетите за автобус, тролей и трамвай са еднакви.

С трамвай

В началото на 1900-те Москва има широка трамвайна мрежа, която е отворена през 1899. След като е отворено  метрото се появяват тролеите, трамвайната мрежа е ограничена и повечето от трамвайните линии започват да бъдат обслужвани от тролейбуси. Билетът за трамвай струва колкото билета за автобус и тролей. Имат собствено разписание.

Русия, Москва, Болшои Театър, Williamborg

Основни забележителности в Москва

·         Червеният площад - сърцето на Москва и главната дестинация за  повечето туристи. Около него е катедралата  „Свети Василий Блажени", Държавният исторически музей, мавзолеят на Ленин и една от дългите стени на Кремъл. Паветата на площада са черни, а не червени - името на площада идва от другото значение на думата „красной", която означава „красив".

·         Мавзолеят на Ленин - разгледайте балсамираното тяло на Владимир Ленин. Камери, телефони или чанти не се допускат. Вход свободен.

Русия, Москва, Knutux

·          Катедралата  „Свети Василий Блажени"- построен през 1555-61. Отвътре е музей. Разположен е на Червения площад. Той е една от най-известните забележителности на Русия. Пред катедралата е поставен бронзовият паметник на Минин и Пожарски. Катедралата е строена през 1555-1561 г. по заповед на Иван Грозни по случай превземането на Казан и победата над Казанското ханство. Според легендата архитектът на храма е ослепен, за да не може да направи  друг храм с такава красота. Състои се от 8 параклиса, разположени около издигащата се над тях 9-та църква. Над всеки параклис има купол с различни шарки. Всичките 9 църкви са обединени от обща основа, обходна галерия и вътрешни преходи. През 1670-та г. е построена камбанарията. Висока е 65 м.


·         Кремъл - това огромно място, няма как да бъде пропуснато. Диамантената колекция си заслужава да бъде видяна. Тук се намират и няколко красиви църкви. Можете да извадите късмет и да посетите някое от евтините представления на балета в Конферентния център. Билетите са по 700 рубли и 350 рубли за всичко друго. Срещу 200 рубли можете да разгледате гостуващи колекции. Офисът за билети не работи в четвъртък. Големите чанти трябва да бъдат оставени в багажното (60 рубли). Всякакви фотографиращи средства са забранени.

 

Русия, Москва, NVO
·         Улица „Стар Арбат" - разходете се по улицата пълна с сувенирни магазини, кафета, скъпи ресторанти, художници и други. Цените на сувенирите са от приемливи до невъобразими. Много от магазините свалят цената, ако ги убедите на руски.

·         Болшой театър - седнете пред известния театър близо до фонтана или посетете някое представление вътре. Сградата в момента е в реконструкция. Билетите започват от 1000 рубли.

·         Галерия „Третяков" - един от най-добрите музеи в света. Ако трябва да избирате само едно място, което да посетите в Москва, то това е. За разлика от световната колекция в музея „Пушкин", „Третяков" е събрал предимно произведения на руското изкуство. Тук ще видите най-добрата колекция от руски икони и много от най-известните картини на модерните руски художници като Иля Репин.

( В момента има два музея „Третяков", класическият и този от 20 век. Класическият е този, който е създаден от началото, а този от 20 век се помещава в Художественият културен център срещу паркът „Горки". Плащат се отделни такси за вход.)

·         Музеят „Пушкин" е посветен на западното изкуство и излага едни от най-добрите импресионистични и постимпресионични колекции, наред с шедьоврите на класиците. Импресионистичните и постимпресионистичните картини са преместени през 2007 в крило на главната сграда на отсрещната улица.

·         Манастирът „Новодевичи" - манастир и крепост, „Новодевичи" е построен в началото на 1500-те и остава непокътнат до 17 век, което го превръща в един от най-запазените исторически комплекси в Москва. Тук са погребани Антон Чехов, Николай Гогол, Константин Станиславски, Никита Крушев, Райса Горбачев и Борис Елцин.
Русия, Москва, Nixer
Църквата „Възнесение господне"

Църквата е построена в памет на раждането на Иван Грозни, изградена е във византайски стил с дървена конусовидна кула и се превръща в крайъгълен камък в историята на руската църковна архитектура. От 1994 е в списъка на световното богатство на ЮНЕСКО.

Други забележителности в Москва

·         Улица „Нов Арбат" - намира се до старата улица „Арбат".Тук най-добре се вижда богатството на Москва като някои от най-скъпите московски ресторанти и нощни клубове са тук. Можете да намерите и кафета с приемливи цени. Вечер улицата е много оживена и изпъстрена със светлина.

·         Улица „Тверская" -  улицата започва от Кремъл и продължава на северозапад в посока на Твер и Санкт Петербург. Поради тази причина пътят е имал важно комуникационно значение в Царска Русия. Днес това е най-модерната московска улица с няколко престижни бутика. Осеяна е с кафета, ресторанти, два театъра и хотели. Голяма част от сградите нямат историческо значение, но ще се натъкнете на първият руски и най-натовареният в света МакДоналдс. Статуята на Пушкин на площад „Пушкинская" е популярно място за срещи. От Червения площад до жп станцията „Белороски" отнема около един час и е чудесен начин да разгледате най-известната улица в Москва. Надникнете в хранителния магазин „Елисеев", московският еквивалент на голям хранителен магазин.

·         Паркът „Горки" - най-известният московски парк е изпълнен с увеселителни влакчета, кафета, места за разходка, приятни шадравани, всичко това се намира покрай река Москва. Паркът е място за почивка на московчани. През зимата има ледена пързалка и се организира състезание за ледени фигури.

·         Паркът на победата - този мемориал от Втората световна война е посветен на 50-тата годишнина на Деня на победата през 1995. През почивните дни е популярен и с младоженците. Днес е построена метростанция със същото име (Паркът на победата , на синята линия). В парка има и музей за Втората световна война, който си заслужава да се види, ако сте любители на военната история.

·         Парк Коломенское  - на 300 метра от метростанция „Коломенское". Няма табели, които да указват входа на парка. Има два основни входа за парка. След изхода  от метрото тръгнете напред  и ще се натъкнете на един от тях. Има и по-романтичен начин за достигане до парка. През лятото специални лодки се движат в река Москва. В парка има множество товарни докове. Не всички лодки спират там, затова предварително проверете дали ще могат да ви оставят там. „Коломенское" е бившо царско имение, което днес е популярно място за почивка през почивните дни за московчани. Тук се намират много църкви и сгради от 16 и 17 век, включително дървена архитектура, транспортирана от съветското правителство в Карелиа. Входът е безплатен. За всяка изложба се плаща отделно.

·         „Воробьёвы го́ры" - най-подходящото място за гледка към Москва. Близо до Московският държавен университет в ясни дни можете да видите почти цяла Москва.

·         VDNKh - акроним на „Изложба на икономическите постижения на хората". Днес е преименувана на „Руски изложбен център", но е известен със абревиатурата си. По време на Съветския съюз тук са се излагали постиженията на държавата. Днес представлява голям пазар за всичко - от компютри до велосипеди. Голяма част от паметниците и фонтаните правят мястото приятно за разходка. Наблизо има Ботанически градини.  

Тук можете да намерите карта на Москва и на градския транспорт.


0.0926